Sari direct la conținut

Fostul președinte catalan Carles Puigdemont rupe relaţia cu partidul său

HotNews.ro
Fostul președinte catalan Carles Puigdemont  rupe relaţia cu partidul său

Carles Puigdemont, promotorul independenței regiunii Catalonia în timpul tentativei de secesiune din 2017, a anunțat despărțirea de fostul său partid, pe fondul diferențelor strategice din sânul mișcării separatiste, potrivit La Libre.

Pe contul său de Twitter, liderul separatist, care a fugit în Belgia în 2017 pentru a scăpa de urmărirea penală în Spania, și-a anunțat „decizia de a-i returna carnetul de partid” PDeCAT. Alți lideri importanţi ai acestei formaţiuni politice au urmat exemplul lui Puigdemont.

Această ruptură are loc după multe tensiuni între domnul Puigdemont și o parte a conducerii acestui partid, în dezacord cu strategia sa de confruntare permanentă cu guvernul spaniol și înclinația sa către stânga, în timp ce această formațiune este, istoric, de centru-dreapta.

Născut în 2016, PDeCAT este moștenitorul Convergenţei Democratice din Catalonia (CDC), principalul partid naționalist catalan timp de decenii, căruia Puigdemont i s-a alăturat la începutul anilor ’80.

Carles Puigdemont a încercat în 2018 să formeze un alt partid, La Crida, cu scopul de a reuni fără succes toate franjele independentismului catalan.

În iulie, a format un alt partid numit Împreună pentru Catalonia (Juntos por Cataluña), nume folosit în ultimii ani de PDeCAT în timpul alegerilor, fapt care a provocat o confruntare juridică între partid și fostul președinte regional catalan.

Diviziunile din sânul mișcării separatiste catalane, fără o strategie clară de la încercarea de secesiune din 2017, vor conduce la convocarea unor alegeri regionale anticipate în Catalonia, a căror dată nu a fost încă stabilită din cauza pandemiei coronavirusului, citează Rador.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro