Huawei a avut un rol mult mai mare în programele prin care China își supraveghează cetățenii, arată documente obținute de Washington Post
Huawei a avut un rol mult mai important decât a recunoscut în uriașele programe de supraveghere a cetățenilor din China, arată 100 de documente secrete obținute de Washington Post. Compania a întocmit prezentări în care arăta pe larg modul în care soft-urile și terminalele sale pot ajuta la analiza vocilor, la monitorizarea centrelor de detenție, la aflarea locului în care se află un cetățean și la supravegherea celor din provincia Xinjiang.
Huawei a fost criticată îndelung în ultimii ani pe motiv că este netransparentă și mult mai aproape de guvernul chinez decât susține. O serie de guverne occidentale au blocat echipamentele Huawei din noile lor rețele de telecomunicații 5G de teamă că această companie ar putea ajuta Beijingul cu colectarea de informații, ceea ce Huawei neagă.
Washington Post a analizat 100 de prezentări de marketing ale Huawei, multe dintre ele etichetate drept confidențiale, iar concluzia a fost că rolul companiei în programele statale de supraveghere a populației chineze a fost mult mai extins decât a recunoscut compania.
Aceste prezentări de marketing, postate pe un site web public al Huawei, înainte ca compania să le elimine la sfârșitul anului trecut, arată cum compania prezenta detaliat modul în care tehnologiile sale pot ajuta autoritățile guvernamentale să identifice persoane prin voce și să monitorizeze persoanele de interes din punct de vedere politic, Huawei mai spunea că soft-urile sale pot ajuta autoritățile să gestioneze reeducarea ideologică, dar și programele de muncă forțată ale celor aflați în detenție.
Compania a spus că nu are cunoștință despre proiectele menționate în rapoartele Washington Post și a adăugat că, la fel ca și alți furnizori de servicii, oferă servicii de cloud conforme cu standardele industriei.
Ambasada Chinei la Washington a declarat că reproșurile la adresa Huawei sunt nefondate. „Huawei și-a exprimat de multă vreme în mod public disponibilitatea de a semna un acord de deplină transparență și de a înființa un centru de evaluare a securității cibernetice în orice țară pentru a fi analizată din exterior. (…) „Până acum, nicio altă companie nu și-a asumat vreodată un astfel de angajament.”
Această neconcordanță între ce spune public Huawei și ce arată prezentările confidențiale ale companiei – care spune că nu știe cum este utilizată tehnologia sa de către clienți – face ca îngrijorările să crească în multe țări la adresa gigantului chinez și a modului cum operează.
Washington Post a analizat 3.000 de slide-uri PowerPoint ce prezentau diverse proiecte de supraveghere dezvoltate de companie împreună cu partenerii săi. Multe dintre slide-uri au fost create în septembrie 2014 și cele mai recente editări au fost în 2019 și 2020. Nu se știe cui au fost arătate aceste prezentări.
Cele 5 prezentări ale unor tehnologii sofisticate de monitorizare abordau următoarele teme
– Analizarea înregistrărilor vocale pentru a determina cine și ce a spus
– Monitorizarea închisorilor și a centrelor de detenție
– Location tracking, depistarea locului unde se află în orice moment o țintă cu ajutorul camerelor și a tehnologiilor de recunoaștere facială.
– Supravegherea în provincia Xinjiang
– Monitorizarea angajaților în corporații