Cum ai grijă de siguranța ta financiară ca tânăr antreprenor
Antreprenorii sunt un motor de creștere în economie. Tot mai mulți tineri aleg să pornească pe calea antreprenoriatului și să-și transforme ideile de business în realitate, însă drumul de la start la succes nu este întotdeauna lipsit de provocări. Un plan de business bine structurat și măsuri pentru stabilitatea și siguranța financiară, atât a companiei cât și a oamenilor din spatele business-ului, sunt esențiale pentru o evoluție sustenabilă a afacerii.
Ca antreprenor, este important să gândești strategic și pe termen lung când vine vorba de afacerea ta și să-ți stabilești obiective periodice, urmărind constant progresul și realizarea lor. În același timp, este nevoie de o gestionare eficientă a veniturilor și a cheltuielilor și de identificarea unor soluții de optimizare pentru a îmbunătăți profitabilitatea.
Un flux de numerar sănătos este esențial pentru succesul afacerii tale. Asigură-te că ai întotdeauna bani suficienți pentru a acoperi cheltuielile curente și plătește la timp salariile, chiriile, taxele, impozitele și facturile de la parteneri pentru a evita eventuale penalități. Analizează periodic rapoartele financiare și păstrează mereu o sumă de bani în cont, pentru cheltuieli neprevăzute.
La început de drum în business, orice antreprenor are tendința să se concentreze pe afacere și pe dezvoltarea acesteia, mai ales pe termen scurt și mediu. Dar la fel de important este să se gândească și la viitorul financiar personal și la cel al oamenilor care formează echipa.
Un studiu realizat de NN arată că numai 26% dintre români au luat măsuri pentru a-și asigura viitorul financiar, iar 38% se așteaptă să continue să lucreze cât mai mult posibil după vârsta pensionării. Dacă și tu te regăsești printre cei 38%, datorită spiritului antreprenorial, este important să te asiguri că iei măsuri ca să faci parte și din prima categorie, cea a românilor care se preocupă activ, din timp, de viitorul lor financiar.
Planificarea și economisirea pentru viitorul tău financiar este la fel de importantă precum investițiile pe care le faci acum în creșterea ta și a afacerii tale. Un instrument sigur este pensia privată facultativă sau Pilonul 3, care te ajută să pui bani deoparte și să-ți asiguri o sursă suplimentară de venit la bătrânețe. Poți alege să economisești atât pentru tine, cât și pentru angajați, ca beneficiu extra-salarial.
Contribuțiile la Pilonul 3 se strâng într-un cont personal de pensie privată facultativă, urmând să completeze veniturile participantului începând cu vârsta de 60 de ani și, mai târziu, pensia de stat și cea privată obligatorie Pilonul 2.
Contribuția lunară este flexibilă și este stabilită chiar de participant, până la maximum 15% din salariul brut lunar sau asimilat acestuia. Poți alege să plătești pentru tine, ca antreprenor, atât prin intermediul companiei, cât și personal. Iar în cazul angajaților, există opțiunea ca aceștia să beneficieze de contribuții doar prin intermediul companiei tale, ca angajator, sau pot contribui în plus și individual. Atât compania cât și participantul au beneficii fiscale, contribuțiile fiind deductibile din impozitul anual pe venit până la 400 de euro pe an fiscal, echivalent în lei. Mai departe, banii economisiți în timp sunt investiți responsabil de administratorul fondului unde sunt plătite contribuțiile.
„Pensia privată facultativă reprezintă o decizie inteligentă pentru orice antreprenor, prin care poate să aibă grijă atât de viitorul financiar personal, cât și de siguranța financiară a oamenilor din echipă care contribuie, prin tot ceea ce fac, la dezvoltarea afacerii. Mediul de business poate fi adesea imprevizibil, dar o abordare financiară riguroasă și sustenabilă, atât pentru companie cât și pentru oameni, alături de instrumente financiare sigure cum este Pilonul 3, pot aduce mai multă stabilitate și contribuie la un viitor financiar mai bun”, spune Kuldeep Kaushik, CEO al NN Asigurări de Viață.
Pilonul 3 are mai multe garanții care protejează banii economisiți. Potrivit legii, fondurile de pensii private facultative la care contribuie participanții nu pot fi declarate în stare de faliment, iar banii administratorului sunt complet separați de economiile din conturile personale Pilon 3. Pe lângă garanțiile prevăzute prin lege, în cazul fondului NN Optim, administrat de NN Asigurări de Viață, există în plus și garanția că participanții vor încasa, la deschiderea dreptului de pensie, cel puțin cât au contribuit minus comisionul procentual de administrare suportat din activul fondului.
Așadar, cu o pensie privată facultativă Pilon 3, poți să economisești constant și cu ușurință atât pentru tine, cât și pentru angajați, și știi că investești nu numai pentru succesul de acum, dar și pentru siguranța financiară de peste ani.
Bani Inteligenți – Rubrică susținută de NN Asigurări de Viață