Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Proiect de modificare a Codului Fiscal: Creste pragul TVA, deduceri la achizitii auto, pacura colorata

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Proiect de modificare a Codului Fiscal: Creste pragul TVA, deduceri la achizitii auto, pacura colorata

Pragul afacerilor peste care se plateste Taxa pe Valoare Adaugata ar putea creste la 50.000 de euro, limitarea dreptului de deducere a TVA la achizitia de vehicule, in unele situatii, poate fi eliminata, iar pacura va fi marcata si colorata, pentru reducerea evaziunii. Toate aceste prevederi fac parte dintr-un proiect de modificare a Codului Fiscal, citat de Mediafax. In prezent, plafonul de scutire la plata TVA este de 35.000 de euro. Reprezentantii Ministerului Finantelor sustin, in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Fiscal, ca majorarea pragului la 50.000 de euro va avea ca efect combaterea mai eficienta a evaziunii fiscale. Pe de alta parte, masura are ca efect simplificarea obligatiilor in materie de TVA ale persoanelor impozabile care realizeaza o cifra de afaceri anuala inferioara acestui plafon, se arata in nota de fundamentare. Proiectul propune si eliminarea limitarii dreptului de deducere a TVA la achizitia de vehicule, de 50%, pentru autoturismele utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii economice a persoanei impozabile.

Deputatii au adoptat asa numita Lege Big Brother, care prevede stocarea pentru sase luni a datelor de trafic ale tuturor utilizatorilor de telefonie si internet

Deputatii au adoptat asa numita Lege Big Brother, care prevede stocarea pentru sase luni a datelor de trafic ale tuturor utilizatorilor de telefonie si internet. Proiectul de lege initial a fost modificat in Comisia juridica, una dintre modificari vizand reducerea termenului de stocare a datelor de trafic de la un an la sase luni. Cum Camera Deputatilor este for decizional, legea va pleca acum spre promulgare la Presedintie, care poate sa o promulge sau sa o trimita din nou spre dezbatere in Parlament. O lege similara, adoptata in Romania in anul 2008, a fost declarata neconstitutionala un an mai tarziu, pe motive de incalcare a dreptului la viata privata. In ce priveste acest proiect legislativ, o prevedere stipuleaza ca organele de cercetare ale politiei judiciare au dreptul sa solicite datele retinute, doar cu aprobarea procurorului care supravegheaza sau efectueaza urmarirea penala ori a procurorului si cu aprobarea judecatorului. Totodata, proiectul prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de internet sa retina anumite date ale abonatilor care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale. Adoptarea acestei legi este motivata de autoritati de nevoia de a implementa in legislatia nationala prevederile Directivei Uniunii Europene privind retinerea datelor generate sau procesate in cadrul activitatii de furnizare de servicii de comunicatii electronice destinate publicului.

Fitch reduce cu doua trepte ratingul Japoniei, tara mult mai indatorata decat Grecia

Agentia Fitch a redus cu doua trepte ratingul Japoniei, tara a carei datorie depaseste de departe, ca procent, povara financiara a Greciei, Italiei sau Spaniei. Fitch a redus la „A+” ratingul gradului de indatorare a celei de-a treia puteri economice mondiale. Ratingul corespunde „unui emitent solid, dar susceptibil de a fi afectat de schimbarile situatiei economice”. Agentia a mentinut perspectiva „negativa” a ratingului Japoniei, stabilita in mai anul trecut, ceea ce inseamna ca ar putea, intr-un interval de un an sau doi, sa o degradeze din nou. Fitch a reamintit ca datoria publica va ajunge la „239% din produsul intern brut al tarii, pana la finele acestui an”, adica „cel mai ridicat procent din toate natiunile pe care le cotam”, a anuntat agentia. Aceasta cifra o depaseste net pe cea inregistrata de economiile europene afectate de criza datoriilor suverane, precum Spania (cu o datorie de peste 80%), Italia (123,5%) sau Grecia (cu 160,6% datorie publica).

Importatorul Jaguar asteapta vanzari de opt ori mai mari in Romania peste trei ani

Importatorul Jaguar asteapta vanzari de opt ori mai mari in Romania peste trei ani, fata de anul trecut. Premium Auto, importatorul marcilor Jaguar si Land Rover in tara, estimeaza ca vanzarile de Jaguar ar putea ajunge la 275 de unitati in 2015. Marca a avut un maxim in 2008 cand vanzarile au depasit 220 de masini, insa a urmat prabusirea vanzarilor care a ajuns la vanzarea a numai 31 de masini in 2010. Jaguar, marca detinuta de indienii de la Tata Motors din 2008, vinde pe plan mondial 54.000 de masini, din care jumatate pe pietele europene si un sfert in America de Nord. Date fiind cifrele, Romania este o piata insignifianta cu doar 37 de masini livrate anul trecut, reprezentand mai putin de a mia parte din totalul global.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro