Sari direct la conținut

Kazahstan, în 10 lucruri puțin cunoscute – Mere, cai, trenuri moderne, munți, orașe dispărute

HotNews.ro
Peisaj din muntii Tian Shan, Foto: Yurasova, Dreamstime.com
Peisaj din muntii Tian Shan, Foto: Yurasova, Dreamstime.com

Kazahstanul este țara făcută celebră de Borat, o țară de 11 ori mai întinsă decât România, dar cu populație cât a țării noastre. Kazahstanul este celebru pentru stepele întinse, pentru cosmodromul de la Baikonur și pentru trecutul important pe Drumul Mătăsii. Însă o țară atât de mare ascunde o mulțime de alte lucruri interesante, de la primele mere cunoscute, până la vârfuri de 7.000 de metri și prima dovadă de domesticire a calului.

1. Patria mărului

Este general acceptat că merele își au originea în munții din Kazahstan, acum 4.000 de ani. Erau mai acre și mult mai mici decât cele din prezent, dar mii de ani de intervenție umană le-au schimbat.

Almaty (pe rusește Alma Ata), este cel mai mare oraș al țării și una dintre teorii spune că numele orașului vine de la ”măr” sau de la expresia ”plin de mere”. Alma Ata însemna ”tatăl merelor”. Orașul este unul cu aspect european, deși se găsește aproape de granița chineză. Almaty a fost capitala țării până în 1997 când a fost mutată la Astana, orașul care din 2019 se numește Nur-Sultan.

Capitala Nur Sultan (Astana) sursa Meiram Nurtazin, Dreamstime.com

2. Munți de peste 7.000 de metri

Deși este acoperită în special de stepă, Kazahstanul are și regiuni muntoase foarte frumoase, iar punctul de maximă altitudine este vârful Khan Tengri din munții Tian Shan: 7.010 m altitudine. Vârful este la granița cu China și Kârgâzstan, figurând ca cel mai înalt al treilea vârf din această țară (Kârgâzstan). Nu este singura zona montană a țării.

3. Orașe dispărute și moștenirea nucleară

În 1218 Genghis Han venea în Asia Centrală din cauza unui oraș de pe teritoriul Kazahstanului de azi, Otrar, oraș al cărui guvernator a decis să-i omoare pe negustorii trimiși de hanul mongol. Drept răspuns, hanul a distrus orașul după un asediu de șase luni. Ruinele încă mai există, iar arheologii le-au analizat.

Otrar (sursa dreamstime.com)

În timpul Războiului Rece, conducătorii sovietici au decis că în Kazahstan este locul ideal pentru a testa bombe nucleare, deoarece republica Kazahă era întinsă și îndepărtată, astfel că totul rămânea secret și nici avioanele spion ale țărilor rivale nu puteau ajunge.

În poligonul de la Semipalatinsk sovieticii au testat 460 de bombe nucleare între 1949 și 1989.

4. Trenuri moderne

Kazahstanul are 15.000 de km de cale ferată și are și câteva sute de vagoane moderne comandate între 2001 și 2010 de la compania spaniolă Talgo. Între Alma Ata și Nur-Sultan (fosta Astana) sunt 1.350 km, iar cele mai rapide trenuri fac 14 ore. Trenurile Talgo ating 150 km/h pe cele mai rapide porțiuni, trenurile clasice ating maxim 100 km/h. Traversarea țării durează enorm: de la Almaty la Aktobe sunt 2.250 km, iar călătoria cu trenul durează 41-43 de ore.

Trenuri Talgo (sursa Matyas Rehak, Dreamstime.com)

5 Zone interzise

Dat fiind că se făceau multe teste și totul era strict secret, multe orașe erau pur și simplu închise, doar cei cu permis special putând intra. Una dintre zonele ultra-secrete era cea a cosmodromului de la Baikonur deschis de sovietici în anii ’60. Interesant este că orașul Baikonur este la 300 de km de cosmodrom, dar cosmodromul a primit numele orașului pentru a stârni confuzie și a ține locul cosmodromului secret în continuare.

Federația Rusă a primit dreptul de a folosi cosmodromul până în 2050, contra unei sume anuale de 115 milioane dolari. Și în prezent zona cosmodromului este un loc unde oamenii obișnuiți nu pot intra, ci doar cei care primesc autorizație au acces

6 Carnea de cal și laptele fermentat

Este mâncată pe scară largă, cunoscuți fiind cârnații numiți qazy care se mănâncă adesea alături de tăiței reci. Kazahii consumă și lapte fermentat de cămilă, căruia îi spun shubat. Se consumă și lapte fermentat de iapă, căruia i se spune Kymyz, cunoscut de pe vremea mongolilor sub numele ”kumis”.

Felul național de mâncare se numește ”beșbarmak” și constă în bucăți lungi de oaie sau de vită fierte îndelung și mâncate apoi cu paste, cu bucăți de ceapă sau cu cartofi.

Munții Bektau Ata (sursa Yerbolat Shadrakhov, Dreamstime.com)

7 O țară gigantică

Kazahstanul este o țară gigantică, de peste 11 ori mai întinsă decât România și de șapte ori mai mare decât Germania. Țara este atât de mare, încât orașul vestic Atyrau este mai aproape de București decât de Almaty (cel mai mare oraș din Kazahstan, situat la granița chineză).

8. Cea mai veche dovadă de domesticire a calului

În 2006 a fost făcută o descoperire importantă într-un sit arheologic din nordul țării și se crede că este prima dovadă a domesticirii calului, acum 5.600 de ani. Populația care a domesticit calul a fost denumită de arheologi Botai, iar primele dovezi au rezultat din descoperirea de balegă de cal veche de peste cinci milenii. În 2009 a fost găsit un set de dinți de cabalină neobișnuit de uzați, semn că oamenii au inventat căpăstrul pe care-l manevrau cu ajutorul unor curele.

9 Dezastre ecologice

Puține țări din lume și-au văzut mediul distrus atât de puternic de diversele experimente economice și industriale, pornind cu programul Pământurilor Desțelenite pornit de Hrușciov în anii ’50. Solul a fost grav afectat de testele nucleare și de extinderea câmpurilor petrolifere. Kazahstanul era renumită pentru caviar, dar poluarea excesivă din Marea Caspică a afectat grav peștii.

10. Un loc simbolic

În regiunea Turkistan, nu departe de orașul Șimkent se află cel mai important sit de pelerinaj din țară, mausoleul lui Kozha Ahmed Yasaui, ridicat de cuceritorul Timur Lenk (Tamerlan) în secolul 14. În camera principală se află un uriaș cazan dăruit de Timur Lenk pentru apă sfințită, iar kazahii îi spun ”kazan” acestui vas uriaș de 2.000 de kg.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro