Sari direct la conținut

Prețurile la petrol și gaze au scăzut miercuri / Cel mai negru scenariu-240 de dolari pe baril

HotNews.ro
Prețurile la petrol și gaze au scăzut miercuri / Cel mai negru scenariu-240 de dolari pe baril

Prețurile petrolului au scăzut puternic miercuri, iar cele ale gazelor europene, mult mai volatile, s-au topit, investitorii crezând că posibilitatea unui embargo european asupra hidrocarburilor rusești s-a diminuat în ciuda luptei continue din Ucraina, scrie AFP.

  • În jurul orei 16:40 GMT (17:40 la Paris), un baril de Brent din Marea Nordului pentru livrare în mai a scăzut cu 6,81%, până la 119,26 dolari.
  • Barilul West Texas Intermediate (WTI) pentru livrare în aprilie a scăzut cu 5,71%, la 116,64 dolari.

O scădere mai accentuată decât se aștepta a rezervelor comerciale de petrol din Statele Unite nu a încetinit regresul prețurilor, pe o piață axată pe războiul din Ucraina.

În timp ce Uniunea Europeană a instituit noi sancțiuni împotriva Rusiei, UE a exclus până acum un embargo asupra hidrocarburilor rusești, o opțiune adoptată de Statele Unite, sau o dată fixă ​​pentru încetarea importurilor companiilor petroliere, precum Marea Britanie.

Reperul pentru piața europeană a gazelor naturale, TTF-ul olandez, a scăzut cu 29%, până la 152,50 euro pe megawat oră.

Volatilitatea extremă a pieței nu i-a mai surprins pe investitori: prețul gazului a pierdut 56% de când a atins vârful luni la 345 euro pe megawat oră, dar rămâne în creștere cu 116% de la începutul anului.

La începutul săptămânii, „piața pariase pe posibilitatea ca aprovizionarea rusească să dispară complet, fie cu un embargo (european), fie cu oprirea exporturilor din gazoductul Nord Stream 1 de către Rusia. Aceste scenarii sunt mai puțin probabile acum, așa că riscul scade puțin”, a declarat pentru AFP Richard Gorry, analist la JBC Energy.

„Exporturile de gaze rusești continuă fără încetare”, a declarat Sindre Knutsson, analist la Rystad Energy.

În schimb, o oprire a exporturilor rusești de petrol și gaze ar duce la creșterea prețurilor, avertizează cabinetul său, care estimează că prețul petrolului ar putea ajunge la 240 de dolari în cel mai rău scenariu.

Și o inversare a situației rămâne posibilă: „riscul unor perturbări serioase în comerț este mare atâta timp cât conflictul continuă”, avertizează analiștii de la Barclays într-o notă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro