Sari direct la conținut

Cât de realist este planul prezentat de Benjamin Netanyahu pentru viitorul Fâșiei Gaza?

HotNews.ro
Joe Biden si Benjamin Netanyahu, Foto: White House Photo / Alamy / Profimedia Images
Joe Biden si Benjamin Netanyahu, Foto: White House Photo / Alamy / Profimedia Images

Planul radical prezentat de premierul israelian Benjamin Netanyahu guvernului său pentru guvernarea Fâșiei Gaza după încheierea ostilităților împotriva Hamas conține prevederi care au fost respinse deja de actori cheie, scrie CNN într-o analiză „la cald” asupra subiectului.

De exemplu, secretarul american de stat Antony Blinken a respins deja ideea creării unei „zone tampon” între Israel și Fâșia Gaza.

Egiptul a respins la rândul său ideea ca Israelul să controleze zona sa de frontieră cu exclava palestiniană. Iar Emiratele Arabe Unite, unul dintre mediatorii importanți ai negocierilor de pace, a declarat că, fără un plan clar care să asigure existența unui stat palestinian independent, nu va contribui financiar la procesul de reconstrucție în Gaza.

CNN notează de asemenea că promisiunea lui Netanyahu de a expulza Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNRWA) din exclava palestiniană era dificil de implementat chiar și înainte de evenimentele din data de 7 octombrie a anului trecut.

Implementarea unei astfel de măsuri acum, în condițiile în care ONU avertizează că aproape întreaga populație a Fâșiei Gaza este în „pericol iminent” de foamete, ar putea duce la o catastrofă umanitară de proporții. Amintim că guvernul israelian acuză UNRWA că angajați ai săi au participat la masacre comise de comandourile Hamas pe 7 octombrie și că agenția ONU a permis organizației teroriste să îi folosească infrastructura.

Planul lui Netanyahu lasă pe margine Autoritatea Palestiniană

În plus, planul nu face nicio referință la Autoritatea Palestiniană condusă de Mahmud Abbas, organizația care administrează Cisiordania, iar Netanyahu a respins oricum anterior ideea că ea ar putea prelua controlul asupra Gazei.

De altfel, Autoritatea Palestiniană a respins deja vehement planul, afirmând că el ar duce la „perpetuarea ocupației israeliene”, printre altele.

Majoritatea analiștilor afirmă că, odată ce se vor încheia ostilitățile, organizarea de alegeri în Israel este inevitabilă, iar sondajele de opinie arată că Netanyahu și aliații săi din extrema dreapta și partidele religioase radicale ar pierde puterea pe fondul furiei israelienilor față de incapacitatea coaliției de guvernare de a prevedea atacul plănuit de Hamas.

La aceasta se adaugă și nemulțumirea uriașă față de planul guvernului lui Netanyahu de a modifica sistemul judiciar al Israelului, care a declanșat proteste populare fără precedent în statul israelian.

Însă nu este clar dacă un alt lider, precum fostul lider al opoziției Benny Gantz, care s-a alăturat cabinetului de război al lui Netanyahu și este dat de sondaje drept favorit să câștige alegerile, ar avea o viziune foarte diferită pentru Fâșia Gaza.

Analiștii sunt sceptici că Fâșia Gaza ar putea fi administrată de oficiali nealeși

The Times of Israel, ziarul israelian care a dezvăluit în premieră planul joi seara, notează de asemenea că analiștii sunt extrem de sceptici cu privire la prevederea care vizează numirea unor lideri de clan palestinieni care să formeze autoritățile ce ar urma să conducă Gaza.

Scepticismul se datorează faptului că acești oficiali și-ar pierde rapid legitimitatea dacă vor colabora unilateral și deschis cu Israelul iar o astfel de măsură, încercată în urmă cu două decenii și de SUA în Irak, a eșuat spectaculos.

De altfel, sondajele de opinie arată că Autoritatea Palestiniană condusă de Abbas nu se bucură de aproape niciun fel de susținere în Fâșia Gaza iar și în Cisiordania pe care o administrează ea este foarte redusă.

Este puțin probabil ca SUA să accepte măsurile radicale propuse de Israel

Pe lângă toate aceste considerente, este puțin probabil ca planul să fie acceptat de Washington, cel mai apropiat aliat al Israelului, în condițiile în care atât șeful diplomației americane, Antony Blinken, cât și președintele Joe Biden, au pus presiuni tot mai mari pe Israel să oprească ostilitățile din Gaza și să avanseze o soluție care să includă existența unui stat palestinian.

Iar în condițiile în care SUA urmează să organizeze alegeri în luna noiembrie, la Washington intră acum în joc și considerente electorale, numeroși alegători democrați fiind simpatizanți ai cauzei palestiniene sau respingând riposta dură a Israelului în Fâșia Gaza.

Dat fiind faptul că aproape toate sondajele de opinie realizate recent arată că Biden este în urma lui Trump în opțiunile de vot ale americanilor, este puțin probabil ca președintele democrat să accepte un plan care să îi fragilizeze și mai mult susținerea în rândul bazei sale electorale.

De altfel, Casa Albă nu a făcut deocamdată nicio declarație despre planul avansat de Netanyahu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro