Sari direct la conținut

„Este an electoral, nu vorbim de scumpiri” / Ce spun distribuitorii de energie, acuzați că nu fac investiții în rețele

HotNews.ro
„Este an electoral, nu vorbim de scumpiri” / Ce spun distribuitorii de energie, acuzați că nu fac investiții în rețele
Rețea de electricitate / Fotografie ilustrativă. Sursa foto: Shutterstock

Activitatea de distribuție de energie este una reglementată de către ANRE, care nu a aprobat toate investițiile necesare în rețelele electrice de teamă că toate acestea vor însemna o factură mai mare pentru consumatori.

Așa răspund neoficial reprezentanții companiilor de distribuție de energie, când sunt întrebați de ce nu au făcut investițiile necesare în rețele, astfel încât să poată fi preluată electricitatea produsă de prosumatori și de alți producători din surse regenerabile și să nu avem probleme de alimentare în timpul unor valuri de caniculă.

Un studiu realizat de Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) arată că necesarul de investiții în rețele pentru a prelua în rețea toate capacitățile de producție anunțate pentru perioada de până în 2030 este de 10 miliarde de euro, din care doar patru miliarde din fonduri UE nerambursabile, iar restul de șase miliarde de la investitori.

Aceasta ar însemna o triplare a investițiilor făcute de operatori până acum, respectiv 2,3 miliarde de euro în ultimii patru ani.

„Acționarii noștri preferă să investească în altă parte”

Ce vă împiedică să faceți aceste investiții?, l-am întrebat pe un reprezentant al unei companii de distribuție.

„Rata noastră de rentabilitate este reglementată de ANRE. Profitul, mai exact. Dacă rata reglementată aprobată de ANRE este mică, acționarii noștri nu ne dau acești bani. Este vorba de oportunitatea unei afaceri”, a răspuns el.

Multinaționalele investesc în altă parte, dacă în România rentabilitatea aprobată de autorități este mai mică decât dacă ar pune banii în bancă, de exemplu.

Asta se întâmplă de ani de zile, a completat el.

„Lipsa investițiilor îi va costa mai mult pe consumatori”

De ce ANRE nu aprobă aceste investiții?

„Pentru că acest lucru ar însemna majorarea tarifelor de distribuție. Suntem în an electoral, când nu vorbim de scumpiri. Vrem aceste investiții, numai că ele costă”.

Ce impact ar avea aceste investiții în factură?

Potrivit studiului ACUE, este vorba de 5 bani pe kWh în anul 2030. Pentru un consum de 150 kWh, ar însemna 8 lei în plus pe lună.

Pentru anul viitor, impactul este estimat la 0,1 bani pe kWh.

Ce se va întâmpla fără aceste investiții?

„Estimarea noastră este că lipsa acestor investiții îi va costa mult mai mult pe consumatori, în anul 2030. Atât pe cei casnici, cât și pe cei industriali”, spune Dana Dărăban, directorul executiv al ACUE.

„Vom fi privați de la noile tehnologii, nu vom putea conecta noile capacități de producere a energiei regenerabile, probabil nu vom mai putea ține ritmul cu racordarea prosumatorilor și nu vom putea asigura ceea ce este nevoie pentru noua structură a pieței, acest traseu al energiei bidirecțional. România va rămâne cu un mare handicap”, a precizat Dărăban.

Discuția are loc în contextul în care în următoarea perioadă ANRE va stabili cadrul de reglementare pentru perioada 2025-2030.

În luna mai, președintele ANRE, George Niculescu, a arătat:

„Este nevoie de un echilibru între nevoia de investiții în rețele și suportabilitatea consumatorilor. Dacă vor fi creșteri de tarife, va fi o creștere insesizabilă pentru consumatori”.

Propunerea ANRE este ca rata de rentabilitate a distribuitorilor să crească la 6,94% pe an, față de 6,39% cât este în prezent, potrivit unui proiect postat luni în dezbatere publică.

În luna mai, ANRE publicase o altă variantă de proiect, unde rata de rentabilitate era de 6,75%.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro