ONU încearcă să salveze acordul cerealelor ucrainene la Marea Neagră cu o propunere „reciproc avantajoasă”
ONU a propus ca Kiev, Moscova și Ankara să înceapă lucrările pregătitoare pentru tranzitul amoniacului rusesc prin Ucraina, încercând să salveze un acord care să permită exporturi sigure de cereale prin Marea Neagră, a declarat miercuri o sursă apropiată discuțiilor, relatează Reuters.
Pe măsură ce încep lucrările pregătitoare, ONU dorește să aibă loc discuții paralele privind extinderea acordului la Marea Neagră, convenit în iulie anul trecut, pentru a include mai multe porturi și mărfuri ucrainene, a spus sursa, care a vorbit cu Reuters sub condiția anonimatului.
Rusia a acceptat luna aceasta o prelungire cu două luni a acordului, dar a spus că inițiativa va înceta dacă nu va fi încheiat un acord care vizează depășirea obstacolelor exporturilor rusești de cereale și îngrășăminte.
Ucraina și Turcia au fost de acord cu noua propunere, menită să îmbunătățească operațiunile în coridorul de export de cereale din Marea Neagră, dar Rusia nu a răspuns încă, a spus sursa.
Organizația Națiunilor Unite nu a făcut niciun comentariu imediat.
ONU și Turcia au intermediat Inițiativa privind cerealele Mării Negre între Moscova și Kiev în iulie anul trecut pentru a ajuta la abordarea crizei alimentare globale agravate de invazia Ucrainei de către Rusia, un important exportator mondial de cereale.
ONU a înaintat „un apel oficial liderilor Ucrainei, Turciei și Rusiei cu o propunere pentru un algoritm specific reciproc avantajos pentru a îmbunătăți radical” activitatea coridorului cerealelor, a declarat sursa pentru Reuters.
„Ucraina și Turcia și-au confirmat disponibilitatea de a lucra la algoritmul propus de secretarul general. În același timp, din 30 mai, Rusia nu și-a dat acordul, în ciuda prezenței unor poziții favorabile în algoritm”.
Oficialii ucraineni au spus că, de la jumătatea lunii aprilie, Rusia a „restricționat în mod nerezonabil” lucrările privind acordul de cereale la Marea Neagră.
Rusia a negat acest lucru și a îndemnat toate părțile să deblocheze tranzitul amoniacului prin portul ucrainean Pivdennyi, lângă portul Odesa, care a fost oprit după invazia Rusiei din februarie anul trecut.
Autoritățile ucrainene au spus că muncitorii ar avea nevoie de aproximativ 30 de zile pentru a pregăti conducta pentru a pompa din nou amoniac.
Ministrul adjunct al renovării din Ucraina a declarat marți că Kievul caută garanții de la Moscova și ONU că acordul cu cereale va funcționa normal dacă Ucraina permite Rusiei să exporte amoniac prin conductă.
O sursă guvernamentală de rang înalt a declarat pentru Reuters luna aceasta că Kievul va lua în considerare posibilitatea de a permite amoniacului rusesc să tranziteze teritoriul său pentru export, cu condiția ca acordul cu cereale la Marea Neagră să fie extins pentru a include mai multe porturi ucrainene și o gamă mai largă de mărfuri.
Urmărește ultimele evoluții din a 462-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.