Sari direct la conținut

Nouă tulpină a coronavirusului, cu un ”număr incredibil de mutații”, alarmează oamenii de știință / Marea necunoscută a variantei botswaneze

HotNews.ro
Mutatii coronavirus, Foto: Freepik
Mutatii coronavirus, Foto: Freepik

Oamenii de știință spun că o nouă variantă a Covid, care are un „număr extrem de mare” de mutații, ar putea provoca noi valuri ale epidemiei din cauză că se ferește de apărarea organismului, scrie Guardian.

Doar 10 cazuri din trei țări au fost confirmate prin secvențiere genomică, dar varianta a stârnit îngrijorări serioase în rândul unor cercetători, deoarece o serie de mutații ar putea ajuta virusul să evite mecanismul imunitar.

Varianta B.1.1.1.529 are 32 de mutații în proteina spike, partea din virus pe care majoritatea vaccinurilor o folosesc pentru a pregăti sistemul imunitar împotriva Covid.

Mutațiile din proteina spike pot îmbunătăți capacitatea virusului de a infecta celulele și de a se răspândi în organism, dar și îngreuna atacul celulelor imunitare împotriva agentului patogen.

Varianta a fost reperată pentru prima dată în Botswana, unde trei cazuri au fost secvențiate în prezent. Alte șase au fost confirmate în Africa de Sud, iar unul în Hong Kong, la un călător care se întorcea din Africa de Sud.

„Numărul incredibil de mare de mutații, cu adevărat îngrijorător”

Dr. Tom Peacock, virusolog la Imperial College din Londra, a postat detalii despre noua variantă pe un site cu informații publice despre genom, menționând că „numărul incredibil de mare de mutații la proteina spike sugerează că acest lucru ar putea fi cu adevărat îngrijorător”.

Într-o serie de tweet-uri, Peacock a spus că „ar trebui foarte, foarte mult monitorizată din cauza acelui îngrozitor profil al spike-ului”, dar a adăugat că s-ar putea totuși dovedi a fi un „grup ciudat” care nu este foarte transmisibil.

„Sper că acesta este cazul”, a scris el.

Dr. Meera Chand, director Covid-19 în cadrul Agenției britanice de securitate sanitară, a declarat că, în parteneriat cu organisme științifice din întreaga lume, agenția monitorizează în permanență situația variantelor Sars-CoV-2 pe măsură ce acestea apar și se dezvoltă la nivel mondial.

„Deoarece este în natura virusurilor să mute des și la întâmplare, nu este neobișnuit ca un număr mic de cazuri să apară cu noi seturi de mutații. Orice variantă care prezintă semne de răspândire este evaluată rapid”, a spus ea.

Noua tulpină, urmărită pentru a vedea dacă ia amploare

Primele cazuri ale tulpinii au fost colectate în Botswana la 11 noiembrie, iar în Africa de Sud trei zile mai târziu.

Cazul descoperit în Hong Kong a fost un bărbat în vârstă de 36 de ani care a avut un test PCR negativ înainte de a zbura din Hong Kong în Africa de Sud, unde a stat între 22 octombrie și 11 noiembrie. Acesta a fost testat negativ la întoarcerea în Hong Kong, dar a fost testat pozitiv la 13 noiembrie, în timp ce se afla în carantină.

Oamenii de știință vor urmări noua variantă pentru a vedea dacă există vreun semn că aceasta ia amploare și se răspândește mai mult.

Unii virusologi din Africa de Sud sunt deja îngrijorați, în special având în vedere creșterea recentă a numărului de cazuri în Gauteng, o zonă urbană care cuprinde Pretoria și Johannesburg, unde au fost detectate B.1.1.529 de cazuri.

Marea necunoscută: Cât de infecțioasă este?

Ravi Gupta, profesor de microbiologie clinică la Universitatea Cambridge, a declarat că lucrările din laboratorul său au constatat că două dintre mutațiile de pe B.1.1.1.529 i-au crescut infectivitatea și au redus capacitatea de apărare a anticorpilor.

„Cu siguranță pare o îngrijorare serioasă, dacă ținem seama de mutațiile prezente”, a spus el.

„Cu toate acestea, o trăsătură cheie a virusului care nu este cunoscută încă este infecțiozitatea sa, aceasta este ceea ce pare să fi determinat în primul rând evoluția variantei Delta. Capacitatea de a evita imunitatea este doar o parte a tabloului”, a mai afirmat Gupta.

Profesorul Francois Balloux, directorul Institutului de Genetică al UCL, a spus că numărul mare de mutații din variantă se pare că s-a acumulat într-o „evoluție explozivă singulară”, sugerând că aceasta ar fi putut evolua în timpul unei infecții cronice la o persoană cu un sistem imunitar slăbit, posibil un pacient cu HIV/SIDA netratat.

„M-aș aștepta cu siguranță ca aceasta să fie puțin recunoscută de anticorpii neutralizanți, în comparație cu tulpinile Alpha sau Delta”, a spus el.

„Este dificil de prezis cât de transmisibil ar putea fi în acest stadiu. Deocamdată, ar trebui monitorizat și analizat îndeaproape, dar nu există niciun motiv de îngrijorare exagerată, cu excepția cazului în care începe să crească în frecvență în viitorul apropiat”, a conchis Balloux.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro