Sari direct la conținut

Scăderea libidoului și creșterea în greutate pot fi semne de andropauză sau menopauza masculină. Ce au de făcut bărbații

HotNews.ro
Bărbat la vârsta mijlocie, Foto: © Goodluz | Dreamstime.com
Bărbat la vârsta mijlocie, Foto: © Goodluz | Dreamstime.com

Andropauza, numită și menopauza masculină se referă la o serie de schimbări și simptome asociate cu îmbătrânirea la bărbați. Aceste simptome pot include scăderea libidoului, modificări ale dispoziției, creșterea în greutate și disfuncție erectilă, ca urmare a scăderii nivelului de testosteron. Cu toate acestea, există dezbateri considerabile cu privire la existența și definirea acestei tulburări.

Spre deosebire de menopauza feminină care este bine înțeleasă și acceptată, menopauza masculină rămâne un subiect controversat și insuficient explorat. Potrivit unui articol din revista Istoria Socială a Medicinei, menopauza masculină, cunoscută și sub numele de andropauză, a constituit un subiect de mare interes de la sfârșitul anilor 1930 până la mijlocul anilor 1950.

În prezent, există o discuție continuă în comunitatea medicală, cu privire la recunoașterea andropauzei ca afecțiune distinctă. Deși unele simptome legate de îmbătrânirea masculină sunt acceptate și tratate, există o ambiguitate în ceea ce privește conceptul de andropauză ca diagnostic.

Anumite cadre medicale susțin că termenul de andropauză este utilizat incorect și că simptomele asociate sunt mai bine încadrate în procesul natural de îmbătrânire și în cadrul altor afecțiuni medicale, cum ar fi hipogonadismul. Cu toate acestea, există și medici care consideră că simptomele severe și persistente pot necesita tratament medical și intervenție, chiar dacă andropauza nu este definită ca un diagnostic separat.

Iată câteva mituri despre menopauza masculină:

1. Mit: Menopauza masculină este echivalentă cu menopauza feminină

Realitate: Deși există unele similitudini între simptomele menopauzei feminine și cele atribuite andropauzei – cum ar fi bufeurile, schimbările de dispoziție, iritabilitatea, acumulare de grăsime pe abdomen, pierderea masei musculare, pielea uscată și subțire și transpirația excesivă – există și diferențe semnificative. În primul rând, semnele apar mai lent și mai subtil, și în general, nu sunt atât de severe precum cele din menopauza feminină.

În timp ce menopauza feminină marchează sfârșitul ciclului reproductiv și implică o scădere bruscă și semnificativă a nivelurilor de estrogen și progesteron, andropauza la bărbați este asociată cu schimbări hormonale treptate și simptome legate de îmbătrânire. Spre deosebire de menopauza feminină care este un eveniment definit, andropauza este mai degrabă un proces gradual care poate începe la vârste diferite pentru fiecare bărbat și poate continua pe parcursul mai multor ani. Este important de subliniat că andropauza nu marchează încheierea fertilității masculine, așa cum se întâmplă cu menopauza la femei, ci este mai degrabă o tranziție în timpul căreia nivelurile testosteronului și ai altor hormoni încep să scadă treptat.

2. Mit: Andropauza este o afecțiune bine definită

Realitate: În rândul comunității medicale există o există o divergență de opinii cu privire la definirea și diagnosticarea menopauzei masculine. Termenul andropauză este uneori considerat inadecvat, iar simptomele asociate ar putea fi mai bine caracterizate ca parte a procesului normal de îmbătrânire. Unii cercetători asociază simptomele cu deficitul de androgeni la bărbatul vârstnic (ADAM) sau hipogonadism cu debut tardiv. Această afecțiune apare în mod natural atunci când gonadele, organele responsabile cu producerea celulelor sexuale, încep să îmbătrânească și să-și piardă funcția. Medicii confirmă diagnosticul de hipogonadism cu debut tardiv atunci când un bărbat manifestă trei simptome sexuale și are niveluri de androgeni sub 11 nanomoli pe litru (nmol).

Semnele și simptomele hipogonadismului cu debut tardiv includ:

– bufeuri,

– schimbări de dispoziție și iritabilitate,

– acumulare de grăsime în jurul abdomenului și pieptului,

– pierderea masei și forței musculare,

– piele uscată și subțire,

– transpirație excesivă,

– scăderea pilozității,

– probleme cognitive.

Conform unui studiu publicat în Jurnalul de Medicină al New England(NEJM), cele mai întâlnite simptome ale menopauzei masculine sunt scăderea libidoului, frecvența scăzută a erecțiilor matinale și disfuncția erectilă. De asemenea, alte simptome observate includ scăderea nivelului de energie, dificultatea de a parcurge distanțe mai lungi de 1 kilometru sau/și dificultăți în îndeplinirea sarcinilor fizice solicitante, cum ar fi alergatul sau ridicarea obiectelor grele. Activități precum îngenuncherea și aplecatul pot deveni, de asemenea, mai problematice.

Scăderea nivelurilor hormonilor masculini pot contribui inclusiv la apariția stărilor depresive, având un impact negativ asupra stării emoționale, putând duce la sentimente de tristețe sau lipsă de interes pentru activități obișnuite, precum și la o senzație constantă de oboseală sau lipsă de motivație.

3. Mit: Toți bărbații se vor confrunta cu andropauza

Realitate: Andropauza nu provoacă simptome la toți bărbații. Factori precum stilul de viață, predispoziția genetică și starea generală de sănătate pot influența probabilitatea apariției acestora. După vârsta de 30 de ani, este de așteptat ca nivelurile de testosteron să scadă treptat, în cazul tuturor bărbaților, înregistrând o reducere medie de aproximativ un procent pe an. Cu toate acestea, există o lipsă de consens în rândul medicilor cu privire la faptul că declinul normal al nivelurilor de testosteron legat de vârstă este singurul factor declanșator al manifestărilor asociate menopauzei masculine. Dacă acest lucru ar fi adevărat, fiecare bărbat ar trebui să experimenteze aceste simptome, ceea ce nu este cazul. Deși aceste manifestări apar adesea la bărbații în vârstă cu niveluri scăzute de testosteron, ele sunt mai frecvente la cei care suferă și de afecțiuni precum boli de inimă, obezitate, tensiune arterială crescută și diabet de tip 2. Acest lucru sugerează că scăderea nivelurilor hormonilor masculini nu reprezintă singurul factor care contribuie la dezvoltarea acestei tulburări.

Alți factori de risc includ:

– lipsa exercițiilor fizice,

– fumatul,

– consumul de alcool,

– stresul,

– anxietatea,

– privarea de somn.

Disfuncția erectilă, o problemă delicată și complexă, poate apărea ca urmare a unor modificări la nivelul vaselor de sânge sau a unor probleme nervoase. Această afecțiune poate fi influențată de mai mulți factori, inclusiv de starea generală de sănătate și de factorii de risc asociați, precum hipertensiunea arterială, diabetul sau obezitatea. Ateroscleroza, o afecțiune în care arterele se îngustează și se rigidizează din cauza depunerii de plăci de colesterol, poate afecta, de asemenea, fluxul sanguin către zona genitală, contribuind la dezvoltarea disfuncției erectile. Unii bărbați se confruntă cu impactul psihologic al unei „crize a vârstei mijlocii”, când devin extrem de preocupati de realizările profesionale și personale. Acest lucru poate duce la instalarea depresiei, care, la rândul său, poate declanșa o serie de factori ce duc la manifestarea simptomelor fizice ale ADAM. Lipsa somnului, alimentația necorespunzătoare, lipsa exercițiilor fizice, fumatul și consumul de alcool, precum și scăderea stimei de sine pot, de asemenea, contribui la dezvoltarea acestor manifestări ale andropauzei.

4. Mit: Andropauza necesită întotdeauna tratament

Realitate: Cu excepția situațiilor în care menopauza masculină cauzează dificultăți semnificative sau perturbă viața de zi cu zi, simptomele pot fi gestionate fără tratament medical. Cu toate acestea, unul dintre principalele obstacole în tratarea menopauzei masculine poate fi discuția deschisă cu medicul de familie sau urolog. Din păcate, mulți bărbați se simt prea jenați să discute subiecte legate de sănătatea sexuală. Un tratament obișnuit pentru simptomele menopauzei masculine constă în adoptarea unor alegeri de viață sănătoase.

De exemplu, medicul poate recomanda:

– alimentație echilibrată și sănătoasă,

– exerciții fizice regulate,

– asigurarea unui somn adecvat,

– gestionarea stresului.

Aceste schimbări de stil de viață pot fi benefice pentru toți bărbații, nu doar pentru cei care se confruntă cu simptomele andropauzei. După implementarea lor, pot fi observate îmbunătățiri semnificative în starea generală de sănătate. În cazul stărilor depresive, poate fi necesară terapie, medicamente antidepresive și alte modificări de stil de viață. Terapia de substituție hormonală reprezintă o altă opțiune de tratament, însă este însoțită de controversă. Asemenea steroizilor folosiți pentru îmbunătățirea performanțelor fizice și sportive, testosteronul sintetic poate avea efecte secundare negative. Decizia trebuie luată cu medicul specialist.

Sursa foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro