Comedia "Habemus Papam" deschide Les Films de Cannes a Bucarest
Habemus Papam”, în regia lui Nanni Moretti, povestea unui cardinal care suferă un atac de panică după ce este ales Papă, deschide evenimentul Les Films de Cannes à Bucarest vineri, 14 octombrie, de la 20.30, la Cinema Studio. Proiectată pentru prima dată în România, comedia cineastului italian premiat cu Palme d’Or pentru „Camera fiului”/ „La stanza del figlio” (2001) a rulat anul acesta în competiţia Festivalului de la Cannes.
„Este o poveste inventată: filmul meu este despre Vaticanul meu, despre Conclavul meu, despre cardinalii mei”, spunea Nanni Moretti la Cannes, precizând că filmul respectă etapele procesului alegerii Papei, însă construcţia din jurul lor e ficţiune. În rolul principal, spectatorii îl vor vedea pe celebrul actor Michel Piccoli (85 de ani), cunoscut din filme ca „Dispreţul”, „Farmecul discret al burgheziei” sau „Marea crăpelniţă”. Regizorul are şi el un rol în film, cel al psihanalistului adus special la Vatican pentru a trata angoasa noului Papă. „Habemus Papam” sunt cele două cuvinte strigate de la balconul bazilicii „Sf. Petru” din Roma care anunţă alegerea unui nou conducător al Bisericii Catolice.
Ediţia a doua a Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc între 14 şi 20 octombrie, la Cinema Studio şi Noul Cinematograf al Regizorului Român. Biletele pot fi achiziţionate în avans începând de luni, 10 octombrie, de la casa de bilete a Cinema Studio.
Direct de la Cannes vine şi „Michael”, în regia lui Markus Schleinzer, unul dintre cele mai controversate filme din competiţia de anul acesta a Cannes-ului, „Michael” abordează un subiect incomod: pedofilia. Personajul central este un bărbat de 35 de ani care pare să ducă o viaţă absolut normală, dar care ţine captiv în subsolul casei sale un băieţel de 10 ani. Filmul austriac va rula în premieră în România.
Eveniment special. Les Films de Cannes à Bucarest îl aduce în atenţia cinefililor pe unul dintre cei mai profunzi şi interesanţi autori din cinema-ul contemporan – Bruno Dumont. Patru dintre filmele sale, multi-premiate în festivaluri, vor putea fi vizionate la Cinema Studio şi Noul Cinematograf al Regizorului Român, inclusiv cel mai recent dintre ele, „Hors Satan”, selecţionat în Un Certain Regard la Cannes 2011. Celelalte trei titluri sunt la „La vie de Jésus” (Menţiune specială Camera d’Or, Cannes 1997), „L’Humanité” (Marele Premiu al juriului, Premiul de interpretare feminină ex aequo, Premiul de interpretare masculină – Cannes 1999) şi „Flandres” (Marele Premiu al juriului, Cannes 2006). Bruno Dumont nu scrie scenarii, ci micro-romane pe care le transformă în filme, iar actorii săi sunt, cei mai mulţi, neprofesionişti. Realiste, profunde, incomode şi şocante uneori, fimele sale abordează problematica răului, a naturii umane.
„Hors Satan” (2011) este povestea unui cuplu care duce o viaţă bizară, la marginea unui oraş. Cei doi se roagă, meditează, fac ritualuri ciudate pe marginea unui iaz. Când un cuplu este omorât în apropiere, poliţia începe o investigaţie, însă cei doi rămân complet detaşaţi, în lumea lor.
Începând de vineri, câteva dintre filmele apreciate sau premiate la recent încheiata ediţie a Cannes-ului vor rula în premieră la Bucureşti. Printre acestea, „La piel que habito”, în regia lui Pedro Almodovar, „Route Irish”, al lui Ken Loach (ambele distribuite în România de Independenţa Film), „Le Havre”, de Aki Kaurismäki (premiul FIPRESCI la Cannes 2011), „Elena”, de Andrei Zviaghinţev, recompensat cu Premiul special al juriului secţiunii Un Certain Regard, „Arirang”, de Kim Ki-duk (Marele Premiu Un Certain Regard) sau laureatul cu Palme d’Or, „The Tree of Life”, în regia lui Terrence Malick.
La 35 de ani de la premiera lui „Taxi Driver”, laureat cu Palme d’Or în 1976, filmul-cult al lui Martin Scorsese va avea prima proiecţie oficială în România, în versiune restaurată.
Totodată, la 10 ani de când „Marfa şi banii”, în regia lui Cristi Puiu, a dat startul prezenţelor la Festivalul de la Cannes a unei noi generaţii de cineaşti, Les Films de Cannes à Bucarest îi celebrează pe regizorii români ai ultimului deceniu. Sub titulatura „De la film de şcoală, la film de Cannes”, spectatorii sunt invitaţi să (re)vadă filmele lui Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Nemescu, Cătălin Mitulescu, Radu Muntean, Andrei Ujică şi să participe la discuţii cu ocazia proiecţiilor. Programul va fi organizat în parteneriat cu două proiecte de educaţie cinematografică: Cinema.edu şi Education à l’image.
În primele trei zile de festival, pe 14, 15 şi 16 octombrie, proiecţiile de filme vor fi urmate de petreceri la Clubul Ţăranului (str. Monetăriei, nr. 3). Începând cu ora 23.00, Nea Vasile & Taraful de la Mârşa (14 octombrie), Nightlosers & Elvis Romano (15 octombrie) şi Mambo Siria (16 octombrie) vor susţine concerte pentru spectatorii şi invitaţii festivalului. Intrarea este liberă.
Programul Les Films de Cannes à Bucarest poate fi consultat şi pe site-ul www.filmedefestival.ro. Evenimentul este organizat de către compania de distribuţie Voodoo Films.