Sari direct la conținut

Undercloud, de la national la international: din Carpathian Garden la o poveste despre Blind Hamlet

webPR.ro

Festivalul de Teatru Independent Undercloud s-a deschis luni, 1 septembrie, la Muzeul Taranului Roman, cu spectacolul Absolut! (productie a Teatrului Act, un one-man show in regia lui Alexandru Dabija, cu Marcel Iures, o interpretare inedita a povestii lui Ion Creanga, Ivan Turbinca).

Interviul realizat de echipa Undercloud cu Marcel Iures, in exclusivitate pentru festival

Seara a continuat cu Un tramvai numit dorinta, marca Unteatru si s-a incheiat cu un spectacol de teatru-dans, Step 100%, al Gestual Art Company. Urmeaza zile la fel de intense si de ofertante, cu spectacole romanesti si din strainatate, cu workshopuri si conferinte.

Interviu realizat de echipa Undercloud cu actrita Mihaela Trofimov

Urmeaza zile la fel de intense si de ofertante, cu spectacole romanesti si din strainatate, cu workshopuri si conferinte.

Seara de 4 septembrie aduce Cantec de leagan. O poveste despre Maria Tanase, in regia lui Carmen Lidia Vidu, cu actrita Mirela Pana si pianistul George Calin, de la ora 20:30. Carmen Lidia Vidu s-a impus in spatiul teatral romanesc prin spectacolele sale multimedia, o imbinare a clasicului cu cele mai noi tehnici vizuale (spectacolul prin care s-a remarcat fiind Privighetoarea si trandafirul de Oscar Wilde, Teatrul National, 2007). In cel mai recent spectacol al sau, regizoarea propune o abordare speciala a personajului Maria Tanase, explorand spatiul inca ofertant in care aceasta Edith Piaf a Romaniei si-a purtat misterele. Mai multe despre aceasta productie puteti afla si din interviul oferit de actrita Mirela Pana, pentru Hotnews

De la ancorarea dura in realitatea pe care ne-o propune Carpathian Garden, trecem, la inceput de weekend, la o abordare orientata spre universal, cu one-woman showul Danei Porlogea, Drama cum laudae, vineri, 5 septembrie, ora 18:00. Un spectacol de teatru-dans, in care intalnim forme variate de expresie, de la dans pana la pantomima si step, Drama cum laudae isi propune o meditatie asupra starii de fapt a umanitatii zilelor noastre: nu este totul doar in alb si negru, oamenii sunt fiinte complexe, care pot oscila intre bine si rau, pe o gama extrem de variata. Spectacolul nu are deloc caracter moralizator, doar prezinta adevarata fata a secolului pe care-l traim si-si propune sa trezeasca intrebari despre cine suntem si unde duc actiunile noastre; intrebari la care fiecare spectator isi raspunde singur, spune Dana Porlogea.

Sambata, 6 septembrie, de la ora 21:00, Undercloud devine oficial international, odata cu spectacolul Blind Hamlet de scriitorul iranian Nassim Soleimanpour, in regia lui Ramin Gray, o productie Actors Touring Company, Londra. Productia britanica a fost prezentata anul acesta si la Edinburgh Festival Fringe (Assembly Roxy). Prima piesa a lui Soleimanpour, White Rabbit, Red Rabbit, a avut succes inca de la premiera din anul 2011, dupa aceea jucandu-se in peste 20 de limbi, in intreaga lume, iar Ramin Gray este directorul artistic al Actors Touring Company, pentru care a regizat/lucrat dupa texte de Roland Schimmelpfennig, Sarah Kane, Ivan Viripaev, David Greig si Jung Chang. Anterior, a lucrat pentru The Royal Court Theatre, unde a regizat texte de Simon Stephens, Marius von Mayenburg, Mark Ravenhill, fratii Presnyakov, Vassily Sigarev, Juan Mayorga, David Watson, Marina Carr.

Spectacolul se va juca in limba engleza si propune o interactiune sustinuta cu publicul (Pentru prezentarea acestui spectacol, Festivalul Undercloud a incheiat un parteneriat cu British Council Romania). Sapte persoane din public vor fi invitate pe scena, pentru cateva jocuri simple. Restul publicului va fi, de asemenea, rugat sa participe, in anumite momente ale spectacolului. O abordare ce frizeaza teatrul absurdului, Blind Hamlet, ce pastreaza destul de putine in comun cu piesa shakespeariana, vorbeste despre slaba capacitate umana de a discerne intre adevar si minciuna, intre dreptate si injustitie. Povestea o auzim de la un dictafon, in care vocea franta a scriitorului iranian vorbeste despre pierderea vederii si despre cat de mult ne afecteaza orbirea (concreta si metaforica) simtul judecatii.

Spectacolul A l´ombre de Core In umbra lui Core, a companiei franceze de dans BAKHUS, duminica, 7 septembrie, ora 21:00, se joaca si el cu dualitatea aparenta-realitate, vorbind, in limbajul coregrafic, prin intermediul jocului de umbre si lumini, despre dificultatea de a discerne intre iluzie si adevar. Foarte modern, spectacolul, care a participat in sectiunea off a Festivalului de la Avignon (Theater Golovine, 2013 si 2014), este o provocare la nivel vizual, oferind exemple de maiestrie coregrafica clasica, imbinata cu tehnici moderne, de tipul insertiilor video. Productia a fost creata in 2011, in urma unei colaborari a coregrafului Mickael Six cu dansatorul Sami Loviat-Tapie. Proiectul coregrafic exploreaza dimensiunile campului vizual – ceea ce vedem in realitate si ceea ce ni se pare ca vedem. Hipnotizat, intr-un univers poetic, publicul, fascinat deopotriva de regatul umbrelor si de lumea inconjuratoare, se va gasi in imposibilitatea de a sti ce sa priveasca mai intai.

Pe langa oferta de spectacole, Undercloud propune, anul acesta, si o serie de conferinte si workshopuri, sustinute de actori si oameni de teatru. Sambata, 6 septembrie, de la ora 11:00, va avea loc un atelier de teatru participativ-interactiv, condus de Polina Kalinina – regizor, Actors Touring Company, Marea Britanie (a colaborat cu Young Vic, Edinburgh Fringe si Royal Court. Polina a mai lucrat cu Sam Walters, Anthony Clark, Joseph Blatchley, Steven Jameson, Matt Poever, David Grindley si Lyndsey Turner. Printre proiectele sale viitoare se numara Titus Andronicus si Romeo si Julieta de Shakespeare). In teatrul din ultima perioada, publicul a inceput sa ocupe un rol tot mai important. Daca in urma cu peste un secol, spectatorii erau simplii privitori, aceasta prevalenta a pasivitatii s-a pierdut in prezent. Publicul are din ce in ce mai mult un rol participativ, astfel ca atelierul se va baza pe diferitele modalitati de a spune o poveste, dar si pe diferitele spatii, mai putin conventionale, in care se poate desfasura o poveste.

Duminica, 7 septembrie, la ora 12:00, Cristina Bazavan (jurnalist, blogger si membru al juriului Undercloud) va sustine un workshop dedicat actorilor si diferitelor modalitati de promovare, pe care acestia le pot aborda (sustine un curs similar pentru proiectul 10 pentru film la Festivalul International de Film de la Cluj). Acest workshop isi propune sa ofere o perspectiva mai deschisa artistilor si sa ii invete cat de multe poate schimba o promovare optima. Printre lucrurile pe care le vor invata cursantii se numara: tehnica prezentarii show, don￯t tell, realizarea unui pitch pentru publicatii online sau print, in vederea promovarii spectacolului, folosirea mai eficienta a canalelor social media pentru a ajunge la o audienta cat mai mare.

Sub norul de teatru de anul acesta se aduna actori precum Marcel Iures, Oana Pellea, Marian Ralea, Magda Catone, Maia Morgenstern, Claudiu Bleont, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, Serban Pavlu, Medeea Marinescu si foarte multi actori tineri si foarte tineri. Detalii despre toate distributiile si programul complet al spectacolelor gasiti pe site-ul festivalului: www.undercloud.ro

Biletele se pot procura online prin www.bilete.ro sau de la info-point Undercloud situat in curtea Muzeului. Orar: 12:00-21:00. Costul unui bilet/spectacol este de 35 lei. Informatii suplimentare la numarul de telefon 0727.100.856 sau pe www.undercloud.ro .

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro