Sari direct la conținut

Garry Kasparov și alți ruși cunoscuți aflați în exil au creat un Comitet Anti-Război împotriva lui Vladimir Putin

HotNews.ro
Garry Kasparov, Foto: Bill Greenblatt / AFP / Profimedia Images
Garry Kasparov, Foto: Bill Greenblatt / AFP / Profimedia Images

Un grup de ruși proeminenți aflați în exil au creat un Comitet Anti-Război care să îl tragă la răspundere pe președintele Vladimir Putin și ceilalți oficiali responsabili de lansarea unui „război fratricid” împotriva Ucrainei săptămâna trecută, relatează Radio Europa Liberă.

Fostul magnat și politician de opoziție Mihail Hodorkovski, cândva cel mai bogat om din Rusia, a anunțat crearea grupului care îi include, printre alții, pe fostul campion mondial la șah Garry Kasparov, activistul de opoziție Vladimir Kara-Murza, politicianul aflat în exil Dmitri Gudkov și economistul Serghei Guriev.

Grupul a cerut într-un comunicat remis presei ca țările lumii să ia „o poziție principială împotriva celor care au încălcat legile internaționale”, adăugând că fiecare persoană implicată în invazia Ucrainei declanșată săptămâna trecută trebuie să fie trasă la răspundere pentru acțiunile sale.

„Participanții direcți la invazie, precum generalii și conducerea politică a Rusiei care a trasat planul de invazie, trebuie catalogați drept criminali de război și pedepsiți pentru faptele lor”, afirmă grupul în comunicatul remis presei.

Garry Kasparov, unul dintre cei mai vocali critici ai lui Vladimir Putin

Garry Kasparov, unul dintre cei mai cunoscuți jucători din istoria șahului, este de ani de zile unul dintre cei mai vocali critici ai președintelui Vladimir Putin. În noiembrie 2007 el a fost reținut de autoritățile ruse după ce a participat la un protest organizat de coaliția Cealaltă Rusie împotriva fraudării alegerilor.

El a fost din nou reținut de autoritățile ruse în februarie 2008 în stațiunea Soci de la Marea Neagră. „Au verficat mașina. Mi-au spus că mașina, închiriata de noi dimineața, la un birou de transport, a fost dată în cautare, pentru că fusese furată”, a relatat ulterior Kasparov.

Aflat în luna iunie a anului trecut la un turneu de șah din București, el declara că:

„Nu ştiu ce face preşedintele Putin, ştiu de dictatorul din Rusia. Dacă îi spui preşedinte, îi acorzi credibilitate în sistemul politic, fapt folosit în Rusia. N-am niciun sfat pentru acesta. Aş vrea ca într-o zi să fie adus în faţa justiţiei pentru infracţiunile pe care le-a comis”, a declarat Kasparov.

„Sunt sigur că atunci când se va prăbuşi el, se va prăbuşi şi sistemul pentru că n-o să-l ajute nimeni”, a mai declarat acesta despre Putin.

Sâmbătă aceasta el a făcut un apel la liderii mondiali să excludă Rusia din sistemul financiar internațional, înainte de a fi luată decizia ca băncile rusești să fie excluse din sistemul de plăți interbancare SWIFT.

„Excludeţi Rusia de pe pieţele financiare globale. Asiguraţi-vă că sistemul financiar rus nu mai poate funcţiona şi nu mai poate produce resurse pentru maşina de război a lui Putin”, a îndemnat el.

„Putin încă se bazează pe rezerve de numerar de peste 600 de miliarde de dolari. Trebuie acţionat financiar împotriva sa, împotriva anturajului său. A te opune lui Putin te poate costa viaţa, dar doar acţionând pe partea economico-financiară poate fi oprit. Ştiu că asta ar însemna costuri pentru ţările care ar face-o, dar gândiţi-vă că ucrainenii plătesc cu viaţa. Lumea liberă trebuie să facă ceva”, a adăugat Gari Kasparov, care locuieşte la New York.

Garry Kasparov este unul dintre cei mai cunoscuți critici ai lui Vladimir Putin (FOTO: Global Media Group / ddp USA / Profimedia Images)

Alți ruși proeminenți din exil, în componența Comitetului Anti-Război

Mihail Hodorkovski, despre care la un moment dat se credea că este cel mai bogat om din Rusia, cu o avere de aproximativ 15 miliarde de dolari, a fost arestat în 2003 și a petrecut zece ani închisoare pentru „fraudă pe scară largă” și „evaziune fiscală”, după ce a căzut în dizgrația Kremlinului.

Grațiat în 2013, a plecat în exil în Europa, unde a fondat mai multe mișcări de opoziție împotriva lui Vladimir Putin.

El a fost unul dintre cei mai vocali critici ai anexării Crimeei de către Moscova în 2014 și a războiului separatist declanșat în Donbas cu susținerea neoficială a Kremlinului.

„Niciun dictator, oricât de puternic ar fi, nu va putea face din noi două popoare inamice. Putin se răzbună pe Ucraina din motive personale, după demiterea președintelui corupt Viktor Ianukovici”, declara fostul oligarh la momentul respectiv.

Open Rusia, organizația fondată de acesta în Rusia, a anunțat în luna mai a anului trecut că se dizolvă, de teamă că membrii săi ar putea fi urmăriți penal sub noile legi adoptate de Moscova pentru a suprima opoziția.

Vladimir Kara-Murza, un activist al opoziției și editorialist al ziarului american The Washington Post, a fost otrăvit de două ori, ambele incidente provocând intrarea sa în comă și cedarea organelor vitale.

O anchetă a jurnaliștilor de investigație de la Bellingcat publicată în februarie 2021 a dezvăluit că acesta ar fi fost urmărit de aceeași echipă de asasini ai FSB-ului, serviciul secret rus, care l-a otrăvit și pe disidentului Alexei Navalnîi.

Vladimir Kara-Murza a intrat în comă după ce a fost otrăvit (FOTO: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia)

Miliardarii ruși critică războiul declanșat de Putin împotriva Ucrainei

Dmitri Gudkov, un cunoscut politician de opoziție din Rusia, a anunțat în data de 7 iunie a anului trecut că a părăsit țara și se îndreaptă spre Ucraina fiindcă se teme că va fi încarcerat.

Gudkov, care anunțase că intenționează să candideze la alegerile parlamentare organizate în Rusia în luna septembrie a anului trecut, a petrecut două zile în arest după ce autoritățile l-au acuzat că nu a plătit o datorie legată de o proprietate închiriată.

„Mai multe surse apropiate de cercul administrației prezidențiale au spus că dacă nu părăsesc țara cazierul fals va fi dus mai departe până în punctul arestării mele”, a relatat politicianul.

Anunțul creării Comitetului Anti-Război vine la o zi după ce 6 miliardari ruși au criticat deschis războiul și impactul pe care acesta îl are asupra afacerilor.

Oligarhii ruși, cândva cu o influență puternică asupra președintelui Boris Elțîn, în anii 1990, se confruntă acum cu un dezastru economic după ce Occidentul a impus sancțiuni severe Rusiei în urma războiului declanșat Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții privind războiul din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro