Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar închide robinetul cu gaze pentru Germania? / Cum arată planul de urgență al Berlinului
Preţurile de referinţă în Europa la energie au crescut semnificativ miercuri după ce Germania a activat prima fază a planului de urgenţă destinat garantării aprovizionării cu gaze naturale, pregătindu-se pentru o posibilă întrerupere a livrărilor de gaze ruseşti, scrie agenția Bloomberg.
Rusia este cel mai mare exportator mondial de gaze din punct de vedere al volumului, reprezentând aproape jumătate din importurile UE în 2021. Pentru Germania, cea mai mare economie a Europei, această cifră a fost de 55% anul trecut.
Și deși importurile de gaze ale Germaniei din Rusia au scăzut la 40% în primul trimestru al anului 2022, ministrul economiei, Robert Habeck, a declarat că țara sa nu va obține independența deplină față de livrările rusești înainte de jumătatea anului 2024.
Cei mai mari clienți germani ai Rusiei sunt Uniper, RWE și VNG, care au toate contracte de furnizare de gaze pe termen lung.
Habeck a declarat miercuri că depozitul de gaz al Germaniei este în prezent umplut la aproximativ 25% din capacitate.
„Întrebarea cât va dura gazul depinde în principiu de mai mulți factori [cum ar fi] consumul și vremea”, a declarat el, citat de Al Jazeera.
Care este planul de urgență al Berlinului?
„Planul de urgență pentru gaz” al Germaniei are trei niveluri de criză care detaliază modalități de:
- conservarea gazelor
- asigurarea aprovizionării
- asigurarea că gospodăriile au cantități adecvate de combustibil.
Primul nivel,pe care guvernul l-a declanșat, este „avertizarea timpurie” atunci când există semne că s-ar putea dezvolta o urgență de aprovizionare.
„Suntem într-o situație în care, trebuie să spun acest lucru clar, fiecare kilowatt-oră de energie economisit ajută”, a spus Habeck, care este, de asemenea, ministrul energiei și vice-cancelar al Germaniei. „Și de aceea aș dori să combin declanșarea nivelului de avertizare cu un apel către companii și consumatori privați să ajute Germania, să ajute Ucraina, economisind gaz sau energie în ansamblu.”, a spus el.
Al doilea nivel de avertizare este „alarma”, atunci când o întrerupere a aprovizionării sau a cererii extraordinar de mare deranjează echilibrul obișnuit, dar poate fi totuși corectată fără intervenția integrală a statului, solicitând companiilor din industria gazelor să ia măsurile necesare pentru direcționarea aprovizionării.
Al treilea nivel este „de urgență”, atunci când măsurile bazate pe piață nu au reușit să remedieze lipsurile. În această etapă, autoritatea de reglementare a rețelei din Germania, Bundesnetzagentur, trebuie să decidă cum să distribuie rezervele de gaz rămase în toată țara pentru a se asigura că cei care au cea mai mare nevoie de ele, cum ar fi spitalele și gospodăriile private, îl primesc, explică Al Jazeera.
„Nu suntem acolo și nu vrem să ajungem acolo”, a adăugat el.
Care va fi efectul?
Dacă guvernul nu asigură suficient gaz, industria, care reprezintă un sfert din cererea germană de gaz, va fi lovită prima.
„Aceasta înseamnă că producția industrială se pierde, că lanțurile de aprovizionare se pierd”, a declarat Leonhard Birnbaum, directorul executiv al grupului energetic german E.ON, pentru postul public ARD, citat de Reuters.
„Cu siguranță vorbim despre daune foarte mari.”, adaugă el.
Gospodăriile private vor avea prioritate față de industrie, în timp ce spitalele, instituțiile de îngrijire și alte instituții din sectorul public cu nevoi speciale ar fi ultimele afectate de o întrerupere. (Surse: Reuters, Al Jazeera)
- Cele mai importante informații din ziua 36 a invaziei ruse, aici LIVETEXT pe HotNews.ro.