Sari direct la conținut

Nicolae Ciucă, ales președinte al PNL fără niciun vot împotrivă. „Nu am experiență politică, nu vreau să par ceea ce nu sunt. Cu siguranță însă, nu mă voi lăsa niciodată prizonier

HotNews.ro
Ciuca, Flutur si Bode, Foto: Hotnews
Ciuca, Flutur si Bode, Foto: Hotnews

Nicolae Ciucă a fost ales președinte al PNL, într-un Congres în care a fost singurul candidat și nimeni nu a votat împotrivă. Au fost 1.060 de voturi pentru și 60 de voturi anulate.

Pe scenă, alături de el, au fost cei care în urmă cu șase luni îl susțineau pe Florin Cîțu, dar pe care tot ei l-au dat jos.

Prim-vicepreședinții Gheorghe Flutur, Rareș Bogdan, Lucian Bode și Iulian Dumitrescu au fost susținătorii moțiunii lui Nicolae Ciucă.

13:10Votul s-a încheiat.

12:24Începe votul pentru alegerea președintelui PNL.

11:58Nicolae Ciucă își prezintă programul:

  • îl salut pe Florin Cîțu pentru tot ce a făcut bine pentru PNL.
  • am scris pe prima pagină a moțiunii că am făcut acest demers conștient că forța unui partid nu stă într-un om.
  • Este adevărat nu sunt un membru cu vechime în partid, nu am experiență politică, dar nu vreau să par ceea ce nu sunt. Nu mă voi lăsa niciodată prizonier.
  • Țara e condusă de un președinte care provine din PNL și e alături de noi. Și noi trebuie să fim alături de el.
  • Suntem aici pentru că trebuie să mergem înainte. Îmtreună trebuie să stabilizăm situația și să dezvoltăm România.
  • Avem și oportunități și nu ne va ierta nimeni dacă le ratăm.

11:47Dan Motreanu:

  • De ce e nevoie de un congres după 6 luni? PNL când a crezut că este o criză a leadershipului partidului a actionat rapid.
  • Se spune că în vremurile dificile ai nevoie de liderul potrivit. Cine poate fi dacă nu cel pe care l-am nominalizat la prim-ministru?

11:37Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte:

  • Trăim vremuri complicate și complexe. Trebuie să luăm soluțiile cele mai potrivite.
  • PNl are o misiune istorică.
  • Trebuie să facem față unei noi provocări, o situație nouă.
  • Hai să jucăm pe încredere.
  • Am primit un ultim sondaj de opinie, cifrele arată că votanții liberali și PNL sunt cei mai pro-occidentali, PNL are 22,2%. PSD are 31,1, AUR -16,2, UDMR -5.

11:33Iulian Dumitrescu, prim-vicepreședinte:

  • Azi alegem personalitatea politică în care românii au cea mai mare încredere

11:24Lucian Bode, un alt susținător al lui Ciucă:

  • Congresul reprezintă puterea PNL de a se reseta în doar 10 zile.
  • Suntem credibili dacă nu ne abatem de la principii și spunem adevărul românilor.

11:14Gheorghe Flutur susține un discurs:

  • O să încerc eu exercițiul de sinceritate: a ne asuma că se poate și mai bine este o virtute pe care PNL a pus-o în valoare în aceste 10 zile.

Mi-am permis să fac un decalog:

  • Trebuie să susținem această coaliție.
  • Răspuns rapid la nevoile oamenilor și a oamenilor de afaceri
  • Recuperarea decalajelor în interiorul României și între România și alte țări.
  • Modernizarea prin investiții – infrastructura
  • Resursele naturale
  • Reindustrializarea României
  • Digitalizarea României
  • Investițiile în resursa umană
  • Performanța în sănătate și un sistem predictibil de pensii
  • Eficientizarea administrației publice

11:05Congresul PNL a început

Cu o zi înainte, marţi, Biroul Executiv al liberalilor a stabilit o derogare de la statutul partidului în ceea ce priveşte vechimea, astfel încât Nicolae Ciucă să poată candida la funcţia de preşedinte. Statutul PNL prevede că orice membru al partidului poate candida la funcţia de preşedinte dacă are o vechime de cel puţin 5 ani. Ciucă s-a înscris în partid în octombrie 2020.

„Am decis să îmi depun moţiunea de candidatură pentru funcţia de preşedinte al PNL. Am decis să îmi asum această responsabilitate după o discuţie pe care am avut-o cu colegii şi în urma analizei pe care am făcut-o asupra întregii situaţii politice. (…) PNL este cel mai mare partid de dreapta, are cei buni primari din ţară şi poate ajunge primul partid din România”, a declarat premierul, după depunerea candidaturii la şefia Partidului Naţional Liberal.

Prim-ministrul candidează la funcţia de preşedinte al PNL cu moţiunea intitulată „Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică”.

Noul Biroul Executiv al PNL urmează să fie ales într-un Consiliu Naţional în luna mai.

Cine e Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă (54 de ani) s-a înscris în PNL în octombrie 2020, a deschis lista de candidați a PNL Dolj la Senat și a fost ministrul Apărării Naționale în Guvernul Ludovic Orban, dar și în cel condus de Florin Cîțu.

De asemenea, în decembrie 2020, Nicolae Ciucă și-a asigurat interimatul pentru funcția de premier, după ce Ludovic Orban a demisionat din funcție în urma rezultatului slab al PNL la alegerile parlamentare.

Ciucă este unul dintre fidelii președintelui Klaus Iohnnis, care a dorit și în 2020 să-l propună pentru funcția de premier plin, dar liberalii l-au refuzat.

Ciucă a fost șeful Statului Major al Armatei, militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. El a ocupat această funcție din ianuarie 2015, iar în decembrie 2018 președintele Klaus Iohannis i-a prelungit cu un an mandatul său normal de patru ani, situația care a dus atunci la un conflict al șefului statului cu Viorică Dăncilă, premier la acea vreme.

Nicolae Ciucă, militar de carieră, s-a făcut remarcat prin prezența la numeroase misiuni militare în afara țării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia.

El a fost și șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004). Ciucă face parte din categoria ofițerilor care și-au câștigat gradele în teatrele de operații, el fiind singurul general român care a condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak). Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi dupa al Doilea Război Mondial.

Nicolae Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Plenița, județul Dolj. A terminat Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985 și apoi a absolvit Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988. A fost comandant de pluton de lansare, apoi comandant de pluton de cercetare și instrucție, pentru ca în 1993 să ajungă ofițer de stat major în biroul operații.

Ciucă a participat la misiuni pe cele mai importante fronturi de operațiuni din afara țării și la numeroase exerciții militare: în Bosnia și Herțegovina, Afganistan și Irak.

În anul 2003, a obținut titlul de doctor în științe militare, iar pe 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.

De-a lungul carierei, Nicolae Ciucă a fost distins cu Ordinul National „Pentru Merit”, în Grad de Ofițer, Ordinul Național „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României și Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre.

Nicolae Ciucă, al treilea premier acuzat de plagiat

Nicolae Ciucă este al treilea premier implicat într-un scandal de plagiat, după Victor Ponta și Mihai Tudose.

Într-un articol semnat de jurnalista Emilia Șercan, PressOne a scris că generalul în rezervă Nicolae Ciucă, premierul României, a plagiat în lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în 2003 a Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP). Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.

Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.

Cu câteva excepții, porțiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat.

Într-o declarație transmisă PressOne, premierul Nicolae Ciucă susține că teza sa de doctorat „a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro