Peste 40 de persoane, audiate într-un dosar care vizează o grupare din Brăila care ar fi traficat fete, inclusiv minore, la nivel internațional pentru a le obliga să se prostitueze
Peste 40 de persoane vor fi duse la audieri într-un dosar în care poliţiştii şi procurorii DIICOT din Galaţi şi Brăila fac cercetări pentru trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism. Membrii grupării vizate ar fi dus în străinătate mai multe persoane, între care şi minore, şi le-ar fi obligat să se prostitueze, relatează News.ro.
Conform IPJ Galaţi, vineri, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Brăila şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, împreună cu procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Brăila, au făcut 14 percheziţii domiciliare, în municipiul Brăila, într-un dosar vizând constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism.
Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2014, în municipiul Brăila şi, ulterior, în afara României, ar fi acţionat o grupare formată din aproximativ 10 membri, specializată în trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism.
În urma verificărilor efectuate a rezultat că membrii grupării ar fi recrutat persoane majore, dar şi minore, în vederea exploatării sexuale, atât în România, cât şi în străinătate, în Belgia, Italia şi Spania.
Frații români, lideri locali în Belgia
În Belgia, doi dintre membri, fraţi, care s-ar fi impus ca lideri locali, ar fi obţinut controlul asupra persoanelor care ar fi practicat prostituţia în diferite locaţii şi le-ar fi constrâns la plata unor taxe de protecţie, precum şi a unor sume percepute lunar, respectiv 500 de euro, pentru ”a-şi păstra locul în club”.
De asemenea, persoanele recrutate de membrii grupului ar fi fost plasate pe piaţa prostituţiei doar cu acordul prealabil şi prin intermediul liderilor grupului.
Totodată, cei doi lideri, pe lângă activitatea de coordonare a grupării, ar fi exploatat direct mai multe persoane, recrutate prin metoda ”lover boy”.
Veniturile obţinute din exploatarea sexuală ar fi fost, în cea mai mare parte, însuşite de către membrii grupului, iar, în vederea disimulării sursei banilor, aceştia ar fi apelat la intermediari, care ar fi ridicat sumele primite din străinătate sau s-ar fi deplasat personal pentru a ridica banii câştigaţi din exploatarea sexuală.
Liderii grupului infracţional şi membrii acestuia ar fi investit sumele de bani în capitalul unor societăţi comerciale, dar şi în achiziţionarea de maşini de lux şi imobile în ţară şi străinătate.
Peste 40 de persoane vor fi duse la audieri în acest caz.