Ursula von der Leyen exclude să colaboreze cu „prietenii lui Putin” în viitorul Parlament European
Președintele Comisiei Europene, creștin-democrata Ursula von der Leyen, a exclus miercuri să lucreze cu partide „prietenoase” cu președintele rus Vladimir Putin în cadrul Parlamentului rezultat în urma alegerilor din iunie, relatează AFP.
Oficialul german, care și-a anunțat intenția de a candida pentru un al doilea mandat, este candidatul Partidului Popular European (PPE), principala forță politică din Parlamentul European.
Întrebată despre posibilitatea de a se baza pe o majoritate în următorul Parlament inclusiv pe grupul ECR (conservatori eurosceptici), ea a rămas evazivă, în timp ce a trasat câteva linii pe care nu le va trece: „Cei care sunt împotriva Statului de drept, imposibil! Prietenii lui Putin, imposibil!”
„Este important pentru mine să lucrez cu grupuri pro-europene, pro-NATO, pro-ucrainene, care susțin în mod clar valorile noastre democratice. Este mai mult problema conținutului” care contează, a declarat ea, alături de Manfred Weber, președinte al PPE.
În actualul mandat, acest grup construiește în mod tradițional majorități cu grupul S&D (Socialiști și Democrați) și Renew Europe (centriști și liberali), respectiv a doua și a treia forță în ceea ce privește locurile.
Dar cu câteva luni înainte de alegerile europene, programate pentru 6-9 iunie, în cele 27 de țări ale UE, sondajele prevăd o creștere a mișcărilor de extremă dreaptă și a dreptei eurosceptice. Rezultatele scrutinului vor determina repartizarea posturilor în fruntea principalelor instituții ale UE.
Grupul ECR numără printre membrii săi oameni din partidul polonez Lege și Justiție (PiS), Fratelli d’Italia a lui Giorgia Meloni, partidul spaniol Vox, precum și timp Reconquête al lui Eric Zemmour.
Premierul naţionalist ungar Viktor Orban – singurul lider din UE care menţine legături strânse cu Moscova – a indicat că se află în discuţii pentru ca partidul său Fidesz să se alăture acestui grup.
Grupul de extremă dreapta ID (Identitate & Democrație), la rândul său, are în rândurile sale RN-ul francez (Adunarea Națională) și AfD german (Alternativă pentru Germania), printre alții.
„Fiecare alegere europeană aduce o schimbare în componența diferitelor partide politice și a diferitelor grupuri politice”, a subliniat Ursula von der Leyen.
„Cei care ne apără valorile împotriva prietenilor lui Putin sunt cei cu care vreau să lucrez”, a insistat ea.