Sari direct la conținut

Opozant de la Tiraspol: Transnistria ar putea cere unirea cu Rusia

HotNews.ro
militari in Transnistria, Foto: Artem Kulekin / Sputnik / Profimedia
militari in Transnistria, Foto: Artem Kulekin / Sputnik / Profimedia

​Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba susține că la congresul administrației separatiste, programat pentru 28 februarie, Transnistria ar urma să ceară alipirea la Federația Rusă, scrie deschide.md, citând Infotag.

Ciorba a atras atenția la faptul că adunarea va avea loc cu o zi înainte de adresarea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, către Adunarea Federală.

Ciorba presupune că în cadrul forumului așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria ar urma să fie lansată o solicitare din partea locuitorilor din stânga Nistrului de alipire a regiunii la Federația Rusă, iar a doua zi, pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru Adunării Federale, care va lua decizia să dea curs cererii.

El a îndemnat așa zișii deputați ai regiunii să nu permită să fie luată această decizie, care îi va da lui Putin „pretext juridic pentru a aplica o lovitură pe teritoriul R. Moldova, inclusiv Transnistriei, sub orice pretext”.

Luni, liderul separatiștilor de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, a anunțat convocarea așa-zișilor deputați de toate nivelele în legătură cu pretinsele presiuni economice din partea Chișinăului.

Ghenadie Ciorba este un oponent al actualei administrații separatiste de la Tiraspol. El a fost arestat în 2020 a doua zi după protestul spontan de lângă podul de la Râbnița, protest care s-a declanșat după ce administrația transnistreană a închis circulația peste Nistru sub pretextul pandemiei, iar sute de oameni nu au mai putut merge pe malul drept la muncă, la tratament sau în vizite. Ghenadie Ciorba a fost acuzat de extremism, iar o instanță transnistreană l-a condamnat la trei ani și trei luni de închisoare. După un an el a fost eliberat, scrie Europa Liberă Moldova.

Maia Sandu: „În această primăvară Rusia îşi va relua încercările de destabilizare a Republicii Moldova”

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, pe 13 ianuarie, că Federaţia Rusă a încercat, în toată această perioadă, să destabilizeze ordinea şi puterea de la Chişinău, de fiecare dată încercând să folosească regimul din regiunea transnistreană, dar ţara sa întreprinde toate acţiunile de contracarare a acestor tentative.

„În toată această perioadă, Rusia a încercat să destabilizeze ordinea şi puterea de la Chişinău, de fiecare dată încercând să folosească regimul din regiunea transnistreană. Noi suntem conştienţi de aceste riscuri şi întreprindem toate acţiunile ca să nu permitem aceste destabilizări. Le vorbim şi le comunicăm cetăţenilor despre aceste riscuri, aşa cum am făcut şi anul trecut, când intenţia Rusiei era să răstoarne Guvernul (de la Chişinău – n.r.). Împreună cu cetăţenii şi cu instituţiile statului încercăm să ne protejăm de aceste riscuri, dar avem încă de lucru, există încă vulnerabilităţi”, a afirmat Maia Sandu, într-o conferinţă de presă.

Ea a subliniat că Republica Moldova contează pe sprijinul României şi al comunităţii internaţionale în acest sens.

„Ştim că în această primăvară Rusia îşi va relua acţiunile de încercare de destabilizare a situaţiei”, a arătat Maia Sandu.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit sâmbătă Premiul „Timişoara pentru valori europene”, înfiinţat în acest an de Municipiul Timişoara pentru a onora personalităţi recunoscute pe plan internaţional care, cu determinare, curaj şi creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul şi în afara Uniunii Europene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro