Sari direct la conținut

​FOTO O casă construită în perioada interbelică în zona Aviatorilor, demolată cu autorizație de la Primăria Capitalei – rețeta succesului / Dan: „Autorizația e ilegală” / Wring: „Continuă distrugerea patrimoniului”

HotNews.ro
Casa demolata - strada Muzeul Zambaccian, Foto: Google Maps
Casa demolata - strada Muzeul Zambaccian, Foto: Google Maps

Primăria Capitalei a dat autorizație de demolare pentru o clădire construită în perioada interbelică pe strada Muzeul Zambaccian din Capitală, în spatele bulevardului Aviatorilor. Imobilul a fost pus la pâmânt zilele trecute. Autorizația a fost dată pe 18 martie, la câteva săptâmâni după ce Planul Urbanistic Zonal care proteja zona de rechinii imobiliari a expirat, iar primarul Gabriela Firea nu a pus pe ordinea de zi a ședințelor de Consiliu General un proiect de prelungire a acestuia, inițiat de USR, pentru a apăra patrimoniul construit.

În Planul Urbanistic al Zonei protejate casa avea grad mediu de protecție, adică erau posibile intervenții pe clădire, însă nu demolarea ei. Primăria Capitalei a emis autorizația de demolare pe 18 martie 2019, iar beneficiar este Domus Mex SRL. Potrivit termene.ro, societatea este deținută de Dan Șucu, proprietarul Mobexpert, și Viorel Fătu. Primăria Capitalei încă nu a dat autorizație de construire pentru un nou imobil pe parcelă, potrivit datelor de pe site.

Deputatul Nicușor Dan și vicepreședintele Asociației Salvați Bucureștiul este de părere că imobilul trebuia păstrat și că autorizația de demolare ar fi ilegală.

„Clădirea din Zambaccian 15 era construită în anii 20 – 30 ai secolului trecut. Fără să fie monument istoric, era o clădire care constituia, împreună cu cele din jur, substanța zonei construite protejate, căci e absurd să protejezi o zona dar nu și casele din ea. Reglementarea din 2009, în urmă studiului specialiștilor, spunea explicit că este nedemolabila. Reglementarea a expirat în februarie 2019, primarul Firea a refuzat să o prelungească, și în martie 2019 primarul Firea a emis autorizația de desființare. Autorizația este și așa ilegală, căci orice act administrativ trebuie motivat și nu poate există o motivare a demolării când cu 10 ani înainte specialiștii spuneau că clădirea este nedemolabila”, a declarat Nicușor Dan pentru HotNews.ro.

Și Roxana Wring, consilier general USR, contestă decizia.

„Continuă distrugerea patrimoniului construit al Bucureștiului în goana după câstiguri financiare din ce în ce mai mari. Primăria promovează urbanismul derogatoriu. Direcția de cultură și Comisia Zonală a monumentelor istorice nu iau în serios responsabilitatea conservării și protejării patrimoniului. Am propus prelungirea proiectului de hotărâre care proteja zona. Nici măcar nu l-au pus pe ordinea de zi a ședințelor de Consiliu General. Acum vedem de ce au refuzat! Pentru că imobile nedemolabile să devină demolabile. Cum este posibil să demolezi o vila valoroasă din punct de vedere arhitectural perfect adaptată contextului într-o capitală care se vrea europeană doar ca să obții mai mulți metri pătrați?!”, a declarat Roxana Wring pentru HotNews.ro.

Cum a rămas zona fără protecție

Consiliul General al Municipiului București a aprobat în 2009 un plan urbanistic zonal care detalia regimul tehnic al construcțiilor din 12 zone protejate: Calea Griviţei, Magheru, Lascăr Catargiu, Labirint, Icoanei, Vatra Luminoasă, Filipescu, Bonapate-Mora, Parcelarea Mornand, U.C.B, Domenii și Bastiliei.

Mai exact, planul urbanistic inventariază fiecare casă din cele 12 zone protejate, stabilește ce regim de protecție are (dacă trebuie păstrată ca atare, se poate interveni parțial sau poate fi demolată, dacă nu are nicio valoare) și ce se poate construi în zona respectivă. Primăria Capitalei a luat decizia de a face acest inventar deoarece cele 12 zone protejate erau cele mai amenințate, fiind foarte mulți dezvoltatori imobiliari care cumpărau case vechi, cu valoare de patrimoniu, le demolau și doreau să construiască în loc blocuri cu 5-6-10 etaje, distrugând astfel zona protejată. Planul avea termen de valabilitate 10 ani și expira pe 18 februarie 2019.

Înainte de această dată, consilierii USR au depus la secretariatul Consiliului General un proiect de hotărâre pentru prelungirea planului urbanistic zonal care protejează cele 12 zone protejate, însă primarul Gabriela Firea nu a pus proiectul pe ordinea de zi, iar acesta a expirat dând frâu liber rechinilor imobiliari care vânau zona de peste 15 ani.

HotNews.ro a scris aici despre subiect și a atras atenția despre posibilele pericole.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro