Sari direct la conținut

ANM: Temperatura medie a lunii iunie a avut valori cuprinse între 4,4 °C şi 23,2 °C / A fost depăşită maxima absolută la 27 de staţii

HotNews.ro
ANM: Temperatura medie a lunii iunie a avut valori cuprinse între 4,4 °C şi 23,2 °C / A fost depăşită maxima absolută la 27 de staţii

Administrţia Naţională de Meteorologie anunţă că temperatura medie a lunii iunie 2021 a avut valori cuprinse între 4,4 °C, la staţia meteorologică Vf. Omu şi 23,2 °C, la staţia meteorologică Timişoara. De asemenea, cea mai mare valoare a cantităţii totale de precipitaţii din luna iunie a fost de 285,2 mm, înregistrată la staţia meteorologică Galaţi, potrivit News.

”Temperatura medie a lunii iunie 2021 a avut valori cuprinse între 4,4 °C, la staţia meteorologică Vf. Omu şi 23,2 °C, la staţia meteorologică Timişoara. Cele mai mari valori, peste 22 °C, s-au înregistrat în jumătatea vestică a Banatului şi Crişanei şi în sud-vestul Olteniei. Mediile lunare de temperatură au fost cuprinse între 18 şi 22 °C în Moldova, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Olteniei şi Transilvaniei, precum şi pe areale extinse din Banat, Crişana şi Maramureş. În zona montană, temperaturile medii lunare au fost cuprinse între 10 şi 18 °C, iar pe crestele înalte, acestea au avut valori sub 10 °C, ajungând la staţia meteorologică Vf. Omu, la 4,4 °C”, a transmis, marţi, ANM.

Sursa citată a rpecizat că abaterea temperaturii medii a aerului din luna iunie 2021 faţă de mediana intervalului de referinţă standard (1991-2020) a fost pozitivă în jumătatea vestică a ţării şi negativă în jumătatea estică.

Abateri pozitive de peste 1 °C s-au înregistrat doar în Banat, Crişana şi vestul Maramureşului. Cea mai mare valoare a abaterii pozitive a fost 2,5 °C şi s-a înregistrat la staţiile meteorologice Timişoara şi Şiria.

”Analizând încadrarea în clase de severitate a anomaliilor termice din luna iunie 2021, se poate observa că regimul termic a fost cald pe areale extinse din Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, în sud-vestul Olteniei şi izolat în nord-estul Moldovei şi în zona montană, iar în nord-vestul Banatului şi în jumătatea vestică a Crişanei şi a Maramureşului acesta a fost foarte cald şi extrem de cald. Regimul termic a fost rece în Muntenia, Dobrogea, jumătatea sudică a Moldovei, local în Oltenia şi în unele zone montane. Izolat, în sudul Munteniei şi Dobrogea, regimul termic a fost foarte rece, în restul ţării încadrându-se în limite normale”, a mai transmis ANM.

Date referitoare la prcipitaţii.

”Cantitatea totală de precipitaţii din luna iunie 2021 a avut valori ridicate, peste 50 mm, în cea mai mare parte a ţării. Cantităţi de precipitaţii sub 50 mm au fost înregistrate în Banat, Crişana, jumătatea vestică a Maramureşului, sud-vestul Olteniei, vestul Transilvaniei şi izolat, la câteva staţii meteorologice din nord-estul Moldovei, nordul Olteniei şi sud-vestul Munteniei. Pe areale extinse din Carpaţi şi din Moldova, Muntenia şi Dobrogea, cantitatea de precipitaţii a depăşit 150 mm. Cea mai mare valoare a cantităţii totale de precipitaţii din luna iunie 2021 a fost de 285,2 mm, înregistrată la staţia meteorologică Galaţi”, a mai transmis ANM.

Abaterea cantităţii de precipitaţii din luna iunie 2021 faţă de mediana intervalului de referinţă standard (1991-2020), calculată în procente, a fost pozitivă în jumătatea de est a ţării şi negativă în jumătatea vestică. Valori ridicate ale abaterii pozitive, peste 100%, s-au înregistrat pe areale din estul Munteniei şi Dobrogei, în sudul extrem al Moldovei şi izolat, în celelalte regiuni. Cea mai mare valoare a abaterii pozitive a fost 378,5%, la staţia meteorologică Galaţi.

”Se constată că regimul pluviometric a fost deficitar şi foarte deficitar în Banat, Crişana, Maramureş, vestul Transilvaniei, pe areale extinse din Oltenia, local, în nord-vestul Munteniei şi Carpaţii Orientali şi izolat, în nord-estul Moldovei. Regimul pluviometric a fost excedentar pe areale extinse din Moldova, Muntenia, Dobrogea şi local, în Oltenia şi în zona montană. Acesta a fost foarte excedentar şi extrem de excedentar în jumătatea estică a Munteniei, jumătatea sudică a Dobrogei, sudul Moldovei, Delta Dunării şi izolat, în zona submontană din Moldova. În rest, regimul pluviometric s-a încadrat în limite normale”, a mai transmis ANM.

Instituţia a precizat că, în luna iunie, a fost depăşită temperatura maximă lunară, maximă absolută, la 27 de staţii meteorologice, cantitatea lunară de precipitaţii, maximă absolută, la 7 staţii meteorologice şi cantitatea de precipitaţii căzută în 24 de ore, maximă absolută, la 2 staţii meteorologice. (News)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro