Vizite cu ghidaj gratuit in expozitia 'ARS AMANDI. Tema iubirii in arta europeana a secolelor XVI – XIX', deschisa la Muzeul National de Arta
Muzeul Național de Artă al României organizeaza vizite cu ghidaj gratuit în expoziția ARS AMANDI. Tema iubirii în arta europeană a secolelor XVI — XIX, deschisă la parterul Galeriei Naționale până pe 29 martie 2015.
Potrivit comunicatului institutiei muzeale, prezentările sunt susținute de Cosmin Ungureanu, curatorul expoziției și specialist în cadrul Biroului de Artă Europeană și Arte Decorative al MNAR.
Vizitele se vor desfășura astfel:
* duminică, 25 ianuarie 2015, ora 12.00
* miercuri, 28 ianuarie 2015, ora 16.30
Se plătește doar biletul de intrare în expoziție, fără taxa de ghidaj obișnuită. Participarea se face doar pe bază de programare la telefon la 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro.
Expoziția ARS AMANDI. Tema iubirii în arta europeană a secolelor XVI — XIX cuprinde o selecție de șaptezeci și trei de lucrări (pictură, desen și gravură) din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu și al Bibliotecii Academiei Române — Cabinetul de Stampe. Cu acest prilej sunt prezentate opere de artă puțin sau deloc cunoscute — multe în premieră absolută, după ce au fost recent restaurate.
Structurată în patru secțiuni, expoziția este un periplu cu tema iubirii în arta europeană. Prima secțiune, Mitologia iubirii, ilustrează diferite reprezentări ale zeiței Venus, individualizată sau inserată în varii compoziții narative, de la intrigi amoroase la ipostaza maternității. O portretizare iconică a zeiței Venus în arta europeană, începând din Renaștere până în secolul al XIX-lea, este alături de fiul său, Amor.
Cea de-a doua secțiune, Amorul în lumea literelor, analizează modalitatea în care este tratată tema iubirii în literatura antică, renascentistă și post-renascentistă. Pasiuni, drame, tragedii, personaje și iubiri celebre devin subiect de inspirație pentru artiștii secolelor XVI-XIX. Continuând secțiunea precedentă, Iubirea (de)sacralizată tematizează sacralitatea iubirii în cultura europeană, dintr-o perspectivă preponderent creștină, prin reprezentări ale deturnării iubirii dinspre profan către sacru (Maria Magdalena penitentă, Caritatea, Fecioara cu pruncul). Ultima secțiune a expoziției, Alegorii și simboluri cuprinde imagini aluzive sau încifrate, complementare temei iubirii.
Tarif: 10 lei (preț întreg)/pensionari: 5 lei/elevi și studenți: 2,5 lei
Înscrieri la: programari@art.museum.ro sau 021.314.81.19