Bulgaria ramane cea mai corupta tara din Europa
Indicele de perceptie a coruptiei in Bulgaria este de 43 de puncte in 2017, tara ocupand astfel locul 71 in clasamentul mondial. In cadrul clasamentului intre statele membre UE, Bulgaria continua sa ocupe ultimul loc (media indicelui UE este de 65), a anuntat organizatia internationala Transparency International. (In index, 100 de puncte este cea mai buna nota si 0 puncte este cel mai slab rating), potrivit presei bulgare, citata de Rador.
Cu 43 de puncte, Bulgaria ramane sub pragul critic de 50 de puncte, dincolo de care sunt tarile care nu reusesc sistematic sa faca fata coruptiei. Schimbarea de doua puncte a rezultatului indexului nu este semnificativa din punct de vedere statistic, deoarece miscarile similare au fost observate si anterior, fara a incalca tendinta de stagnare, au spus autorii raportului.
Bulgaria nu reuseste inca sa recupereze ritmul de crestere a majoritatii tarilor din Europa Centrala si de Est, cum ar fi Republica Ceha, Estonia, Letonia si Lituania. Acum, Bulgaria este comparabila cu media indicilor altor tari din Balcani (42.27), ceea ce plaseaza Bulgaria intre Vanuatu, Burkina Faso si cu mult inaintea Albaniei.
In raportul de anul trecut, care analizeaza situatia din 2016, valoarea indicelui Bulgaria a aratat nu numai o lipsa de dezvoltare intr-o perioada relativ lunga, dar si o tendinta de serioasa ramanere in urma in comparatie cu alte state membre ale UE, a declarat organizatia.
In 2018, Bulgaria a fost inclusa pentru a 20-a oara in index, analiza rezultatelor de pana acum a aratat ca, de fapt, lupta impotriva coruptiei a stagnat si nu exista niciun progres in ultimii cinci ani. Cu un an in urma, Transparency International a vorbit despre necesitatea urgenta de schimbare a politicii de combatere a coruptiei si de un angajament pentru reforme mai profunde in institutiile chemate sa conduca aceasta lupta.
In prezent, aceasta recomandare este repetata cu exemple concrete. „Daca imbunatatirea de 2 puncte va deveni o tendinta durabila va depinde de rezultatele din doua directii principale pe termen scurt: eficacitatea punerii in aplicare a e-guvernarii in procesul de interactiune „administratie – cetateni – business”, eficienta de lucru a noului organism anticoruptie in tara”. Insa pentru a fi ireversibil procesul, pe termen lung, problema coruptiei politice trebuie depasita fara discutie, adauga organizatia.
Tendinta constanta ca Bulgaria sa nu recupereze este deosebit de vizibila avand in vedere tendinta pozitiva in tarile din Europa Centrala si de Est, cu care ea se compara de la inceputul schimbarilor democratice:
– Estonia (de la 64 de puncte in 2012 la 71 in 2017)
– Letonia (de la 49 de puncte in 2012 la 58 de puncte in 2017)
– Republica Ceha (de la 49 de puncte in 2012 la 57 de puncte in 2017 de puncte)
– Lituania (de la 54 in 2012 la 59 in 2017)
– Romania (de la 44 de puncte in 2012 la 48 in 2017).
Chiar si tarile din Europa de Sud, precum Italia si Grecia, de exemplu, au depasit criza din ultimii 6 ani cu privire la functionarea institutiilor si si-au marit indicele. Grecia, de exemplu, si-a marit indicele de la 36 de puncte la 48 de puncte, Italia de la 42 de puncte la 50 de puncte.