Gabriela Firea cere Ministerului Mediului să-i spună dacă municipalitatea poate prelungi contractul pentru groapa de gunoi de la Chiajna
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, cere Ministerului Mediului să spună dacă Primăria Capitalei poate prelungi contractul pentru groapa de gunoi de la Chiajna, operată de Iridex. Primarul general a spus că ministerul a dat autorizație de mediu până în 2028 pentru funcționarea gropii, iar cetățenii din zonă cer închiderea depozitului. În felul acesta, Gabriela Firea evită să-și asume pe cont propriu răspunderea pentru prelungirea/încheierea contractului de operare a gropii.
În paralel, deși cetățenii din zonă se plâng de mirosul insuportabil, Ministerul mediului, Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului nu au făcut mare lucru pentru a rezolva problema, iar operatorul spune că face totul ca la carte.
”Avem un contract pentru groapa de la Iridex, care expiră luna viitoare, și aș vrea să știu de la Ministerul Mediului, care avizează și autorizează toate depozitele de deșeuri, dacă trebuie sau nu să mai fie prelungit acest contract, deoarece avizul de mediu este valabil 8 ani de acum înainte. Am trimis ministrului următoarea scrisoare: Vă rog să formulați un punct de vedere cu privire la durata de prelungire a exploatării acestui depozit și dacă ați dispus noi controale și verificări, iar Agenția pentru Protecția Mediului București a retras autorizațația de mediu valabilă până în 13 februarie 2028, încă 8 ani de acum înainte. Au trecut 8 zile, încă nu am primit răspuns, nu știm exact dacă s-au dispus controale și verificări. Contractul pentru groapa de la Chiajna expiră pe 21 martie”, a declarat Firea într-o sesiune live pe Facebook.
Primarul general spune că a primit mai multe petiții de la cetățeni, iar aceștia cer închiderea depozitului.
”Sunt întrebată tot mai des de către cetățeni și presă de ce primarul general nu închide gropile de gunoi de la Vidra și de la Chiajna, de ce nu iau măsuri deoarece cetățenii sunt afectați de un miros deranjant mai ales în anumite zile sau anumite intervale de timp. Primarul General, Consiliul General nu au atribuții în a închide sau deschide un depozit de deșeuri”, a mai spus Firea.
Depozitul de deşeuri Iridex a fost construit în anul 1999, în baza unui contract încheiat între Primăria Municipiului Bucureşti şi S.C. IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT S.R.L., societatea comercială având în atribuție operarea gropii de gunoi. Contractul prevede depozitarea unei cantităţi de 225.000 tone/ an deşeuri menajere şi stradale, pe perioada funcţionării depozitului. Obligativitatea asigurării tehnologiilor corespunzătoare pentru eliminarea acestor deşeuri şi respectarea calităţii factorilor de mediu sunt în sarcina administratorului depozitului. Durata contractului a fost de 20 ani, după ce depozitul a fost pus în funcțiune, respectiv martie 2000.
În data de 14.02.2018 Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului Bucureşti a emis Autorizaţia Integrată de Mediu nr. 15, valabilă 10 ani, până la data de 13.02.2028