Un inginer din India care se numeste Saddam Hussain nu reuseste sa isi gaseasca un loc de munca
Un inginer din India care se numeste Saddam Hussain nu reuseste sa isi gaseasca un loc de munca si considera ca insuccesul lui de pe plan profesional se datoreaza numelui pe care il poarta, a carui grafie seamana foarte mult cu aceea a fostului dictator irakian Saddam Hussein, relateaza BBC.com, citat de News.ro.
La mai mult de 10 ani dupa ce a fost executat, Saddam Hussein a ramas o prezenta uriasa in viata unui barbat indian. Acest tanar, care este inginer de marina, nu doreste nici sa il invinovateasca pe bunicul lui care a avut ideea de il numi ca pe dictatorul irakian in urma cu 25 de ani.
Totusi, dupa ce a fost refuzat de peste 40 de ori la interviurile de angajare, tanarul a ajuns la concluzia ca reprezentantii companiilor cu care s-a intalnit ezita sa il angajeze din cauza numelui pe care il poarta, chiar daca acesta se scrie usor diferit fata de cel al fostului dictator – Hussain, in loc de Hussein.
S-a adresat instantei pentru a isi schima numele de familie in Sajid. Insa rotile birocratiei indiene se invart incet – la fel ca tentativele sale de a isi gasi un loc de munca.
Desi nu a deschis niciodata prea multe usi in India – si a generat nedumerire si nemultumire in alte parti ale lumii -, un lucru e garantat: un nume precum Saddam Hussain nu poate sa treaca neobservat.
La doi ani dupa ce a absolvit Universitatea Islamica Noorul din statul indian Tamil Nadu, acest tanar din Jamshedpur, o aglomeratie urbana din statul Jharkhand, trece prin momente dificile.
A avut note bune la scoala, colegii lui de clasa si-au gasit deja locuri de munca, insa companiile navale refuza sa il angajeze.
„Oamenii se tem sa ma angajeze”, a declarat Saddam (care va deveni Sajid) Hussain, citat de Hindustan Times.
El spune ca firmele se tem de complicatiile care ar putea sa apara in cazul unui control operat de oficialii birourilor pentru imigratie la granitele internationale.
Saddam a crezut ca ar putea sa evite foarte usor acest obstacol prin achizitionarea unor documente noi – un nou pasaport, un nou permis de conducere.
Insa CV-urile sale nu pot fi verificate in mod eficient, deoarece el nu poate sa furnizeze dovada, sub noul lui nume, ca a frecventat acea institutie de invatamant – iar acest fapt se dovedeste un exercitiu mare consumator de timp.
O noua audiere la tribunal este programata pe 5 mai, de aceasta data pentru a forta autoritatile sa ii schimbe numele pe certificatele eliberate de scoala generala, dupa ce diplomele sale de studii superioare vor fi modificate.
Indianul Sajid nu este singura persoana care se confrunta cu aceasta problema, deoarece in Irak exista inca foarte multi barbati care se numesc Saddam Hussein si care se simt in prezent „blestemati” de un nume ce le-a fost atribuit initial ca un tribut adus unui lider adulat de popor, dar care a lasat in urma lui mostenirea unei reputatii de dictator brutal.
Un tanar care se numeste Saddam Hussein este jurnalist si lucreaza in Ramadi, un oras sunnit din provincia desertica Anbar din extremitatea vestica a Irakului. El spune ca tatal lui, care lucra pentru statul irakian, a fost concediat deoarece nu a putut sa ii convinga pe superiorii lui ierahici ca nu facea parte din partidul dictatorului – Ba’ath.
In plus, si-a numit fiul Saddam – ce dovada mai mare de supunere fata de fostul presedinte irakian, au argumentat superiorii tatalui lui.
Alti irakieni au povesti de viata si mai inspaimantatoare – unul dintre ei a fost capturat de militia siita, obligat sa stea in gebunchi si amenintat cu un pistol in ceafa. Totusi, datorita unui noroc pur, arma nu a functionat, iar extremistii l-au eliberat.
Un prieten al lui, elev la o scoala kurda din Bagdad, avea un coleg de clasa care se numea Saddam Hussein.
In timp ce jucau fotbal pe terenul de sport al scolii, colegii obisnuiau sa strige spre el: „Nu doar noi te uram, intreaga tara te uraste!”.