Utile: Ciorbă de miel. Trei rețete de ciorbă de miel pentru masa de Paște
Ciorba de miel este, pentru mulți, nelipsită pe masa de Paște. Ciorba de miel tradițională este acrită cu borș și presărată cu mult leuștean. Iată mai jos trei rețete de ciorbă de miel care poate fi vedeta mesei de Paște.
Ciorbă de miel – rețetă ca la bunica
Ingrediente:
2 l apă,
1 l borş,
1 kg carne de miel,
1 morcov,
1 pătrunjel,
1 ceapă,
verdeaţă, cozi de ceapă verde,
sare,
3 linguri orez,
1 gălbenuş,
2 linguri de smântână.
Ciorbă de miel – mod de preparare
Se fierb în apă cu sare capul şi bucăţi de carne de miel. După ce dă în clocot, se ia spuma şi se adaugă: un morcov, un pătrunjel şi o ceapă mică tăiate mărunt. Când sunt fierte, se toarnă borşul fiert separat şi strecurat, şi se adaugă o frunză de pătrunjel, cozi de ceapă verde tăiate fin şi 2 — 3 linguri de orez ales şi spălat. Se lasă să fiarbă orezul, se gustă de acru şi se drege în castron cu un gălbenuş şi două linguri de smântână. În loc de orez se pot pune găluşte preparate în felul următor: se freacă o lingură de unt sau de unturâ cu un ou, bine, până se face ca o cremă. Se pune sare şi se adaugă făină până ce compoziţia devine ca o smântână groasă. Se iau cu o linguriţă şi se dă drumul găluştelor în ciorbă, când clocoteşte. Se fierb un sfert de oră.
Sursa: rețetă ciorbă de miel – Rețete de la bunica
Ciorbă de miel – rețetă din Ardeal
Ingrediente:
800 g carne miel (gât, coadă, coastă de miel )
4 morcovi,
2 rădăcini pătrunjel,
1 țelină de mărime mijlocie,
1 legătură de ceapă verde,
500 g smântână,
4 gălbenușuri de ou,
sare,
frunze tarhon proaspete
2 mâini bune de măcriș,
2 liguri mari unt pentru călit legumele
1 lămâie,
100 g orez.
Ciorbă de miel – mod de preparare
Se pun bucățile de miel la fiert în 6 l apă rece cu 1 lingură mare de sare, la foc mic și între timp spumăm după ce a dat în clocot. Morcovii, pătrunjelul, țelină (curățate și spălate) se taie felii și se călesc pe 2 linguri de unt și 1 lingură de ulei încins. La legumele călite adăugăm și ceapă verde tăiată rondele să se înmoaie puțîn și ele (circa 2-3 minute).
Când carnea de miel e mai mult de jumate fiartă adăugăm legumele călite și 100 g orez lăsând să fiarbă mai departe la foc mic. Amestecăm gălbenușurile de ou cu smântână între timp, tarhonul îl mărunțim, frunzele de măcriș le tăiem fâșii.
Dacă carnea de miel,legumele și orezul sunt fierte adăugăm frunzele de măcriș, zeamă de la o lămâie și lăsăm să fiarbă circa 2 minute de când da din nou în clocot ciorbă. La gălbenușurile amestecate cu smântână adăugăm treptat din supă fierbinte să aducem maiaua la aceeași temperatura cu ciorba de miel, apoi o turnam în oală, adăugăm și tarhonul tocat, lăsând să dea un clocot. Condimentăm cu sare dacă mai e nevoie și putem servi.
Sursa: Rețetă ciorba de miel www.bucatareselevesele.ro
Ciorbă de miel – rețeta lui Radu Anton Roman
gât, coada, merg si bucati de carne cu os (orice in afara de muschii spatelui, carnea pulpelor si maruntaie, care ajung direct in friptura sau drob)
2-3 morcovi
1-2 pastârnac
1 telina mica
2 cepe (sau 3 legaturi de ceapa verde)
100 gr orez 200 ml smântîna
2 oua
2 legaturi de verdeata (leustean, tarhon)
2 legaturi verzituri (stevie, loboda, untisor, macris, leurda)
20 boabe piper sare
1 l bors (eventual 100 ml otet)
3 litri apa
Ciorba de miel – mod de preparare
Se taie gâtul și restul cărnii de miel în bucăți potrivite polonicului. Se taie mărunt zarzavatul (morcovii, pastirnacul, țelina și ceapa).
Se pun ceapa și zarzavatul la fiert în 3 litri de apă rece cu carnea de miel, piperul și o linguriță de sare (să se închege spumă). Se spumuieste.
După o oră de fiert molcomit se adaugă orezul spălat și verzitura tocată. Se da borșul într-un clocot, să-și dea damfurile la alții. După alte 20 de minute se adaugă și borșul (cam o jumătate de litru, normal, 1 litru dacă va place mai acră) și se mai lasă câteva clocote. Fiertură are voie să scadă un litru, dar nu mai mult că se indeseste prea tare. Dacă a scazut prea mult, se completează.
Se ia de pe foc și se drege cu smîntână bătută cu ouăle și puțină zeamă din ciorbă, se sărează. Se presară leuștean și tarhon verde.
Sursa: Rețetă Ciorbă de miel Bucataras.ro