Kelemen Hunor este „furios” pe autoritățile de la vârful statului și le acuză că au creat „un haos ce n-a mai văzut lumea”
Liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Kelemen Hunor, afirmă, în contextul deciziei Curții Constituționale privind renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale, că este „inexplicabil” ce se întâmplă la vârful statului român şi este „furios” pe cei care conduc statul pentru că au creat instabilitate politică şi „un haos ce n-a mai văzut lumea”.
Declaraţiile acestuia au venit şi pe fundalul anunţului CSAT potrivit căruia au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral.
Hunor a declarat joi, pentru Agerpres, că a fost surprins atât de sesizarea depusă la CCR, cât şi de decizia instituţiei de renumărare a voturilor, precizând, însă, că dacă au existat argumente solide atunci hotărârea trebuie respectată.
Liderul UDMR a atras, însă, atenţia că, dacă se va dovedi că a fost ceva a fost în neregulă, atunci trebuie reorganizat primul tur al alegerilor prezidenţiale.
„În cazul în care se va stabili că a fost ceva în neregulă, conform legii privind alegerea preşedintelui României, trebuie reorganizat primul tur. Deci, nu se poate inversa automat ordinea. Legea spune că în momentul anulării scrutinului respectiv, în două săptămâni, se organizează un nou scrutin. Deci, e aproape imposibil să găseşti astăzi argumente legale, constituţionale, să inversezi tu, din pix, în cazul în care se va dovedi că au fost trecute acele voturi despre care se vorbeşte, de la Ludovic Orban – fiindcă el a rămas pe buletinul de vot şi probabil că a adunat câteva mii de voturi – (…) la Lasconi. Dar asta trebuie să vedem, după renumărare putem afirma aşa ceva, dar lucrurile se vor complica”, a declarat Kelemen Hunor.
„Plus, eu nu pot să înţeleg cum, în ce mod se va face această renumărare când începe duminică un alt vot, se pune una peste alta. Au creat un haos ce n-a mai văzut lumea. Au creat o instabilitate politică începând de anul trecut, cum nimeni nu credea că se va întâmpla. Eu pur şi simplu sunt furios pe cei care conduc statul român. Încet-încet ajungem în situaţia în care toată lumea va spune că este un stat eşuat. (…) CCR a decis, a spus că aşa trebuie, trebuie renumerate. Bine (…) renumăraţi şi când veţi avea un rezultat final, ne veţi anunţa. Dar începe procesul electoral pentru parlamentare, imediat. În câteva zile, în trei zile. Şi acolo trebuie numărate voturile. Deci, eu nu înţeleg ce se întâmplă la vârful statului român. E inexplicabil”, a mai spus el.
Liderul UDMR s-a referit şi informaţia transmisă de Administraţia Prezidenţială după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, referitoare la faptul că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral.
„Nu poţi să spui astăzi că au fost atacuri cibernetice. Dar n-ai văzut? Pe ce cheltuiţi voi banii acolo? Ca să monitorizaţi minoritatea maghiară, (…) că e pericol la adresa securităţii naţionale. Dar până la ziua alegerilor, cum nu au văzut? Cum n-au atras atenţia nimănui? Deci, pur şi simplu, e incredibil ce s-a întâmplat. (…) Eu sunt furios că am ajuns în acest moment. Dar n-au văzut ce se întâmplă pe TikTok, n-au văzut ce se întâmplă pe Facebook, n-au văzut ce se întâmplă în toată social media şi în spaţiu cibernetic. Deci, oamenii simpli, care n-au nicio competenţă şi nu au banii lor, au văzut”, a precizat Kelemen Hunor.
Întrebat dacă a primit semnale de la parteneri externi legate de situaţia din România, acesta a afirmat că toată lumea pune întrebări şi nimeni nu înţelege ce se întâmplă.
„Toată lumea pune întrebări şi nimeni nu înţelege. Toţi ne întreabă, de la partenerii externi, de la EPP (Partidul Popular European – n. r.), de la Uniunea Europeană, toţi au rămas surprinşi şi nu prea înţeleg cum am ajuns aici”, a precizat el.
Curtea Constituțională a României a decis joi să ceară Biroului Electoral Central renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi de la primul tur al alegerilor prezidențiale.
Hotărârea este una fără precedent și a fost luată în urma unei sesizări care viza anularea scrutinului.
CCR a respins una din cele două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale depuse de candidații Cristian Terheş şi Sebastian Popescu, clasaţi pe poziţiile 9 şi 12.
Pe contestația admisă, Curtea a decis că se va reuni din nou vineri pentru analiză.