Sari direct la conținut

Nominalizarile la Premiile Gopo 2012

HotNews.ro

Marti, 21 februarie, au fost anuntate nominalizarile la Premiile Gopo 2012. Nominalizările au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit în acest an din 11 profesionişti in domeniu. Cinci lungmetraje autohtone candidează la câstigarea Premiului Gopo pentru Cel mai Bun Film, cea mai importantă distinctie a cinematografiei autohtone: Aurora (r. Cristi Puiu, România-Franța-Elvetia-Germania), Crulic – Drumul spre Dincolo (r. Anca Damian, România – Polonia), Din dragoste cu cele mai bune intentii (r. Adrian Sitaru, România – Ungaria), Loverboy (România – Serbia – Franta – Suedia), Periferic (r. Bogdan George Apetri, România-Austria).

Potrivit siteului www.premiilegopo.ro, patru dintre realizatorii celor cinci lungmetraje se află si în cursa pentru câstigarea statuetei acordate Celui mai bun Regizor: Cristi Puiu, Adrian Sitaru, Bogdan George Apetri si Cătălin Mitulescu sunt optiunile dintre care vor avea de ales cei peste 400 de profesionisti de pe lista de votanti a Premiilor.

Câstigat în 2011 de Victor Rebengiuc pentru rolul din Medalia de Onoare, Premiul Gopo pentru Cel mai bun Actor într-un Rol Principal va reveni în 2012 unuia dintre protagonistii filmelor Din Dragoste cu Cele mai Bune Intentii – Bogdan Dumitrache; Aurora –Cristi Puiu; sau Principii de Viată –Vlad Ivanov.

Ada Condeescu, pentru rolul Veli din Loverboy, Ana Ularu, pentru rolul Matildei dinPeriferic şi Nataşa Raab, pentru rolul Mamei din Din dragoste cu Cele Mai Bune Intenţii sunt actriţele pe care Juriul premiilor le-a nominalizat la Premiul pentru Cea mai Bună Actriţă într-un Rol Principal.

14 lungmetraje au cel puţin o şansă la un trofeu Gopo în acest an. Cele patru filme mentionate la categoria Cel mai bun Regizor au adunat și cele mai multe nominalizări: Periferic a strâns 12, Aurora -10, Loverboy – 9, iar Din dragoste, cu cele mai bune intenţii – 8. Un număr semnificativ de nominalizări au primit și Bună! Ce faci? (r. Alexandru Maftei) şi Dacă bobul nu moare (r. Sinişa Dragin) – fiecare cu câte 5; Ceva bun de la viaţă (r. Dan Piţa), Crulic – Drumul spre dincolo (r. Anca Damian) şi Metrobranding (r. Ana Vlad, Adi Voicu) – cu câte 3 nominalizări. Lungmetrajul lui Constantin Popescu – Principii de viaţă a fostdublu nominalizat – atâtpentru prestaţia lui Vlad Ivanov, cât şi pentru scenariul semnat Răzvan Rădulescu şi Alexandru Baciu. Alte patru pelicule au fost menționate de juriu la câte o categorie: Burta Balenei (r. Ana Lungu, Ana Szel), la categoria Cel mai Bun Film de Debut; Mănuși Roșii (r. Radu Gabrea), la categoria Cel mai Bun Actor într-un Rol Secundar (Udo Schenk); Copilăria lui Icar (r. Alexandru Iordăchescu) și Tanti (r. Șerban Marinescu) – la categoria Cea mai Bună Muzică Originală, pentru partiturile compuse de The Young Gods, respectiv Cheloo.

Premiul Publicului, acordat filmului autohton cu cel mai mare succes de box office în anul precedent, va reveni anul acesta producției MediaPro Pictures Nașa (r. Jesus del Cerro, Virgil Nicolaescu), distribuite de MediaPro Distribution, care a fost urmărită de 26.765 de spectatori plătitori de bilet.

Alături de Metrobranding, la Premiul Gopo pentru Cel mai Bun Film Documentar au mai fost nominalizate După Revoluție (r. Laurențiu Calciu), Păcătoasa Teodora (r. Anca Hirte), Școala noastră (r. Mona Nicoară, Miruna Coca-Cozma), respectiv Vorbitor (r. Radu Muntean, Alexandru Baciu), în vreme ce trofeul pentru filmul votat drept Cel mai Bun Scurtmetraj va fi disputat de Apele Tac (r. Anca Miruna Lăzărescu), Film pentru prieteni (r. Radu Jude). Hello Kitty (r. Millo Simulov), Gutuiul Japonez (r. Mara Trifu) și Stremț ’89 (r. Dragoș Dulea, Anda Pușcaș).

În cadrul categoriei Tânără Speranță, juriul a ales să evidențieze realizările regizoarelor Anca Miruna Lăzărescu (Apele Tac), Luiza Pârvu (Draft 7) și Sarra Tsorakidis (1000 de lucruri în comun), a regizorului și directorului de imagine Millo Simulov (Hello Kitty), dar și a actorului Corneliu Ulici (Ceva bun de la viață, Hello Kitty).

Criticii de film membri ai juriului de nominalizări au ales, conform regulamentului, și filmele nominalizate la Premiul Gopo pentru Cel mai Bun Film European, care va fi înmânat unui distribuitor autohton. Independenţa Film, compania care a adus în România filmele În Turneu / Tournee (r. Matthieu Amalric, Franța, 2010), Melancolia/ Melancholia (r. Lars von Trier, Danemarca, 2011), Pielea în care trăiesc / La Piel que Habito (r. Pedro Almodovar, Spania, 2011); Transilvania Film, pentru Un an din viață / Another Year (r. Mike Leigh, Marea Britanie, 2010) și Clorofilm, cu În Patru Timpi / Le Quattro Volte (r. Michelangelo Frammartino, Italia-Germania-Elveția, 2010).

Nominalizările au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit în acest an din 11 profesionişti ai domeniului: regizorul Florin Șerban, actrița Ozana Oancea (nominalizată la Premiul pentru Cea mai Bună Actriță Într-un Rol Principal la Gopo 2011), scenograful Cristian Niculescu (câștigător al Premiului pentru Cea mai Bună Scenografie la Gopo 2011), monteurul Dan Nanoveanu, distribuitorul Radu Nicolau, scriitoarea Ana Maria Sandu și criticii de film Andrei Gorzo, Ileana Bîrsan, Dana Duma, Andrei Rus și Codruța Crețulescu.

Respectând paragraful 1 din Articolul 3 al Regulamentul Oficial al Premiilor Gopo, jurații au desemnat câte cinci nominalizați pentru fiecare categorie, cu excepția acelor categorii la care aceștia și-au exercitat dreptul de a desemna patru sau trei profesioniști / filme, fie din cauza existenței unui număr prea mic de opțiuni (în cazul categoriei Cel mai Bun Film de Debut), fie pe baza criteriilor de performanță pe care cei 11 au decis în mod unanim să le respecte.

Peste 400 de profesioniști activi din toate domeniile industriei de film autohtone își vor exprima voturile pentru desemnarea câștigătorilor statuetelor create de sculptorul Adi Ilfoveanu, prin intermediul unui mecanism de votare asigurat de prestigioasa companie de audit și consultanță PricewaterhouseCoopers.

Cea de-a șasea ediție a Galei Premiilor Gopo va fi transmisă în direct de ProCinema, precum și online, pe premiilegopo.ro.

Premiile Gopo sunt organizate deAsociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Babel Communications.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro