Sari direct la conținut

Mesajul transmis de regele Charles al III-lea la un an de la moartea mamei sale, regina Elisabeta

HotNews.ro
Regele Charles al III-lea, la Palatul Buckingham, Foto: Victoria Jones / PA Images / Profimedia
Regele Charles al III-lea, la Palatul Buckingham, Foto: Victoria Jones / PA Images / Profimedia

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a înregistrat un mesaj audio şi a publicat vineri o fotografie dragă a defunctei regine Elisabeta a II-a pentru a marca împlinirea unui an de la moartea mamei sale şi de la urcarea sa pe tron, relatează BBC şi Reuters, potrivit News.ro.

Fotografia aleasă de rege o arată pe regină tânără, pe atunci în vârstă de 42 de ani, la o şedinţă oficială de portret din 1968. Fotografia color oficială a fost realizată de Cecil Beaton la 16 octombrie 1968 şi nu a fost publicată până acum.

Aceasta o arată pe răposata regină stând în picioare, întoarsă într-o parte şi zâmbind şi îmbrăcată în hainele oficiale ale Ordinului Jartierei şi purtând Tiara Marii Ducese Vladimir, alcătuită din 15 cercuri din diamante întrepătrunse.

În mesaj, regele evocă „serviciul devotat al regretatei regine” şi mulţumeşte publicului pentru „dragostea şi sprijinul” pe care i le-au arătat, reluând cuvintele mamei sale şi promiţând că va fi în slujba tuturor.

„La marcarea unui an de la moartea Majestăţii Sale şi a urcării mele pe tron, ne amintim cu mare afecţiune de viaţa ei îndelungată, de serviciul ei devotat şi de tot ceea ce a însemnat pentru atât de mulţi dintre noi”, spune Charles în mesaj.

Regele Charles evocă un mesaj favorit al mamei sale

Regina Elisabeta a II-a, cea mai longevivă suverană a Marii Britanii, a murit la vârsta de 96 de ani pe 8 septembrie 2022 la Castelul Balmoral, îndrăgitul ei refugiu de vară din Scoţia.

Au fost 10 zile de doliu naţional, iar condoleanţele şi omagiile au curs din întreaga lume după domnia sa record de 70 de ani. Charles, care i-a urmat imediat ca rege al Regatului Unit şi al altor 14 ţări, inclusiv Canada, Australia şi Noua Zeelandă, a anunţat că el şi soţia sa, Camilla, vor petrece ziua în mod privat şi în linişte la reşedinţa regală scoţiană.

Ei nu urmează să participe la niciun eveniment ceremonial şi nici nu va avea loc vreo mare reuniune privată de familie pentru a marca ziua urcării sale pe tron.

„Sunt profund recunoscător, de asemenea, pentru dragostea şi sprijinul care au fost arătate soţiei mele şi mie însumi pe parcursul acestui an, în timp ce facem tot posibilul pentru a vă fi de folos tuturor” – a transmis regele supuşilor.

Aceste ultime cuvinte au fost un ecou al mantrei pe care regina Elisabeta a repetat-o pe tot parcursul domniei sale. „Rămân angajată să vă servesc cât mai bine posibil”, a spus ea la sfârşitul festivităţilor care au marcat Jubileul de Platină şi care s-au desfăşurat în iunie anul trecut – ultimul său eveniment public major la care a participat.

Cum va comemora familia regală britanică un an de la moartea reginei Elisabeta a II-a

În timp ce Charles nu va avea o apariţie publică, fiul său cel mare – moştenitorul tronului – prinţul William şi soţia sa Kate vor participa la o slujbă religioasă privată pentru a comemora viaţa reginei.

William şi Kate, prinţul şi prinţesa de Wales, vor merge la catedrala St Davids din secolul al XII-lea, un loc de pelerinaj de secole de pe coasta de vest a Ţării Galilor, care are un stand special în cor pentru suverană. Aşa cum se obişnuieşte la astfel de ocazii regale, vor fi trase salve de tun într-un parc londonez şi la Turnul Londrei.

Premierul Rishi Sunak a declarat că gândurile naţiunii vor fi alături de Charles şi de familia sa la „comemorarea solemnă”.

Abordarea discretă a lui Charles faţă de această zi este în concordanţă cu modul în care Elizabeth însăşi obişnuia să îşi marcheze urcarea pe tron, nevăzând evenimentul ca pe ceva de sărbătorit, deoarece era o amintire a morţii neaşteptate a tatălui ei, regele George al VI-lea.

Cel mai longeviv monarh din istoria britanică a muncit până în ultima zi

Moartea reginei, anul trecut, a marcat sfârşitul unei ere pentru Marea Britanie şi, în ciuda vârstei sale, a fost un şoc pentru naţiune. Pe parcursul celor şapte decenii petrecute pe tron, ea a devenit nu doar figura de referinţă a Marii Britanii, ci şi o prezenţă impunătoare pe scena mondială.

Ea a lucrat până la moarte, numind-o pe Liz Truss ca al 15-lea prim-ministru al regatului cu doar două zile înainte de deces.

Primul an pe tron al lui Charles a fost dominat de încoronarea sa, cel mai mare eveniment ceremonial al Marii Britanii de generaţii întregi, plin de fast, care a avut loc la începutul lunii mai. Sondajele de opinie sugerează că majoritatea britanicilor au o părere favorabilă despre domnia sa până în prezent, deşi generaţiile mai tinere par mult mai puţin entuziaste.

De asemenea, el încă se confruntă cu problemele din cadrul propriei sale familii, mai ales cu ruptura de fiul său mai mic, prinţul Harry şi soţia sa Meghan, şi cu ceea ce trebuie să facă cu propriul său frate mai mic, prinţul Andrew, care a trebuit să renunţe la îndatoririle regale din cauza prieteniei sale cu Jeffrey Epstein, un infractor sexual condamnat.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro