Sari direct la conținut

​AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Tonny Lybek, FMI: S-a spus despre noi ca suntem exagerat de pesimisti; s-a dovedit ca eram optimisti

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Guvernul relanseaza negocierile pentru recuperarea creantelor Rompetrol

Guvernul relanseaza negocierile pentru recuperarea creantelor Rompetrol. „Conducerea comisiei interministeriale care realizeaza acest demers revine acum Ministerului Afacerilor Externe”, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu. Potrivit acestuia, pana pe 5 aprilie comisia trebuie sa-si reevalueze pozitiile si sa-si reanalizeze punctul de vedere in negocierile cu actionarul majoritar KazMunayGaz Suciu. Reprezentanti Rompetrol au declarat recent pentru HotNews.ro ca discutiile dintre ei si oficialii Guvernului pentru rascumpararea pachetului de 46% detinut de stat la rafinaria Petromidia au atins „pasi importanti pentru gasirea unei solutii”. Precizarile au fost facute dupa ce Nicolae Ureche, propus ambasador in Kazahstan, Kargazstan si Tadjikistan, a afirmat ca exista sanse ca pana in luna mai litigiul dintre Romania si Rompetrol sa fie solutionat pe cale amiabila.

Florin Vladan, OPSPI: Legislatia europeana nu ne permite sa impunem conditii de dezvoltare companiei care va cumpara Cupru Min/ Pot sa faca ce vor la Rosia Poieni

Licitatia pentru privatizarea Cupru Min a fost castigata de compania canadiana Roman Copper la un pret foarte bun, de 200 de milioane de euro, considera seful Oficiului pentru Participatiile Statului si Privatizare in Industrie, Florin Vladan. Acesta a declarat dupa o conferinta organizata de Financial Times ca in 10 zile compania canadiana ar putea sa vireze aceasta suma. Ce va face Roman Copper dupa ce va intra in proprietatea Cupru Min ramane de vazut, sustine Vladan, care precizeaza ca din 2008, Comisia Europeana nu mai permite ca in contractul de privatizare sa fie prevazute obligatii de continuare a activitatii. Obiectul principal de activitate al Cupru Min este exploatarea si livrarea resurselor de minereu cuprifer din perimetrul minier Rosia Poieni. In aceasta zona, potentialul este estimat la 1,5 milioane tone de minereu/an.

Tonny Lybek, FMI: S-a spus despre noi ca suntem exagerat de pesimisti; s-a dovedit ca eram optimisti

Romania cheltuie prea mult in Sanatate, comparativ cu alte tari. Declaratia a fost facuta de reprezentantul Fondului Monetar International la Bucureşti, Tonny Lybeck. Potrivit acestuia, un semn de intrebare il reprezinta eficienta cheltuielilor din sistem. In luna iunie va fi dezbatut noul proiect pe sanatate, a adaugat Lybeck. O alta problema a Romaniei o reprezinta companiile de Stat, sustine oficialul FMI, care precizeaza ca Statul nu isi indeplineste in mod corespunzator calitatea de actionar. „Foarte multe arierate sunt generate de companiile de stat si acest lucru trebuie eliminat”, a declarat acesta. In ce priveste cresterea economica estimata pentru acest an, daca Romania va atrage fonduri europene atunci va depasi o crestere de 1,5%, a precizat reprezentantul FMI la Bucureşti.

Economia Spaniei s-a contractat si in primul trimestru din 2012, tara reintrand in recesiune

Economia Spaniei s-a contractat si in primul trimestru al acestui an, astfel ca tara a reintrat in recesiune dupa o perioada de doi ani. Dupa o crestere economica redusa, de 0,7% anul trecut, guvernul spaniol a estimat o scadere de 1,7% din Produsul Intern Brut pentru anul 2012, inregistrand doua trimestre consecutive de crestere negativa la inceputul anului, dupa ce si in ultimul trimestru al anului trecut Spania era intr-o zona de crestere negativa. In acest context, guvernul de dreapta a fixat un obiectiv dificil de a reduce deficitul bugetar la 5,3% din PIB in acest an, dupa 8,51% in 2011. Executivul spaniol vizeaza atingerea unei tinte de 3% in 2013, obiectiv considerat de multi economisti ca fiind nerealist. Din anul 2008, fara participarea principalului sau motor economic – constructiile, Spania a fluctuat intre crestere economica si recesiune, iar numarul somerilor a crescut constant. Guvernul a estimat o rata a somajului de peste 23% pentru anul acesta, in crestere cu un punct procentual fata de anul trecut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro