Care sunt gazele naturale din Marea Neagră despre care Ciucă și Popescu spun că ar putea fi extrase în acest an. Capacitatea de producție estimată pentru zăcămintele Ana și Doina
Primele gaze naturale care ar putea fi extrase din Marea Neagră de la jumătatea acestui an, potrivit oficialilor români, sunt gazele provenite din zăcămintele Ana și Doina, exploatate de americanii de la Black Sea Oil & Gas. Capacitatea de producţie estimată este de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni că primele gaze naturale ar putea fi extrase din Marea Neagră la jumătatea acestui an, în urma investiției făcute de Black Sea Oil and Gas care a semnat documentele de recepție.
- „Avem posibilitatea să primim primele gaze la jumătatea acestui an, există deja o investiție făcută de Black Sea Oil and Gas și au semnat deja documentele de recepție, existând posibilitatea să putem să asigurăm 1 miliard de metri cubi de gaze anual prin această investiție și, desigur, la sfârșitul anului 2026, începutul lui 2027 să avem primele gaze din perimetrul Neptun Deep.”, a declarat Nicolae Ciucă pentru RRA.
Și ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus săptămâna trecută că „primele gaze din Marea Neagră vor ieşi în a doua parte a acestui an şi aici vorbim de o producţie de circa 1 miliard de metri cubi anual – Investitorii de la Black Sea Oil and Gas sunt în fază avansată a lucrărilor, având deja procesul verbal de recepţie la finalizarea lucrărilor.”
Sigur că acestea nu sunt primele gaze naturale extrase vreodată de România din Marea Neagră, cunoscut fiind cazul platformei petroliere Gloria, care a extras gaze naturale din Marea Neagră din 1976 până în 2019 când a fost dezafectată, ajunsă la limita duratei de viață după 40 de ani de utilizare.
Ce gaze naturale ar putea fi extrase din Marea Neagră în acest an: Zăcămintele Ana și Doina și proiectul Midia
Gazele naturale la care s-au referit cei doi oficiali sunt cele provenite din zăcămintele de gaze Ana şi Doina descoperite în anul 2007, respectiv 1995, gestionate în prezent de americanii de la Black Sea Oil and Gas în Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia.
Mark Beacom, CEO al Black Sea Oil and Gas, își exprima încrederea în luna februarie din acest an că „prin cooperarea constructivă a tuturor părților implicate în construcția proiectului MGD, producția de gaze va începe în al doilea trimestru al anului 2022”, potrivit Mediafax.
La acel moment, șeful BSOG spunea că proiectul MGD este finalizat în proporție de 85%.
- „Este esențial să fie modificată legea offshore pentru a elimina taxarea suplimentară care distruge investițiile. prețul ridicat din prezent al gazelor va fi inevitabil urmat de scăderi ale acestuia în cei 10 ani de producție estimați pentru zăcămintele de gaze Ana și Doina”, a mai spus Mark Beacom, citat de Mediafax.
Producția ar fi trebuit să înceapă anul trecut, dar pe fondul unor întârzieri la lucrările necesare pe uscat, finalizarea întregii investiții a fost amânată pentru anul 2022, potrivit Mediafax.
- Detalii despre proiectul MGD:
Proiectul MGD, primul proiect de acest gen construit în zona românească a Mării Negre după anul 1989, constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana) şi un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina, care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie Ana monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana.
O conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Naţional de Transport operat de SNTGN Transgaz SA la staţia de măsurare a gazelor aflată în cadrul staţiei de tratare a gazelor.
Ce este proiectul Neptun Deep: Explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale
Celălalt proiect menționat de premierul Ciucă și ministrul Popescu este proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.
ExxonMobil şi OMV Petrom au fost parteneri egali în acest proiect, până când ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a părăsi România.
La sfârşitul anului trecut, Romgaz a anunţat că acţionarii săi au aprobat preluarea participaţiei deţinută de grupul american ExxonMobil la perimetrul Neptun Deep.
Luna trecută, ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara pentru Agerpres, că Romgaz va finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la Exxon. Prin această tranzacţie, cei de la Romgaz preiau şi tehnologia şi contractele aferente pentru începerea lucrărilor, astfel ca în 2026 să avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România.