"Dhyeata"-cursuri de aromana pentru incepatori
In Bucuresti, s-a infiintat recent un centru cultural al aromanilor, „Dhyeata”, care isi propune sa ofere gratuit cursuri de aromana tuturor celor interesati.
Aromana nu are un caracter unitar datorita faptului ca vorbitorii ei au trait pe un teritoriu foarte intins de la Marea Egee pana la Marea Adriatica si din Balcani pana la sud de Pind, deplasandu-se in cautare de pasuni si aflandu-se intr-un permanent contact cu alte popoare, ci mai degraba unul conservator prezent in toate nivelurile limbii: fonetic, morfo-sintactic si lexical. Asadar, varietatea lingvistica are cauze de ordin preponderent geografic.
Din cauza absentei unei norme dialectale, aromana este prezentata ca fiind un ansamblu de graiuri nestandardizate intre care exista numeroase asemanari, dar si deosebiri, cercetarea ei implicand prezenta a doua perspective: una a romanitatii si una a romanitatii. Acest lucru a trezit interesul mai multor filologi precum J. Thunmann, Fr. Miklosich, Gustav Weigand, Th. Capidan, Tache Papahagi, M. Caragiu Marioteanu, N. Saramandu s.a.
Atelierul nostru de limba se adreseaza cursantilor de orice varsta si isi propune familiarizarea cu notiunile de baza ale aromanei. In timpul cursurilor se vor prezenta ortografia, pronuntia, vocabularul de baza si cel specific. De asemenea, pentru observarea directa a acestor fapte de limba, se vor studia texte de folclor si literatura culta, se vor aduce manuale si documente si se vor audia inregistrari.
Cursul de aromana va avea prezentarea in data de 10 septembrie, ora 19.00 la sediul Proiectului Avdhela, Libraria Predania, Str. Vulturilor nr. 8, sector 3 din Capitala. Pentru a participa la curs, este necesara completarea si trimiterea formularului de la acest link www.dhyeata.files.wordpress.com/2013/04/formular-inscriere.doc, la adresa de e-mail contact@proiectavdhela.ro.
Cursul face parte din proiectul Dhyeata – centrul pentru cercetarea si dezvoltarea culturii aromane derulat de catre Proiectul Avdhela, Biblioteca Culturii Aromane, proiect cultural finantat de AFCN (Administratia Fondului Cultural National).