În Rusia a apărut primul deșert european produs de schimbările climatice
O întindere de nisip se pierde cât vezi cu ochii în stepa din republica Kalmîkia a Federației Ruse. Este primul deșert din Europa, conform experților citați de Euronews.
Svetlana Bodzhaeva, expertă în gestionarea pământurilor aride, colectează solul și inspectează arbuștii plantați de echipa sa în încercarea de a opri răspândirea dunelor din jurul satului Bergin, populat de câteva sute de persoane.
„Odată aici erau nisipuri deschise. Acum, arbuștii de Calligonum plantați și-au făcut treaba, au oprit mișcarea nisipurilor. Acest focar de deșertificare ar fi acoperit complet satul Bergin cu nisip în câțiva ani. Putem spune că am salvat satul de la a fi acoperit cu nisip”, afirmă Bodzhaeva.
Având în vedere latitudinile nordice, cercetătorii susțin că temperaturile din Rusia cresc până la dubul mediei globale. Bergin este un exemplu de sat în pericol de dispariție, amenințat de schimbările climatice. Un fenomen care se manifestă, deși într-un mod diferit, de la nordul Arctic până la porțiunea agricolă sudică.
Alexander Kladiev, expert în sol și deșertificare, afirmă: „Problema deșertificării este cu adevărat mare din cauza ultimilor doi ani, care au fost secetoși, și din cauza pășunatului excesiv, dincolo de orice regulă. În special, pășunile nu întineresc”.
Două priorități sunt, iar prima este imediată: protejarea zootehniei locale; cealaltă este imediată și urgentă: stoparea eroziunii teritoriului legată de impactul animalelor într-o regiune care se confruntă cu un proces de deșertificare, citează Rador.