Negocieri dure în PNL pe posturile de miniștri de la Justiție, Transporturi și Fonduri Europene / Ședința PNL amânată / Cum arată ultima listă cu miniștrii Guvernului minoritar PNL-UDMR
Conducerea PNL a amânat pentru vineri după-amiază ședința Biroului Executiv pentru că liderii liberali nu s-au înțeles ce oameni să susțină în Cabinetul Ciucă. Bătălie mare este pe portofoliile de la Justiție, Fonduri Europene și Transporturi, susțin sursele HotNews.ro. Astfel, liberalii au negociat toată noaptea, iar schița cu miniștrii pe care premierul desemnat Nicolae Ciucă o va depune în Parlament s-a modificat.
- Ciolacu: Susținerea unui guvern minoritar este o greșeală foarte mare. Noi nu susținem așa ceva
- Decizia de la Vila Lac: Liberalii merg cu guvern minoritar în Parlament / Prima listă de miniștri propuși
Potrivit surselor citate, Alina Gorghiu ar fi propunerea pentru Ministerul Justiției, Cătălin Predoiu – care era inițial în cărți pentru acest portofoliu – a fost mutat pe portofoliul de la Apărare, Marcel Boloș la Transporturi, Robert Sighiartău va lua Digitalizarea, iar Mircea Fechet- Agricultura.
De precizat este că negocierile în interiorul PNL continuă și lista cu miniștrii propuși se poate schimba.
Lista actualizată cu miniștrii viitorului guvern Ciucă
- Dan Vîlceanu – Finanțe
- Alina Ghorghiu – Justiție
- Lucian Bode- Interne
- Nelu Tătaru – Sănătate
- Bogdan Aurescu- Externe
- Marcel Boloș – Transporturi
- Raluca Turcan – Muncă
- Cătălin Predoiu – Apărare
- Virgil Popescu – Energie
- Sorin Cîmpeanu – Educație
- Bogdan Gheorghiu – Cultură
- Mircea Fechet – Agricultură
- Robert Sighiartău – Digitalizare
- Florin Roman – Economie
UDMR
- Kelemen Hunor – vicepremier
- Hegedus Csilla – Fonduri Europene
- Barna Tanczos – Mediu
- Attila Cseke – Dezvoltare regională
- Eduard Novak – Tineret
Liberalii au decis joi seară, la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, să meargă în Parlament și să ceară votul de încredere pentru un guvern minoritar, susțin surse participante la discuții. Astfel, premierul desemnat trebuie să depună o listă cu miniștri PNL și UDMR și va cere votul de susținere parlamentarilor USR și PSD. Potrivit surselor citate, programul de guvernare și lista cu miniștri ar urma să fie depuse sâmbătă, după validarea deciziei în ședința BEx.
De asemenea, audierea miniștrilor ar putea avea loc marți, iar votul de învestitură a Executivului propus de Nicoale Ciucă ar putea să se dea miercuri, 3 octombrie, potrivit surselor citate. Precizăm că nu există o decizie în acest moment pe calendarul învestirii executivului propus de Nicolae Ciucă.
Potrivit Constituției, articolul 103 candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.