Sari direct la conținut

Ursula von der Leyen exclude să colaboreze cu „prietenii lui Putin” în viitorul Parlament European

HotNews.ro
Ursula von der Leyen, Foto: Lopez/EUC / Zuma Press / Profimedia
Ursula von der Leyen, Foto: Lopez/EUC / Zuma Press / Profimedia

​Președintele Comisiei Europene, creștin-democrata Ursula von der Leyen, a exclus miercuri să lucreze cu partide „prietenoase” cu președintele rus Vladimir Putin în cadrul Parlamentului rezultat în urma alegerilor din iunie, relatează AFP.

Oficialul german, care și-a anunțat intenția de a candida pentru un al doilea mandat, este candidatul Partidului Popular European (PPE), principala forță politică din Parlamentul European.

Întrebată despre posibilitatea de a se baza pe o majoritate în următorul Parlament inclusiv pe grupul ECR (conservatori eurosceptici), ea a rămas evazivă, în timp ce a trasat câteva linii pe care nu le va trece: „Cei care sunt împotriva Statului de drept, imposibil! Prietenii lui Putin, imposibil!”

„Este important pentru mine să lucrez cu grupuri pro-europene, pro-NATO, pro-ucrainene, care susțin în mod clar valorile noastre democratice. Este mai mult problema conținutului” care contează, a declarat ea, alături de Manfred Weber, președinte al PPE.

În actualul mandat, acest grup construiește în mod tradițional majorități cu grupul S&D (Socialiști și Democrați) și Renew Europe (centriști și liberali), respectiv a doua și a treia forță în ceea ce privește locurile.

Dar cu câteva luni înainte de alegerile europene, programate pentru 6-9 iunie, în cele 27 de țări ale UE, sondajele prevăd o creștere a mișcărilor de extremă dreaptă și a dreptei eurosceptice. Rezultatele scrutinului vor determina repartizarea posturilor în fruntea principalelor instituții ale UE.

Grupul ECR numără printre membrii săi oameni din partidul polonez Lege și Justiție (PiS), Fratelli d’Italia a lui Giorgia Meloni, partidul spaniol Vox, precum și timp Reconquête al lui Eric Zemmour.

Premierul naţionalist ungar Viktor Orban – singurul lider din UE care menţine legături strânse cu Moscova – a indicat că se află în discuţii pentru ca partidul său Fidesz să se alăture acestui grup.

Grupul de extremă dreapta ID (Identitate & Democrație), la rândul său, are în rândurile sale RN-ul francez (Adunarea Națională) și AfD german (Alternativă pentru Germania), printre alții.

„Fiecare alegere europeană aduce o schimbare în componența diferitelor partide politice și a diferitelor grupuri politice”, a subliniat Ursula von der Leyen.

„Cei care ne apără valorile împotriva prietenilor lui Putin sunt cei cu care vreau să lucrez”, a insistat ea.

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro