Primăria Capitalei va achiziționa măști și halate în valoare de 1,3 milioane lei pentru medicii de familie, 25 de ventilatoare mecanice și un ansamblu mobil CT pentru detectarea COVID 19
Primăria Capitalei, prin Administraţia Spitalelor, va achiziționa halate şi mănuşi de unică folosinţă destinate medicilor de familie, costul estimat fiind de 1,3 milioane de lei fără TVA, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat vineri de Consiliul General al Municipiului București. Instituția va achiziționa și 25 de ventilatoare mecanice și un ansamblu mobil Computer Tomograf (CT) dotat cu un modul de inteligenţă artificială capabil să depisteze cazurile de infectare cu noul coronavirus.
„Se mandatează Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti să achiziţioneze un număr de 120.000 de halate, respectiv un număr de 2.000 de cutii de mănuşi de unică folosinţă (100 buc/cutie) destinate medicilor de familie, costul estimat fiind de 1.300.000 de lei fără TVA”, prevede proiectul de hotărâre.
În ceea ce privește unitatea mobilă cu computer tomograf, aceasta va putea face câteva sute de teste zilnic.
“Vom achiziţiona de urgenţă 25 de ventilatoare și un ansamblu mobil Computer Tomograf (CT) dotat cu un modul de inteligenţă artificială capabil să depisteze cazurile de infectare cu noul coronavirus. Acest aparat ultraperformant este capabil să realizeze câteva sute de teste pe zi. Depistarea infectării cu SARS-COV 2 este posibilă în urma efectuării unei tomografii computerizate la plămâni, iar apoi, cu ajutorul unui soft special, datele sunt analizate și rezultatul se dă în timp record. Sumele alocate pentru ansamblul mobil de CT, cu modul de inteligență artificială, sunt de 4.200.000 lei, iar cele pentru cele 25 de ventilatoare mecanice sunt de 4.875.000 lei”, a explicat primarul Gabriela Firea.
Consiliul General al Capitalei a mai adoptat vineri un proiect prin care Direcția Generală de Asistență Socială a fost împuternicită să identifice spaţii pentru primirea și găzduirea copiilor ai căror părinţi sunt infectaţi cu SARS-CoV-2, copiilor medicilor, lucrătorilor din domeniul asistenţei sociale sau altor categorii socio-profesionale care tratează sau intră în contact cu bolnavii de COVID-19.
Cabinetele de stomatologie care funcţionează în imobilele proprietate a municipalităţii şi care şi-au suspendat activitatea ca urmare a instituirii stării de urgenţă nu vor plăti chirie în această perioadă, potrivit altei hotărâri adoptate, vineri, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
De asemenea, pe perioada instituirii stării de urgenţă, nu se vor calcula majorări pentru plata cu întârziere a chiriei pentru beneficiarii contractelor ce au ca obiect de activitate medicina de familie, alte specialităţi (cu excepţia stomatologiei) şi farmacie şi care funcţionează în imobilele proprietatea Capitalei.