Separatiștii susținuți de Rusia ridică moratoriul asupra pedepselor cu moartea
Separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei au ridicat moratoriul asupra pedepsei cu moartea care fusese suspendată până în 2025, potrivit agenției de presă ruse de stat RIA Novosti.
Măsura luată vineri de către oficialii din autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) a venit în timp ce trei prizonieri de război străini își așteptau soarta după ce au fost condamnați la moarte în urmă cu o lună, printr-o hotărâre care nu a fost recunoscută ca fiind legitimă de către comunitatea internațională, citează Al Jazeera.
Cei doi cetățeni britanici și un marocan, care au luptat pentru Ucraina în război, au fost acuzați de Moscova că sunt „mercenari”.
Britanicii Aiden Aslin și Shaun Pinner, precum și marocanul Brahim Saadoun au fost acuzați de încălcarea a patru articole din codul juridic al RPD, inclusiv de tentativă de „preluare a puterii” și de „instruire în vederea desfășurării de activități teroriste”.
„Având în vedere necesitatea de a proteja suveranitatea, integritatea teritorială și interesele Republicii Populare Donețk în actuala situație politico-militară, proiectul de lege propune recunoașterea părții 9 a articolului 202 din Codul penal ca fiind invalidă”, a declarat vineri Elena Shishkina, președintele Comitetului pentru legislație penală și administrativă al Consiliului Popular.
„Curtea Supremă” a RPD i-a condamnat pe cei trei luptători străini, care au fost capturați în timp ce luptau pentru armata ucraineană împotriva forțelor rusești.
Condamnarea la moarte a sporit apelurile pentru eliberarea prizonierilor de război.
„Ei sunt prizonieri de război”, a declarat pentru Al Jazeera directorul Amnesty International Ucraina, Oksana Pokalchuk, adăugând: „Este foarte important ca nimeni care are statutul de prizonier de război să nu poată fi ucis”.
„Prizonierii de război trebuie să primească asistență medicală adecvată și nevoile sale de bază trebuie să fie acoperite. Acestea sunt cerințele de bază din dreptul umanitar internațional care sunt foarte clar menționate în Convențiile de la Geneva.”
Un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a declarat că guvernul Regatului Unit este „profund îngrijorat” de condamnările la moarte și că va depune eforturi pentru a încerca să obțină eliberarea cetățenilor britanici.
RPD și autoritățile sale nu sunt recunoscute de Ucraina sau de majoritatea guvernelor străine. Cu toate acestea, Rusia a recunoscut independența RPD și a Republicii Populare Luhansk (RPL) la 22 februarie, cu două zile înainte de începerea războiului.