Criza facturilor la energie. Vicepreşedintele ANRE: De la 1 aprilie le dăm oamenilor peşte, dar de anul viitor trebuie să înveţe să pescuiască
De la 1 aprilie, românii vor fi sprijiniţi de la bugetul de stat în criza facturilor la energie, dar de anul viitor ar trebui să îşi reducă singuri costurile prin „măsuri de eficienţă energetică”, a declarat joi vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege: „Este aceeaşi poveste cu dăm peşte maselor sau îi învăţăm să pescuiască”.
El a spus, la o conferință organizată de Asociaţia Furnizorilor de Energie din România, că preţul mare va determina consumatorii să se gândească la „măsuri de eficienţă energetică”, dar trebuie să existe şi din partea instituţiilor „o preocupare şi un efort” pentru a-i informa pe oameni, dar și companiile despre importanţa acestor măsuri.
„Nici nu ne putem imagina ce multă risipă există în acest moment”
- „Nici nu ne putem imagina ce multă risipă există în acest moment.
- Am mai fost criticat pentru afirmaţia mea că energia a fost mult prea ieftină ca să existe preocupare în cadrul unor categorii de consumatori pentru măsuri de eficienţă.
- Iată că am ajuns în momentul în care preţul creşte de 2-3 ori în mai puţin de un an şi este posibil ca eficienţa energetică să capete cu totul altă dimensiune”, a afirmat Bege, citat de Agerpres.
El a susținut că doar prin schimbarea anumitor comportamente și prin eliminarea acestor risipe se pot face economii la facturi, pentru că orice reducere de consum se va reflecta în factură, în emisiile de CO2, în reducerea dependenţei de importuri şi în preţuri, dacă cererea scade.
În ceea ce priveşte măsurile pe care Guvernul ar urma să le ia de la 1 aprilie, oficialul ANRE a precizat că se conturează o decizie finală, dar că mai sunt „mici aspecte” de discutat la nivelul Executivului:
- „Cred că săptămâna aceasta Guvernul va lua o decizie.
- Nu voi da detalii, pentru că nu este rolul meu să anunţ ceva, dar, trecând peste asta, trebuie să găsim repede nişte soluţii care vor avea efecte pe termen mediu sau lung, prin care să rezolvăm problema dependenţei faţă de importurile la gaze şi energie şi prin asta putem contribui la reducerea dependenţei Europei de importurile de energie.
- Să venim cu investiţii nu doar în generare”.
„Este aceeaşi poveste cu dăm peşte maselor sau îi învăţăm să pescuiască”
România şi-a propus să realizeze cel puţin 6,9 GW de energie regenerabilă până în 2030, dar, în opinia acestuia, cu un cadru legislativ bine gândit, putem ajunge la 10-12 GW capacităţi noi de regenerabile până în 2030.
- „Cred că este cazul ca şi investiţiile în eficienţă energetică să fie stimulate.
- Piaţa, consumatorii casnici, non-casnici, stimulaţi de creşterea preţurilor, vor merge în această direcţie, cred că e cazul ca şi din surse bugetare să se stimuleze aceste investiţii. Este aceeaşi poveste cu dăm peşte maselor sau îi învăţăm să pescuiască. Pe termen scurt trebuie să le dăm peşte, de la 1 aprilie, ca să aibă ce să mănânce, dar poate deja pentru 2023 ar fi cazul să înveţe să pescuiască”, a adăugat reprezentantul ANRE.
Guvernul va adopta, în această săptămână, un set de soluții care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie și gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie, a anunțat luni seara premierul Nicolae Ciucă.
- „Pentru un consum de până la 100 de kw pe lună, românii vor plăti 0,68 de lei/kw, iar pentru un consum cuprins între 100 și 300 de kw, vor plăti 0,8 de lei/kw.
- La gaz, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kw.
- Cu excepția marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile românești vor beneficia de un preț fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, tva inclus, și 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus.”, a declarat Nicolae Ciucă.
Guvernul plafonează prețurile la energie electrică și gaze până în 2023 / Noua schemă de ajutor de la 1 aprilie – draft proiect OUG
HotNews.ro a prezentat duminică un proiect de OUG privind noua schemă de ajutor la energie și gaze de la 1 aprilie. Noutățile prezentate acum de premier vizează pe de o parte prezentarea prețului la gaze naturale, dar și faptul cp premierul vorbește de compensări ale prețurilor la energie și gaze, compensare care în proiectul de OUG nu se regăsea.
Potrivit documentului, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:
- a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 30 – 100 KWh;
- b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
- c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.
Prețul plafonat la gaze, încă în discuție pentru clienții casnici
În privința gazelor, draftul de proiect vorbește despre un preț plafonat pentru vânzarea către clienții casnici, dar acesta nu este încă stabilit. Gazele ar trebui să provină exclusiv din producția internă.
„În perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore și/sau offshore, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale, au obligaţia să vândă, cu preţul de XXX lei/MWh, cantităţi de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă, către furnizorii clienţilor casnici (CC) şi ai producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei (PET), sau direct către acești clienți, după caz, pentru a asigura, în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, întregul necesar de consum al acestor clienți din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale”, se arată în document.
Proiectul prevede un preț plafonat la gaze pentru clienții non-casnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 28.000 MWh. Prețul final facturat de furnizori este în acest caz de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus.
Depozite de înmagazinare și stocuri minime pentru furnizorii de gaze
Furnizorilor li se impune, totodată, să constituie depozite de înmagazinere și să aibă stocuri minme.
„În perioada 1 aprilie 2022 – 31 octombrie 2022, furnizorii de gaze naturale au obligația de a constitui în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale un stoc minim de gaze naturale pentru asigurarea continuităţii și siguranței în alimentarea clienţilor săi finali şi suportabilităţii preţului de către aceştia”, se arată în draft.
„Cantităţile de gaze naturale reprezentând stocurile minime ce urmează a fi înmagazinate de fiecare furnizor vor reprezenta minim 30% din cantitatea de gaze naturale necesară consumului clienților finali din portofoliul propriu”, se arată în document.