AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Investitorii nu sunt interesati sa finanteze locuintele ANL, pentru ca nu-si recupereaza banii
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Investitorii nu sunt interesati sa finanteze locuintele ANL, pentru ca nu-si recupereaza banii
Dezvoltatorii imobiliari si firmele de constructii nu sunt interesate sa finanteze programul de locuinte ANL destinate inchirierii, se arata intr-o analiaza Mediafax. Potrivit acesteia, dezvoltatorii sustin ca partea din chirie care urmeaza sa le revina este insuficienta pentru a-si recupera banii intr-o perioada rezonabila de timp. Finantarea constructiei locuintelor ANL destinate inchirierii va putea fi asigurata si de catre investitorii privati, dupa ce Guvernul a aprobat miercuri un program privind construirea de locuinte cu capital privat. Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu, a declarat ca reactia investitorilor va fi influentata de dezghetarea pietei imobiliare. Totodata, initierea unor proiecte noi este conditionata si de ritmul in care vor reusi bancile sa-si lichideze portofoliul de active imobiliare preluate dupa venirea crizei. Cuantumul chiriei pentru o locuinta nu poate fi mai mare de o treime din salariul mediu net pe economie, dar nu mai mic decat valoarea stabilita de amortizarea locuintei pe perioada normata de viata. Cum salariul mediu net pe economie este de circa 1.600 de lei (circa 366 de euro), chiria nu poate trece de 122 de euro. Jumatate din incasarile din chirii vor merge la bugetul de stat, 30% revine investitorului privat si 20% ANL. „Realist ar fi ca ponderea din chirii care revine investitorului sa fie de 50-60%, in ideea ca vor mai creste salariile. Daca ramane la 30%, nu este tentant pentru investitori sa-si asume riscuri”, a declarat presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii, Cristian Erbasu.
Ungaria vrea sa taxeze serviciile de telefonie si Internet
Ungaria vrea sa taxeze serviciile de Internet si telefonie. Aceasta este doar una dintre ideile pe care guvernul de la Budapesta este dispus sa le implementeze, pentru a aduce deficitul sub plafonul cerut de Uniunea Europeana. Presa maghiara relateaza ca executivul va aproba miercuri, in Programul de Convergenta actualizat, masuri noi de majorare a veniturilor bugetare. Cabinetul trebuie sa trimita documentul la Bruxelles pana pe 30 aprilie. In acelasi timp, Budapesta trebuie sa prezinte un plan credibil pentru a acoperi gaurile din buget, pe care Comisia Europeana le estimeaza la 150 de miliarde de forinti anul acesta si 400 de miliarde in anul viitor. Unul dintre elementele acestui pachet este taxa asupra tranzactiilor financiare, care va fi aplicata retragerilor din ATM-uri, transferului salariului lunar in contul bancar sau debitului direct. In aceasta forma, noua taxa nu va reprezenta doar o presiune asupra institutiilor financiare, ci va fi o noua taxa pe valoare adaugata – sau o taxa pe venitul personal. De asemenea, modernizarea sistemului public de transport vizeaza economii la buget de 10-15 miliarde de forinti, iar ministerele si municipalitatile pot fi obligate sa economiseasca alte 40 de miliarde. Totusi, aceste masuri nu vor fi suficiente pentru a umple golurile in buget si Ministerul maghiar al Economiei propune taxarea serviciilor de telefonie (fixa sau mobila) si traficul pe Internet. Conform presei de la Budapesta, ministerul a comunicat planul unei delegatii a Comisiei Europene. Comisia a cerut ministerului sa sustina estimarile privind veniturile cu calcule detaliate, lucru la care Ministerul Economiei lucreaza in prezent.
SUA: Federal Reserve va mentine, cel mai probabil, dobanda de politica monetara la cel mai redus nivel istoric, pentru a sustine cresterea
Comitetul de politica monetara al Bancii Centrale a Statelor Unite ar urma sa anunte saptamana aceasta mentinerea dobanzii de politica monetara la cel mai redus nivel istoric, scrie Agentia France Presse. Potrivit acesteia, institutia financiara va continua pana in iunie operatiunea lansata in octombrie pentru reducerea ratelor dobanzilor pe termen lung. La aproape trei ani de la inceputul relansarii, presedintele Bancii Centrale americane a declarat ca economia americana este „departe de a-si fi revenit complet” din criza financiara. Trei zile mai tarziu, vicepresedintele Comitetului de politica monetara al Bancii Centrale afirma public ca, in ciuda unor performante incurajatoare in primul trimestru, Statele Unite nu au scapat deplin de amenintari. Pozitiile exprimate de cei doi ilustreaza curentul majoritar in cadrul comitetului si pledeaza pentru mentinerea actualei politici monetare, se arata in analiza agentiei France Presse. Cresterea economica in SUA este asteptata sa atinga 2,5-3,0% in primul trimestru al anului. In acest context, previziunile sefului Bancii Centrale sunt asteptate cu mult interes.