Sari direct la conținut

A XXI-a editie a Festivalului Sighisoara Medievala, sub semnul lui Vlad Dracul

HotNews.ro

Cea de-a XXI-a editie a Festivalului Sighisoara Medievala, care va avea loc in perioada 26-28 iulie, in organizarea Primariei municipiului si Asociatia Turistica Sighisoara, va avea tema „Vlad Cavalerul Dreptatii”, cu subtitlul „Intre mit si istorie”, de la simbolul lui Vlad Cavalerul Dreptatii, la cel al lui Dracula, spirit neimpacat, anunta Agerpres. Organizatorii vor porni de la ideea ca Vlad Dracul, fost domnitor al Tarii Romanesti (1436-1442 si 1443-1447), care intre 1431-1435 s-a stabilit la Sighisoara, acolo unde, in 1431, s-a nascut cel de-al doilea fiu al sau, Vlad Tepes, cel denumit apoi Vlad Draculea dar si Dracula, de catre straini.

„In acest an am dorit sa iesim in intampinarea publicului iubitor de medieval cu o tema bazata pe un erou romanesc si nu se putea ca acesta sa nu fie Vlad Tepes, nume care se leaga prin nasterea sa de Cetatea Sighisoarei. De asemenea, am considerat benefic sa facem o paralela intre realul Vlad Tepes si fictiunea Dracula -poveste care a adus Sighisoarei un real avant din punct de vedere turistic (…)Aceasta tema a fost aleasa ca o urmare fireasca a celor trei editii anterioare”, a precizat Sorin Ratiu, presedintele Asociatiei Turistice Sighisoara, intr-un comunicat de presa dat publicitatii luni.

Potrivit acestuia, in anul 2011 tema aleasa a Festivalului de la Sighisoara a fost ‘Intoarcerea Cavalerilor’ , care s-a dovedit a fi ‘o tema de succes si un Festival care a marcat o cotitura in modul de exprimare in sensul ca am renuntat la aspectul de scena si am realizat un Festival interactiv cu spectacole in intreaga Cetate Medievala pe durata a trei zile’. A urmat apoi, in 2012, un Festival de cinci zile, dupa aceeasi ‘reteta’ cu tema ‘Merlin – vrajitorul lumii medievale in care am avut ca premiera spectacolul „Merlin”, primul spectacol transmis online, iar in 2012 – ” Ioana d’Arc – 600 de ani de lupta si credinta”, tema aleasa ca urmare a implinirii a 600 de ani de la nasterea acestui simbol medieval European.

In acelasi document, regizorul artistic al Festivalului Sighisoara Medievala XXI, Liviu Pancu, a subliniat ca intalnirea sa din anul 2010 cu Asociatia Turistica Sighisoara si parteneriatul pe latura artistica a determinat o strategie pe termen mediu in ceea ce inseamna organizarea Festivalului Sighisoara Medievala.

Potrivit acestuia, au fost alese tematici care sa contopeasca energia, puterea si forta la tot ce s-a intamplat pana atunci si sa incerce sa inscrie Festivalul Sighisoara Medievala in arealul intregului plan de festivaluri medievale cu o noutate.

„Aceasta a insemnat reintoarcerea catre tot ceea ce a insemnat medieval, de la cavaleri, teatru si muzica, ceea ce Asociatia a reusit din punct de vedere organizatoric, iar din punctul meu de vedere conceperea unui program astfel incat sa se ramana in aceasta formula. Am reusit acest lucru prin instituirea primului Festival Spectacol reusind sa desfiintam desfasuratorul de evenimente care se intampla absolut oriunde si sa avem o viziune unitara. Anul acesta am reusit sa aducem totul pe taramul romanesc cu ‘Vlad -Cavalerul Dreptatii’ cu un subtitlu ‘Intre mit si istorie’. Nu este reconstructie istorica, nu este spectacol istoric este practice o ‘plutire’ intre elementele sufletesti pe care le-a trait Vlad in momentul in care s-a nascut, in momentul in care a avut un tata apartinand unui Ordin al Dragonilor, in momentul in care a crescut la o Inalta Curte, cea otomana, lucruri care l-au determinat ca la el acasa sa-si doreasca dreptate si prosperitate pentru neamul lui. Vom face o insumare ‘energetica’ a elementelor care l-au determinat sa fie Cavalerul Dreptatii”, a aratat Liviu Pancu, regizorul artistic al Festivalului Sighisoara Medievala.

Cea de-a XXI-a editie a Festivalului Sighisoara Medievala va avea loc in data de 26 Iulie, la 16:00, cu Marea Parada a Cavalerilor, Trubadurilor, Menestrelilor, Actorilor si Mestesugarilor.

La editia din acest an si-au anuntat participarea formatiile de muzica medievala Ad Hoc, Lupus Dacus, Truverii, Nomen Est Omen, Cva Domini, Terra Alba – toate din Romania – si Ambient Folklore din Bulgaria, alaturi de care Ordinul Cavalerilor de Medias, Ordinul Cavalerilor Lup, Tobosarul si Garda Cetatii Sighisoara, Ordinul Cavalerilor Crux Alba (Ungaria), Ordinul Cavalerilor Chigot (Bulgaria).

In cadrul festivalului, Teatrul Scena in colaborare cu Teatrul National Targu Mures, UAT Targu Mures, U.N.A.T.C. Bucuresti vor pune in scena super-productia „Vlad Cavalerul Dreptatii”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro