Sari direct la conținut

​AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Pentru ca motorina sa nu mai fie vanduta drept pacura, Finantele vor sa coloreze pacura

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Companii farmaceutice, amendate de Consiliul Concurentei cu circa 12 milioane euro pentru intelegeri privind interzicerea exportului de produse Bayer si, respectiv, Sintofarm

Consiliul Concurentei a amendat 11 companii si distribuitori din domeniul farmaceutic pentru ca s-ar fi inteles sa interzica exportul de produse Bayer si Sintofarm. Autoritatea a anuntat ca amenda aplicata este de 12 milioane de euro. Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat ca „aceste intelegeri (…) au avut ca obiect restrangerea concurentei prin izolarea pietei romanesti si impiedicarea comertului pe alte piete, inclusiv in cadrul pietei comune”. Acesta a precizat ca implicarea distribuitorilor in activitati de export nu conduce la riscul unei aprovizionari necorespunzatoare a pietei romanesti, pentru ca reglementarile in vigoare impun obligatia ca distribuitorii angro sa satisfaca prioritar cerintele pietei din Romania. Investigatia privind interzicerea exportului de produse Bayer si Sintofarm a fost declansata de Consiliul Concurentei, din oficiu, in septembrie 2009. Autoritatea mentioneaza ca anul trecut a finalizat mai multe investigatii in domeniul farmaceutic, valoarea amenzilor aplicate fiind de aproximativ 14 milioane euro.

Pentru ca motorina sa nu mai fie vanduta drept pacura, Finantele vor sa coloreze pacura

Ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, a inaintat un proiect de lege prin care incearca sa puna ordine in zona evaziunii cu păcură. Pentru ca motorina sa nu mai fie vanduta drept pacura, Finantele vor sa coloreze pacura. Prin practica de pana acum, numai din diferenta de accize profitul era de 360 euro/tona, se arata intr-o analiza HotNews.ro. Proiectul legislativ „introduce obligatia marcarii si colorarii pacurei si a produselor energetice asimilate din punct de vedere al accizelor acesteia, in vederea diminuarii evaziunii fiscale din domeniul produselor energetice”. In conditiile in care se constata prezenta acestor produse fara a fi marcate si colorate, se stabileste ca obligatie de plata acciza la nivelul motorinei, precizeaza proiectul. Potrivit acestuia, colorarea va fi obligatorie atat pentru produsele din productia interna, cat si pentru cele provenite din achizitii intracomunitare sau din import.

Grecia: Banca centrala previzioneaza o scadere economica de 4,5% in 2012

Recesiunea din Grecia este mai grava decat aratau estimarile initiale, in conditiile in care pentru anul acesta se estimeaza o contractare a PIB-ului de 4,5%. Informatia a fost publicata in cadrul unui raport al Bancii centrale elene, citat de Agentia France Presse. Statul elen se afla in al cincilea an consecutiv de scadere economica, iar anul trecut contractia economiei a fost de 6,9%. Raportul anual de politica monetara a Bancii centrale din Grecia arata ca, anul acesta, „rata ocuparii se va reduce cu 3%, iar rata medie anuala a somajului va depasi 19%”. In cel mai bun caz, si daca tara va aplica masurile din programul de redresare realizat de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, anul 2013 „poate marca debutul relansarii, desi la jumatatea anului PIB-ul poate avea o scadere de 0,5%”, mentioneaza raportul.

Apple va plati dividende pentru prima oara dupa 17 ani

Apple va plati dividende pentru prima oara dupa 17 ani. Compania, care a ajuns sa aiba rezerve de 100 de miliarde dolari, a anuntat ca va plati actionarilor, in total, 45 de miliarde dolari in urmatorii ani. Apple a precizat ca tot incepand de anul acesta va demara si un program de rascumparare a unor actiuni. Compania sustine ca din iulie va reincepe sa plateasca dividende si ca actionarii vor primi in fiecare trimestru 2,65 de dolari pe actiune. In 1995, ultima data cand Apple a acordat dividende, compania avea rezerve de numai 500 milioane dolari. Steve Jobs s-a opus in mod repetat acestei idei, chiar si in ultimii ani cand actiunile au atins record dupa record.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro