Sari direct la conținut

Proiectul de amenajare a lacurilor Floreasca si Tei are un nou termen de finalizare: decembrie 2017

HotNews.ro
Floreasca-Tei2, Foto: PMB
Floreasca-Tei2, Foto: PMB

Consiliul General al Municipiului Bucuresti cere Ministerului Dezvoltarii sa introduca pe lista proiectelor nefunctionale proiectul de amenajare a lacurilor Floreasca si Tei pentru ca Primaria Capitalei sa nu fie nevoita sa dea inapoi cele 4 milioane lei absorbite din fonduri europene pentru acest proiect. In plus, s-a aprobat prelungirea termenului de finalizare a lucrarii pana la finalul anului 2017.

Primaria Capitalei a pierdut finantarea europeana pentru proiectul care prevede legarea lacurilor Floreasca si Tei printr-o ecluza si amenajarea unui circuit turistic cu piste de biciclete, amfiteatru si debarcader, circa 20 milioane de lei din valoarea totala de 88 milioane lei. Lucrarile au fost demarate la inceputul anului 2015, si contractul de finantare prevedea finalizarea acestora pana pe 31 decembrie 2015, data dupa care nu se mai deconteaza bani din fonduri europene.

Fiindca proiectul nu va fi gata pana in iunie 2016, in mod normal municipalitatea trebuie sa dea inapoi si cele 3,6 milioane lei decontate pana la 31 decembrie 2015, insa, daca proiectul va fi inclus de Ministerul Dezvoltarii in lista proiectelor nefunctionale, care au intarziat din motive temeinice, aceste sume nu mai trebuie returnate.

„Conform Hotararii nr. 678/2015, Art. 1, 1.it. c) proiecte nefunctionale – proiecte caze pana la data de 1 noiembrie 2016 nu sunt finalizate si in uz : pot fi considerate eligibile, in mod exceptional pe baza unei justificari temeinice daca bugetul total al unui Proiect este de cel putin 5 milioane euro, iar contributia fondurilor pentru aceste proiecte nu este mai mare de 10% din alocarea totala pentru programul in cadru caruia au fost finantate. Printre motivele de includere a proiectelor pe lista proiectelor nefunctionale sunt de regula aspecte asupra carora beneficiarul nu are niciun control, dar care sunt suficient de clare incat sa existe certitudinea ca pot fi rezolvate inainte de 31.03.2019. Sumele primite in baza cererilor de rambursare depuse nu vor fi returnate, in cazul in care proiectul va fi inclus in lista proiectelor nefunctionale.In prezent Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a initiat consultarile cu Ministerul Fondurilor Europene privind modificarea/completarea HG 678/2015 in vederea stabilirii listei cu proiecte nefunctionale pana cei tarziu 15.06.2016 si incheierii de acte aditionale pentru aceste proiecte pana cel tarziu 30.06.2016”, se arata intr-un proiect de Hotarare de Consiliu General.

Pe santier nu se mai lucreaza de anul trecut, din iulie, iar acum reprezentantii municipalitatii spun ca vor termina lucrarea pana la finalul anului 2017, stadiul lucrarii fiind de 50%. Potrivit unui document oficial, Primaria Capitalei a ajuns in aceasta situatie fiindca proiectul nu avea detalii de executie, contestatiile au durat circa 1 an, lucrarile au incept fara un aviz valabil de la Apele Romane si institutia a oprit santierul. In plus, in locul unde urmeaza sa se construiasca ecluza sunt doua conducte de la RADET care trebuie deviate, ceea ce inseamna timp si bani.

„Pana in prezent au fost depuse 3 Cereri de Rambursare in valoare totala de 12.872.889,10 Lei (inclusiv TVA), din care a fost rambursata pana in prezent suma de 3.614.880,63 lei. Mentionam ca la suma solicitata spre rambursare, MDRAP a aplicat o corectie financiara de 5% la valoarea contractului de lucrari in conformitate cu OUG 66/2011, iar mai multe lucrari aferente cererilor de rambursare au fost considerate ca fiind neeligibile. In acest sens, Municipiul Bucuresti prin UIP-Floreasca Tei a depus la MDRAP”, spun reprezentantii municipalitatii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro