Sari direct la conținut

Primele date din SUA privind vaccinarea anti-Covid a copiilor: 8,7 milioane de vaccinări, 100 efecte secundare grave, 11 miocardite

HotNews.ro
Vaccinare anti-Covid a unui copil, Foto: Pramote Polyamate / Alamy / Profimedia Images
Vaccinare anti-Covid a unui copil, Foto: Pramote Polyamate / Alamy / Profimedia Images

Primele date privind vaccinarea anti-Covid a copiilor în Statele Unite, țară care a început inocularea copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani încă din luna noiembrie a anului trecut, arată o incidență scăzută a efectelor secundare grave în rândul acestora, relatează Il Fatto Quotidiano.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a efectuat o analiză asupra rapoartelor primite prin sistemul de supraveghere Vaers (Vaccine Adverse Event Reporting System) în legătură cu peste 8,7 milioane de vaccinări ale copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

Vaers a colectat puțin peste 4.000 de rapoarte de evenimente adverse, dintre care 97,6% au fost ușoare. Dintre cele 100 de evenimente adverse grave, cele mai frecvente au fost febra ridicată, vărsăturile și convulsiile.

Au fost verificate 11 cazuri de miocardită, șapte care s-au vindecat între timp și două în curs de rezolvare la momentul redactării analizei.

Autoritățile americane au înregistrat și două decese în urma vaccinării anti-Covid a copiilor, două fete de 5 și 6 ani cu comorbidități grave și într-o stare de sănătate extrem de precară.

Studiile efectuate efectuate înainte de autorizarea vaccinurilor anti-Covid pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani au arătat „o eficacitate în reducerea infecțiilor simptomatice cu SARS-CoV-2 de 90,7%” pentru această grupă de vârstă, potrivit Agenției Europene pentru Medicamente.

Aceasta a aprobat la rândul ei administrarea vaccinului anti-Covid copiilor de 5-11 ani în luna noiembrie.

Imunitate mai puternică a copiilor

Între timp, un grup de cercetători britanici a emis o ipoteză cu privire la motivele pentru care cei foarte tineri sunt mai puțin sensibili la infecția cu SARS-CoV-2.

Cercetătorii au comparat anticorpii și imunitatea celulară la copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 11 ani și la adulți, dintre care unii se vindecaseră de coronavirus.

În timp ce nivelul de anticorpi și capacitatea de neutralizare a variantelor virale s-au dovedit a fi comparabile între copii și adulți, răspunsul celulelor T care vizează proteina Spike (principalul mecanism pe care virusul îl folosește pentru a infecta celulele umane) a fost mai mult decât dublu la copii.

Mai mult, copiii și-au menținut răspunsurile anticorpilor și celulare timp de mai multe luni după infecție, în timp ce la adulți s-a constatat o scădere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro