Sari direct la conținut

Aproape 2 din 3 români au carii sau dinți lipsă, dar 80% preferă să ia medicamente când îi doare în loc să meargă la stomatolog

HotNews.ro
La stomatolog, Foto: Antonio Guillem / Dreamstime.com
La stomatolog, Foto: Antonio Guillem / Dreamstime.com

80% dintre români preferă să amâne sau să sară peste vizita la medicul stomatolog atunci când au dureri de dinți și să ia medicamente, arată un studiu realizat de Colegiul Medicilor Stomatologi. Potrivit studiului, doar unul din 5 români accesează serviciile stomatologie măcar o dată pe an, iar serviciile stomatologice de urgență sunt accesate mai rar decât ar fi nevoie.

Românii merg rar la stomatolog

Amânarea prezentării la cabinetul stomatologic stă însă la baza dezvoltării complicațiilor întâlnite frecvent la examinările clinice examinate – urgențele dentare din cauza infecțiilor acute precum și edentațiile survenit în urma extracțiilor dinților care nu au mai putut fi recuperați din cauza afectării majore, atrag atenția medicii stomatologi.

Aproape 2 din 3 români – 64,6% – au carii dentare, iar 52,8 dintre participanții la studiu din mediul urban și 62,1% dintre participanții din mediul rural au dinți lipsă. La aceștia se adaugă alți 24,6% din mediul urban și 25,7% care au avut dinți lipsă, dar i-au protezat.

Aproape 2 din 3 români – 64,6% – au carii dentare, iar 52,8 dintre participanții la studiu din mediul urban și 62,1% dintre participanții din mediul rural au dinți lipsă. În mediul urban,

De remarcat că studiul Colegiului Medicilor Stomatologi a fost realizat, în perioada martie-mai 2024, pe un eșantion de peste 1.500 de pacienți din toate cele 8 regiuni ale României, atât din mediul urban, cât și din cel rural, care au accesat servicii stomatologice.

„Dacă am merge să întrebăm în populația generală, atunci să vedeți înfiorare”, a declarat dr. Daciana Toma, medic de familie, la evenimentul de lansare a studiului.

Piața serviciilor stomatologice din România – 99% privată. CNAS decontează doar 6.000 lei lunar/cabinet

„Sănătatea orală este o parte esențială a îngrijirii sănătății. Multe dintre cele mai elementare funcții umane – vorbirea și comunicarea, mâncatul, respirația și, nu în ultimul rând, zâmbetul depind de o bună sănătate orală.” – Dr. Hans Henri P. Kluge, director regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa.

România ocupă penultimul loc din Uniunea Europeană după numărul mediu anual de consultaţii stomatologice (0,3 per capita față de 0,9, media U.E.). Una dintre principalele cauze pare să fie reprezentată de costuri – cabinetele de stomatologie sunt în proporție de 99% private, iar Casa de Asigurări de Sănătate decontează sume infime – doar aproximativ 6.000 de lei lunar pe cabinet.

În Europa, domeniul asistenței medicale stomatologice este finanțat de sectorul public de sănătate în proporție de 30% – media europeană.

În plus, în unele zone rurale este o aventură să ai acces la un cabinet stomatologic, chiar și dacă banii nu reprezintă o probkemă – 80% dintre stomatologii din România profesează în mediul urban.

De altfel, 61% dintre participanții la studiul realizat de Colegiul Medicilor Stomatologi se declară puțin și foarte puțin informați cu privire la serviciile stomatologice decontate de CNAS.

Din totalul pacienților care au folosit asigurarea CNAS pentru tratamente stomatologice, cei mai mulți au beneficiat de: controale periodice (67%), plombe și obturații (49%), extracții (40%), tratament de canal (41%), tratament de urgență (25%).

Principalul motiv pentru neaccesarea serviciilor decontate de CNAS este insuficiența plafonului pentru servicii decontate.

77% dintre români își descriu propria sănătate orală ca proastă sau foarte proastă. Doar 44% dintre participanții la studiu au fost la un control de rutină în ultimul an

92% dintre adulții care au participat la studiu consideră „importante și foarte importante” consulturile stomatologice regulate, însă mai puțin de jumătate dintre ei (44%) au fost la un control de rutină în ultimul an, ceea ce are consecințe asupra stării de sănătate orală.

Foarte mulți români își descriu propria sănătate orală ca fiind proastă sau foarte proastă: 44% cu referire la dinți și 31% cu referire la gingii. În total, 75%.

Această opinie este confirmată de problemele de cauză orală cu care declară că se confruntă: 4 din 10 adulți au dificultăți de masticație ori de consum al alimentelor dure ori evită să râdă sau să zâmbească din cauza aspectului dinților.

Din punct de vedere clinic, consultațiile și controalele stomatologice ar crește șansele de prevenire a apariției afecțiunii sau a depistării într-o fază incipientă, reversibilă a cariei dentare sau a gingivitei, ceea ce ar reduce povara serviciilor stomatologice invazive, complexe și costisitoare.

Câți români au carii? Apariția cariilor, pusă mai degrabă pe seama alimentației

Aproape 2 din 3 români – 64,6% – au carii dentare, iar 52,8 dintre participanții la studiu din mediul urban și 62,1% dintre participanții din mediul rural au dinți lipsă. La aceștia se adaugă alți 24,6% din mediul urban și 25,7% care au avut dinți lipsă, dar i-au protezat.

De asemenea, un procent de 54,5% dintre adulți (în mediul urban) și 59% (în mediul rural) suferă de sângerări gingivale, iar 32,3% în mediul urban și 44,9% în mediul rural de parodontită.

18,2% dintre adulții din mediul urban și 18,9% dintre cei din mediul rural ajung să sufere de infecții dentare ce reprezintă urgențe medicale.

Apariția cariilor este pusă mai degrabă pe seama alimentației de participanții la studiu:

  • 43% consideră vinovate alimentele dulci
  • 41% consideră vinovate băuturile carbogazoase
  • Doar 39% dintre participanții la studiu consideră cariile rezultatul igienei orale deficitare.

56% dintre respondenți afirmă că se spală pe dinți de două ori pe zi

56% dintre respondenții la studiu afirmă că se spală pe dinți de două ori pe zi.

Medicii stomatologi spun însă că simplu periaj nu este suficient pentru o bună iginenă orală.

70% dintre participanții la studiu recunosc că nu folosesc ața dentară, periuțele interdentare sau dușul/irigatorul bucal.

Afecțiunile stomatologice reprezintă cea mai frecventă patologie cronică la nivel mondial

Afecțiunile stomatologice reprezintă cea mai frecventă patologie cronică la nivel mondial, afectând circa 3,5 miliarde de persoane de-a lungul vieții (45% din populația globului), ceea ce reprezintă mai mult decât cazurile însumate de boli mintale, cardiovasculare, diabet zaharat, boli respiratorii cronice și cancere, afirmă dr. Florin Dan Cezar Lăzărescu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România.

„Studiul de față și-a propus să estimeze cât mai exact prevalența principalelor afecțiuni din sfera orală în rândul populației din România și constituie o premieră în țara noastră atât datorită acoperirii naționale cât și completării datelor culese pe bază de chestionar cu realizarea de examene clinice. Rezultatele obținute vor fi utile în ghidarea viitoarelor inițiative și campanii de comunicare referitoare la sănătatea orală, la îmbunătățirea politicilor de sănătate publică din domeniul stomatologic, pentru a răspunde mai bine la nevoile populației privind educația, prevenția și tratamentul precum și la fundamentarea alocării adecvate a fondurilor de către CNAS pentru serviciile stomatologice”, mai spune președintele Colegiului Medicilor Stomatologi.

Foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro