Sari direct la conținut

Marea Britanie va vota parasirea UE daca reforma este una "cosmetica", spune ministrul de externe britanic

HotNews.ro
David Cameron, Foto: Agerpres/Xinhua
David Cameron, Foto: Agerpres/Xinhua

Ministrul de externe britanic, Philip Hammond a amenintat ca Marea Britanie este pregatita sa voteze, printr-un referendum, o eventuala iesire a tarii din UE, asta in conditiile in care liderii europeni vor accepta doar schimbari „cosmetice” asupra mecanismelor de functionare, a declarat ministrul de externe britanic, Philip Hammond,potrivit The Guardian.

Cu doua zile inainte ca guvernul britanic sa stabileasca o lista completa a obiectivelor incercarii de renegociere, Philip Hammond a declarat, duminica, intr-un interviu ca trebuie sa existe schimbari „substantiale” in mai multe sfere. Doar asa guvernul ii poata convinge pe britanici sa voteze ramanerea in UE intr-un referendum tinut pana la sfarsitul anului 2017.

Publicarea listei pretentiilor guvernului, sub forma unei scrisori trimisa din partea lui David Cameron catre Donald Tusk, presedintele Consiliului European, va marca o intensificare a procesului de renegociere ce a inceput in mod formal vara aceasta. Lista cincide cu retorica guvernului Marii Britanii cu privire la posibilitatea eventualei iesiri din UE in cazul in care renegocierile nu dau rezultate.

Hammond a declarat intr-o emisiune a postului BBC1 ca exista mai multe zone unde Marea Britanie are nevoie de „schimbari substantive, ireversibile, legale pentru a satisface populatia.”

Acesta a mai spus ca „britanicii nu vor fi multumiti cu un set de schimbari cosmetice vis-a-vis de modul de functionare a Uniunii Europene. Acest lucru se leaga de schimbari fundamentale in directia pe care UE a plecat, pentru a asigura ca schimbarile functioneaza pentru Marea Britanie si ca (UE) este o organizatie eficienta pentru toti cetatenii Europei.”

Insa scrisoarea nu va propune „schimbari legislative detaliate si specifice„, a mai spus Hammond, datorita faptului ca exista mai multe cai, diferite, de a atinge obiectivele Marii Britanii, incluzand in anumite cazuri atat legislatia nationala, cat si pe cea europeana, iar modalitatea prin care Marea Britanie obtine ceea ce vrea este o chestiune ce tine de negociere.

Se va astepta ca, intr-un discurs tinut marti ( ce va coincide cu publicarea scrisorii catre Tusk), David Cameron sa sugereze faptul ca guvernul va recomanda iesirea din UE prin referendum, daca nu obtine ceea ce doreste.

Cu toate acestea, multi dintre omologii europeni ai lui Cameron vad un element de cacealma in aceasta ratiune, datorita faptului ca, in general, se crede ca exista o mica sansa ca primul ministru sa sustina retragerea din UE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro