Rusia nu își poate lansa vaccinul anti-Covid nazal fiindcă n-are duze de pulverizare
Alexander Gintsburg, directorul Centrului Gamaleia din Rusia, a anunțat că lansarea vaccinului anti-Covid cu administrare nazală dezvoltat de cercetătorii ruși va fi amânată din cauza unei crize a duzelor de pulverizare, relatează Interfax.
„Va veni acel moment fericit când la fiecare seringă se va atașa câte o duză. Așteptăm să le aducă cineva, această problemă este în curs de rezolvare. În același timp, încet-încet ne creăm propria producție, pentru care avem nevoie de achiziționarea anumitor utilaje”, a declarat Gintsberg pentru agenția de presă rusă.
„Când vor avea loc aceste evenimente, atunci ne vom putea vaccina cu toții intranazal”, a motivat el amânarea.
Cercetătorul rus a explicat că duza este instalată pe o seringă în loc de un ac pentru a pulveriza vaccinul în nazofaringe.
Vladimir Putin a spus că s-a imunizat anti-Covid cu un vaccin nazal
În luna noiembrie a anului trecut, președintele rus a declarat că a primit un vaccin experimental, sub formă de pudră, administrat prin inhalare nazală, la scurt timp după ce a primit a doua doză a vaccinului rusesc Sputnik V.
„Am pulverizat într-o nară și apoi în cealaltă”, a spus Putin într-o întâlnire cu oficialii ruși responsabili de combaterea pandemiei care a fost transmisă la TV.
„Totul a durat 15 minute, cu perioada de observație cu tot. Nu am simțit nimic, pur și simplu nimic. Astăzi de dimineață am făcut deja sport”, a mai declarat liderul de la Kremlin.
În vara anului trecut Putin a afirmat în timpul uneia dintre conferințele sale de presă maraton transmise la nivel național că s-a vaccinat anti-Covid cu vaccinul Sputnik V dezvoltat de cercetătorii ruși.
Kremlinul anunțase în primăvară că președintele rus s-a vaccinat împotriva coronavirusului cu ambele doze ale unui vaccin rusesc, fără a preciza cu care și fără a prezenta imagini cu momentul.
Putin a justificat secretomania din jurul vaccinării sale prin faptul că nu a vrut să ofere un avantaj unuia dintre cele 4 vaccinuri create de cercetătorii din Rusia.