Nutriție și sănătate: Dieta yo-yo, obiceiul alimentar cel mai dăunător pentru inimă. Un nou studiu
Cei care au încercat de mai multe ori să slăbească și-au dat tot de multe ori seama că nu este ușor să menții câștigul obținut cu greu. De fapt, 80% dintre cei care au reușit să slăbească zdravăn au început să pună kilogramele la loc în următorul an, după cum a evidențiat un studiu publicat în „Scientific American”.
Iar datele arată că jumătate din greutatea pierdută a fost recuperată în următorii doi ani. Repetarea se înscrie astfel într-un ciclu cunoscut ca „dieta yo-yo”. Dincolo de faptul că dieta yo-yo dă rezultate frustrante, un nou studiu care a fost prezentat la Conferința de Biologie Experimentală de American Physiological Society demonstrează că este și dăunătoare pentru inimă.
Teste efectuate pe rozătoare care au pierdut și apoi recâștigat din greutate de trei ori, prin reducere urmată de revenire la nivelurile anterioare a volumului de calorii consumate, au arătat că animelele au suferit multiple efecte negative asupra sănătății. Printre acestea au fost deteriorări ale funcționării normale a inimii și o probabilitate mai mare de apariție a unei boli cardiometabolice.
„Organismul este foarte flexibil și tinde să se adapteze, dar o situație cronică poate face ca organele să-și piardă capacitatea de adaptare”, spune dr. Aline M.M de Souza, Ph.D., una dintre autorii studiului și profesoară la Departamentul de Medicină de la Georgetown University Medical Center.
Concluziile studiului se corelează cu rezultate ale unor studii similare privind ciclurile ponderale, cunoscute ca dietă yo-yo, confirmă alți specialiști. Aceste cicluri sunt dăunătoare pentru metabolism și pot deregla hormonii și diferite funcții ale organelor.
Regimurile severe de slăbire și fluctuațiile în greutate provoacă un stres major în organism, producând astfel niveluri mari ale unui hormon de stres numit cortizol. Acestea pot cauza inflamație în organism și un risc sporit de boală cardiometabolică.
Nutriționista Anna Rios recomandă evitarea dietelor „la modă”, cele mai multe puternic restrictive. Un nutriționist poate prescrie un consum alimentar care să fie sustenabil și sănătos.
Rio precizează că cele mai multe regimuri care promit slăbre rapidă sunt de tip Atkins, keto sau paleo. Acestea vor afecta relația organismului cu alimentația și pot duce la cicluri ponderale din cauză că sunt atât de restrictive.
Surse: EatThis, NotThat!, Medical News Today.