Sari direct la conținut

[P] Fructe și legume uscate: gustarea perfectă

Smile Media
Cum să faci singur fructe și legume uscate acasă , Foto: Unsplash.com
Cum să faci singur fructe și legume uscate acasă , Foto: Unsplash.com

Fructele și legumele uscate nu sunt doar o gustare excelentă, ci și o modalitate de a nu irosi fructele care, prea coapte, ar trebui aruncate la gunoi.

Gustarea de la jumătatea dimineții sau de după-amiază este una dintre micile plăceri ale vieții de zi cu zi, dar este și un obicei esențial pentru cei care vor să urmeze o dietă corectă și completă. Desigur, depinde mult de alegerea alimentelor: în cazul junk food-ului, de exemplu, nu se poate vorbi de beneficii. Deci, ce ar trebui să alegem pentru a reconcilia gustul și sănătatea? Fructele și legumele uscate sunt o opțiune care nu este încă luată în considerare de mulți, dar care merită promovată din plin.

Avantajele acestei alegeri

Alimentele „uscate” sunt definite ca fiind alimente private, prin căldură, de conținutul lor natural de apă. Prin urmare, greutatea scade considerabil. Să ne concentrăm atenția pe fructe și legume: în comparație cu cele proaspete, acestea își păstrează mai bine conținutul natural de fibre și au cantități mai mari – pentru că sunt concentrate – de substanțe benefice, cum ar fi vitaminele, mineralele și antioxidanții. Toate substanțele nutritive esențiale pentru organismul nostru. În plus, aceste fructe și legume uscate durează mult mai mult și sunt disponibile pe tot parcursul anului; prin urmare, nu există limite impuse de sezonalitate. Este important de subliniat faptul că acest proces este fezabil și în cazul produselor coapte, care altfel ar trebui aruncate sau consumate imediat: această alegere este, prin urmare, printre altele, o modalitate excelentă de a contribui la lupta împotriva risipei alimentare.

Îngrașă?

Să comparăm din nou cu fructele proaspete: da, tocmai din cauza absenței apei și a greutății mai mici, fructele uscate au un conținut mai mare de zahăr, adică fructoză, glucoză și zaharoză. Pentru aceeași greutate, este, prin urmare, mai bogat în calorii. Un exemplu: 100 g de măr proaspăt conține în medie aproximativ 50 de calorii, în timp ce aceeași cantitate de măr deshidratat are aproximativ 300 de calorii. Prin urmare, trebuie să fim moderați. Același lucru este valabil și pentru legume: acestea conțin mai puține calorii decât fructele, este adevărat, dar procesul de deshidratare duce totuși la o creștere. Pentru a da un alt exemplu, 100 g de dovlecei uscați conțin în medie 80-90 de calorii, iar cei proaspeți se opresc la aproximativ 15.

De ce să facem singuri fructe și legume uscate

Pungile cu mere, morcovi, banane, sfeclă roșie de pe rafturile supermarketurilor și magazinelor de alimente sunt foarte atractive: le poți deschide și te poți bucura instant de beneficiile lor. Cu toate acestea, aceste fructe și legume uscate din supermarket gata ambalate ascund câteva capcane. În primul rând, este inevitabil ca aceste fructe și legume să conțină conservanți; începând cu sulfiții, care servesc la păstrarea culorilor. Adesea, procesul de producție al acestor fructe și legume implică și utilizarea dioxidului de sulf. În ceea ce privește fructele, adaosul de zaharină sau de alți îndulcitori artificiali nu este deloc neobișnuit. De asemenea, trebuie să fim atenți pentru că unele legume, în cele mai multe cazuri, sunt prăjite. Da, ne referim la chipsuri. Nu sunt toate acestea motive valabile pentru a prefera calea de a-ți face singur fructe și legume uscate?

Cum să faci singur fructe și legume uscate acasă

Instrumentul perfect pentru deshidratarea de fructe și legume este un uscător electric de alimente. Însă pentru cei care nu au acest aparat, nu lipsesc alternativele. Există mai multe moduri în care produsele pot fi uscate acasă. În primul rând, poți folosi cuptorul ventilat, setând temperatura între 40 și 60 de grade. Produsele trebuie decojite, tăiate în felii foarte subțiri și întinse pe o foaie de hârtie de copt; în cazul fructelor, desigur, trebuie îndepărtat sâmburele. Cât timp trebuie să așteptăm? Depinde de tipul de aliment, adică de conținutul de apă, dar variază între 4 și 12 ore. La cuptorul cu microunde, pe de altă parte, este suficient un minut pe fiecare parte la temperatura maximă (din nou, este nevoie de hârtie de copt și se recomandă să o ungi cu puțin ulei de măsline), dar gustarea trebuie consumată în decurs de o zi, cel mult două. În sfârșit, există metoda naturală prin excelență, metoda bunicii: uscarea fructelor și legumelor în aer liber, folosind căldura emanată de razele soarelui. Cu toate acestea, așteptarea este destul de lungă; cel puțin o săptămână.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro