Premierul Ciucă l-a numit pe Valentin-Sorin Costreie drept coordonator național în domeniul proprietății intelectuale
Valentin-Sorin Costreie, pro-rectorul Universității București și consilier de stat la Guvern încă din ianuarie 2020, când premier era fostul lider PNL, Ludovic Orban, a fost numit marți drept coordonator național în domeniul proprietății intelectuale, arată o decizie publicată în Monitorul Oficial. Valentin Sorin Costreie a fost luat în calcul anterior și pentru funcția de ministru al Digitalizării.
Premierul Nicolae Ciucă l-a numit marți pe Valentin-Sorin Costreie, consilier de stat în cadrul Cancelariei sale, drept coordonator național în domeniul proprietății intelectuale.
Decizia a avut la bază Memorandumul cu tema „Prezența României pe lista de supraveghere a Raportului Special 301 al SUA privind protecția și asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” din 11 ianuarie 2021, inițiat de Ministerul Afacerilor Externe, se arată în decizia publicată în Monitorul Oficial.
Cine este Valentin Sorin Costreie
Valentin Sorin Costreie este consilier de stat în Cancelaria premierului Ciucă și pro-rector al Universității București din decembrie 2019.
Potrivit CV-ului său, Valentin Costreie este consilier de stat în Guvern din ianuarie 2020, când premier era fostul lider PNL Ludovic Orban.
Costreie a fost pro-decan al Facultății de Filosofie în perioada martie-iulie 2016, după care a fost consilier al Ministrului Educației de la acea vreme, apoi Secretar de stat în Ministerul Educației în perioada octombrie 2016-ianuarie 2017.
Potrivit declarației de avere completate în vara anului trecut, Valentin Costreie a încasat în anul 2020 suma de 188.644 de lei de la Universitatea București, din funcția de Prorector, încă 15.860 lei în afara funcției de bază, iar de la Secretariatul general al Guvernului a încasat 108.534 de lei pentru funcția de consilier de stat.
Costreie deține două terenuri intravilane în județul Ilfov, unul în satul Olteni, de 1000 mp dobândit prin donație în anul 2010, iar altul în satul Ciorogârla, de 428 mp dobândit în anul 2020 prin cumpărare. Tot aici deține și o casă de locuit de 148 mp. Acesta mai are și un apartament de 60,64 mp în Sectorul 6 din București și un autoturism Volkswagen Passat fabricat în 2011.
Valentin Sorin Costreie a fost luat în calcul anterior și pentru funcția de ministru al Digitalizării, minister rămas liber după ce liberalul Florin Roman și-a dat demisia în urma acuzațiilor de plagiat și pentru că și-a trecut în CV o licență pe care n-o avea.
Portofoliul Digitalizării ar urma să fie preluat de fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloş, care este propunerea organizațiilor PNL din Ardeal pentru Ministerul Digitalizării. Boloș a confirmat marți, că a acceptat propunerea colegilor săi liberali pentru a prelua portofoliul lăsat liber de Florin Roman. De altfel și președintele PNL, Florin Cîțu a precizat că propunerea vine din zona filialelor din Ardeal și va fi supusă votului conducerii PNL.
Și premierul Nicolae Ciucă se află în acest moment în plin scandal de plagiat, după ce jurnalista Emilia Șercan a scris în PressOne că generalul în rezervă Nicolae Ciucă, premierul României, a plagiat în lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în 2003 a Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP). Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.
Ciucă a cerut Comisiei de Etică a UNAP să facă verificările legale, susținând că acuzațiile publice nu se pot susține științific. Între timp, o sesizare depusă la secretariatul Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) privind un posibil plagiat în cazul tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă a fost admisă și publicată pe site-ul instituției.