Cartea De ce este Romania altfel? de Lucian Boia – Un fenomen editorial
In numai cateva luni, cartea „De ce este Romania altfel?” de Lucian Boia s-a transformat intr-un adevarat fenomen editorial. Titlul carti, una dintre intrebarile esentiale ale istoriei noastre, a trezit interesul publicului cititor de carte din Romania.
De ce este Romania altfel? a fost, inca din momentul aparitiei, cea mai cautata carte de la Targul International Gaudeamus 2012, mai bine de 2000 de exemplare vanzandu-se cu ocazia lansarii, informeaza editura.
Cartea a generat in presa (si nu numai) discutii si dezbateri avand ca tema posibilele raspunsuri la intrebarea din titlu. Profesorul Lucian Boia a oferit numeroase intervi uri si au aparut zeci de recenzii. Sute de oameni au participat la intalnirile cu autorul prilejuite de lansari, la Targul Gaudeamus sau in noua librarie Humanitas de la Cismigiu. Interesul deosebit al pubicului a facut ca un tiraj de 30 000 de exemplare sa fie epuizat in numai doua luni.
Editura Humanitas le multumeste cititorilor care inca mai pun intrebari si cauta raspunsuri.
Gabriel Liiceanu: Boala despre care vorbeste domnul professor Lucian Boia are doua aspecte: selectia mizerabila a valorilor si capacitatea iesita din comun a poporului nostru de a se ghida dupa aranjamente, dupa relatii personale, nu dupa norme si legi.
Cristian Ghinea (Dilema): Lucian Boia a scris o carte la nervi, se vede ca a fost furios, ca a simtit nevoia sa se descarce.
Silviu Sergiu (Evenimentul Zilei): Este o carte in care adevarul e spus pana la capat, oricat de dureros ar fi el.
Andi Moisescu (Pro TV): Domnul profesor Lucian Boia mi-a demolat un mit, mitul superlativului absolut.
Codrut Constantinescu (Revista 22): Lucian Boia va deranja si supara din nou fibra nationalista a societatii romanesti, caci pune punctul pe „i”.
„Tarile si natiunile sunt diferite. Asemanatoare si diferite. Romania intra si ea, fireste, in acest joc al asemanarilor si deosebirilor. Nu cumva este totusi si mai diferita? Cu alte cuvinte, nu se situeaza oare mai «excentric», sub tot felul de aspecte, in raport cu ceea ce ar fi o medie sau o relativa normalitate europeana? Modul extravagant in care s-a derulat psihodrama politica din vara anului 2012 a lasat impresia ca tara e defecta. Desigur, cei care privesc din afara sunt mai impresionati decat romanii, obisnuiti cat de cat cu ei insisi, dar pana si printre romani exasperarea creste. Ceva nu merge in Romania, si nu doar sus, in clasa politica, si nu doar deieri, de alaltaieri. Sa fie un blestem? Nu, e doar o istorie. Dar poate ca inseamna acelasi lucru.” (Lucian Boia)